GuidePedia

0


Ο Ερντογάν έβαλε το μεγαλύτερο αυτογκόλ στην εξωτερική πολιτική της χώρας του εδώ και δεκαετίες, όταν χαρακτήρισε το Ισραήλ χώρα τρομοκράτη και εγκληματία πολέμου και την τρομοκρατική Χαμάς, "απελευθερωτική οργάνωση", καλλιεργώντας παράλληλα ανοιχτά τον αντι-αμερικανισμό στην Τουρκία

Ογερουσιαστής Lindsey Graham, R-S.C., είπε ότι η Τουρκία γίνεται «Η Ομάδα» του ΝΑΤΟ αφού ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε το Ισραήλ εγκληματία πολέμου στον αγώνα του κατά των τρομοκρατών της Χαμάς.

Ο γερουσιαστής του GOP έκανε το σχόλιο το Σάββατο σε μια ανάρτηση στο X, την πλατφόρμα που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Twitter.

«Φαίνεται ότι η Τουρκία, ιδιαίτερα η ανώτερη ηγεσία, προβάλλει τον εαυτό της ως «Η Ομάδα» του ΝΑΤΟ», έγραψε ο Γκράχαμ. «Πολύ απογοητευτικό και αποσταθεροποιητικό».

Το "The Squad" αναφέρεται στο άτυπο όνομα μιας ομάδας προοδευτικών Δημοκρατικών μελών της Βουλής των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των αντιπροσώπων Rashida Tlaib από το Μίσιγκαν, Ilhan Omar από τη Μινεσότα, Alexandria Ocasio-Cortez και Jamal Bowman από τη Νέα Υόρκη, Cori Bush από το Missouri και Ayanna Pressley. της Μασαχουσέτης.

Μερικά από αυτά τα μέλη της «Ομάδας» επικρίνουν ανοιχτά την κυβέρνηση του Ισραήλ από τότε που η Χαμάς εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση στο εβραϊκό κράτος στις 7 Οκτωβρίου.

«Όσο η χώρα μας παρέχει δισεκατομμύρια σε άνευ όρων χρηματοδότηση για να στηρίξει την κυβέρνηση του απαρτχάιντ, αυτός ο σπαραχτικός κύκλος βίας θα συνεχιστεί», είπε ο Τλάιμπ, ο οποίος έχει μια καλά τεκμηριωμένη ιστορία αντι-ισραηλινών σχολίων, σε δήλωση την επόμενη μέρα της επίθεσης της Χαμάς.

Ο Tlaib συνεχίζει επίσης να αμφιβάλλει για τους ισχυρισμούς των ισραηλινών και των αμερικανικών κυβερνήσεων ότι μια αεροπορική επιδρομή σε νοσοκομείο στη Γάζα ήταν το αποτέλεσμα μιας λάθος εκτόξευσης ρουκετών από τη Γάζα από τη σύμμαχο της Χαμάς Ισλαμική Τζιχάντ που στόχευε το Ισραήλ.

Ο βουλευτής προσπάθησε περαιτέρω να δυσφημήσει τα ευρήματα, τα οποία καθόρισαν επίσης ότι η έκρηξη ήταν ως επί το πλείστον στο πάρκινγκ του νοσοκομείου και ότι ο αριθμός των νεκρών εκτιμάται ότι είναι πολύ χαμηλότερος από τους αρκετές εκατοντάδες που ισχυρίστηκε αρχικά η Χαμάς, επειδή λέει η ισραηλινή και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχουν ένα καλά τεκμηριωμένο ιστορικό παραπλάνησης του κοινού σχετικά με εγκλήματα πολέμου.

Η ανάρτηση του Γκράχαμ συνδέεται με μια αναφορά του Fox News Digital σχετικά με τα πρόσφατα σχόλια του Ερντογάν που καταδίκασε το Ισραήλ ως εγκληματία πολέμου για τα αντίποινα του εναντίον της Χαμάς.
Λάβρος ο Ερντογάν κατά του Ισραήλ-Το χαρακτήρισε εγκληματία πολέμου

«Το Ισραήλ διαπράττει ανοιχτά εγκλήματα πολέμου εδώ και 22 ημέρες, αλλά οι δυτικοί ηγέτες δεν μπορούν καν να καλέσουν το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός, πόσο μάλλον να αντιδράσουν σε αυτό», είπε ο Ερντογάν σε πλήθος στην Κωνσταντινούπολη.

"Θα πούμε σε όλο τον κόσμο ότι το Ισραήλ είναι εγκληματίας πολέμου. Κάνουμε προετοιμασίες για αυτό. Θα κηρύξουμε το Ισραήλ εγκληματία πολέμου", πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μετά τα σχόλια του Ερντογάν, ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν είπε ότι το Ισραήλ ανακαλεί τους διπλωμάτες του από την Τουρκία, ώστε να μπορέσει να επανεξετάσει τις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας.

Μετά την στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, ο Ερντογάν άρχισε να αναφέρεται σε αυτoύς αποκαλώντας τους «μαχητές της ελευθερίας».

Περισσότεροι από 8.700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα και το Ισραήλ από τότε που η Χαμάς εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεσή της εναντίον του Ισραήλ εδώ και δεκαετίες στις 7 Οκτωβρίου, οδηγώντας σε αντίποινα από τις ισραηλινές δυνάμεις. Χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί και πολλοί άλλοι πιάστηκαν όμηροι από τη Χαμάς και βιάστηκαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν."
Ο Γκράχαμ ήταν υπέρμαχος της πώλησης των F-16 στην Τουρκία

Σημειωτέον ότι ο Γκράχαμ , ήταν υπέρμαχος της πώλησης των F-16 στην Τουρκία , όταν τον Ιούλιο 2022 την είχε επισκεφθεί λέγοντας τότε:

«Θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να υποστηρίξω την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να πουλήσει F-16 στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη, στα χέρια των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, θα δημιουργήσουν μια αίσθηση σταθερότητας και θα προσφέρουν στον τουρκικό στρατό ικανότητα που είναι σίγουρα προς τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της Αμερικής».

Τι στάση θα κρατήσει τώρα;

Εκτίμησή μας είναι ότι ο Ερντογάν έβαλε το μεγαλύτερο αυτογκόλ στην εξωτερική πολιτική της χώρας του εδώ και δεκαετίας χαρακτηρίζοντας το Ισραήλ χώρα τρομοκράτη και εγκληματία πολέμου και την τρομοκρατική Χαμάς, "απελευθερωτική οργάνωση", ενώ παράλληλα καλλιεργεί ανοιχτά τον αντι-αμερικανισμό στην Τουρκία

Με τον τρόπο αυτό αποστέρησε ο Τούρκος Πρόεδρος και τους τελευταίους υποστηρικτές του, λίγοι ήταν , σε ΗΠΑ-ΕΕ, ένας εκ των οποίων ήταν και ο Γερουσιαστής Γκράχαμ, ο οποίος αναμένουμε να μην είναι πλέον υπέρ της απόκτησης των F-16 από την αποσταθεροποιητική και απογοητευτική στάση της Τουρκίας, όπως άλλωστε την χαρακτήρισε ο ίδιος.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top