GuidePedia

0


Γιώργος Μαυρίδης
Το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών απέρριψε ουσιαστικά την πρόταση του Ιάπωνα πρωθυπουργού για νέα ρότα στις σχέσεις Ρωσίας-Ιαπωνίας, με απώτερο στόχο την υπογραφή νέας ιστορικής συνθήκης ειρήνης

Το υπουργείου εξωτερικών ζητημάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέφερε σήμερα Τρίτη 31 Οκτωβρίου πως η Μόσχα θα αντιδράσει σκληρά σε όποια νέα επίθεση από το Τόκυο. Εξαιτίας της επιθετικής πολιτικής του Τόκυο, η Μόσχα δεν βλέπει καμία πιθανότητα συνέχισης του διαλόγου έτσι ώστε να καταλήξουν οι δύο χώρες σε μία συνθήκη ειρήνης, τόνισε το ρωσικό υπουργείο.

Οριστική Ρήξη των Σχέσεων Μόσχας-Τόκυο;

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θα συνεχίσει να απαντά σε όποια νέα επίθεση των ιαπωνικών αρχών με τα πιο αυστηρά και αποφασιστικά μέτρα για την Ιαπωνία, καθοδηγούμενη από τα δικά της εθνικά συμφέροντα» φαίνεται πως ήταν το μήνυμα του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία RIA Novosti.

Πιο συγκεκριμένα, το ρωσικό υπουργείο απάντησε σε μία δήλωση της Ιαπωνίας η οποία ανέφερε πως το Τόκυο θα συνεχίσει να ασκεί πίεση για την υπογραφή μίας συνθήκης ειρήνης με την Μόσχα. Το ρωσικό υπουργείο σημείωσε πως η Ιαπωνία έχει υιοθετήσει μία εχθρική πολιτική έναντι της Ρωσίας μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Επιπρόσθετα, το ρωσικό υπουργείο ανέφερε πως τα «πακέτα» παράνομων κυρώσεων κατά της Ρωσίας αυξάνονται σε αριθμό, ενώ «αναζωπυρώθηκε το αντι-ρωσικό αίσθημα» στην ιαπωνική κοινωνία. Στην Άπω Ανατολή, κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, έχει ενταθεί η στρατιωτική δραστηριότητα της Ιαπωνίας, φυσικά σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Το Τόκυο υποστηρίζει επίσης το καθεστώς του Κιέβου, πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο.

Υπό αυτές τις συνθήκες φαίνεται πως η Ρωσία δεν βλέπει καμία ευκαιρία συνέχισης του διαλόγου για την κατάληξη σε συνθήκη ειρήνης μεταξύ των χωρών, τόνισε η υπηρεσία.

Το Υπόβαθρο

Στις 23 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα δήλωσε πως το Τόκυο θα ακολουθήσει μία νέα πορεία αναφορικά με τις σχέσεις του με την Μόσχα, με απώτερο στόχο να λυθούν τα εδαφικά προβλήματα και να καταλήξουν τα δύο κράτη σε μία νέα συνθήκη ειρήνης. Ο Ιάπωνας ηγέτης σημείωσε πως σήμερα οι σχέσεις Μόσχας-Τόκυο βρίσκονται σε πολύ δύσκολη φάση.

Εάν κάποια στιγμή υπογραφεί μία τέτοια συνθήκη ειρήνης θα είναι η πρώτη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1956 η Ιαπωνία και η Σοβιετική Ένωση είχαν υπογράψει μία κοινή διακήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Μόσχα συμφωνούσε στην προσάρτηση των νήσων Hibomai και Σικοτάν στην Ιαπωνία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top