Νίκος Χασαπόπουλος
Σε Σούδα, Ελευσίνα, Αγχίαλο, Κρήτη αλλά και στην Κύπρο έχει μετακινηθεί μεγάλος αριθμός αμερικανικών αεροσκαφών και στρατιωτών, ενώ δύο αεροπλανοφόρα περιπολούν στην περιοχή.
Από την επομένη κιόλας της εισβολής της Χαμάς στο Ισραήλ, δηλαδή στις 8 Οκτωβρίου, τα αμερικανικά αιτήματα για την παροχή διευκολύνσεων σε ελληνικές αεροπορικές βάσεις, αλλά και στο FIR Αθηνών, υποβάλλονταν το ένα μετά το άλλο.
Αποτέλεσμα να γεμίσει η βάση της Σούδας από βαριά στρατιωτικά αεροσκάφη. Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σούδας δεν μπορούσε να δεχθεί άλλα αεροπλάνα, δεν χωρούσαν στις πίστες (όπως ανέφερε στο «Βήμα» πηγή από το ΓΕΕΘΑ), την ώρα που ένα άλλο εντελώς διαφορετικό αίτημα έφτασε στις ελληνικές αρχές. Αυτή τη φορά δεν ζητούσαν διευκολύνσεις, αλλά ένα ολόκληρο αεροδρόμιο για να σταθμεύσουν (προσωρινά) μεταγωγικά αεροσκάφη.
Επείγον αίτημα στο ΓΕΕΘΑ
Ετσι την περασμένη εβδομάδα ένα επείγον αίτημα έφτασε στο ΓΕΕΘΑ. Οι Αμερικανοί ζήτησαν το αεροδρόμιο Ελευσίνας για προσωρινή στάθμευση αμερικανικών αεροσκαφών C-130. Πρόκειται για τελευταίου τύπου C-130, τα οποία οι Αμερικανοί προφανώς τα θέλουν σταθμευμένα σε συμμαχικό αεροδρόμιο, όσο πιο κοντά γίνεται με το Ισραήλ, ώστε εάν απαιτηθεί να χρησιμοποιηθούν για αποστολές απομάκρυνσης είτε στρατιωτικών είτε (το πιθανότερο) αμάχων.
Στην Ελευσίνα (εκεί που σταθμεύουν και τα ελληνικά C-130 και C-27j) οι Αμερικανοί έφεραν τα C-130 για πιθανή μεταφορά εκτός εμπόλεμης ζώνης όχι μόνο αμάχων αλλά και ομήρων που έχουν απαχθεί από τη Χαμάς, εάν απαιτηθεί. Στη Σούδα (η οποία θεωρείται η σημαντικότερη αμερικανική βάση στη Μεσόγειο) τι είδους αεροπλάνα έχουν φέρει οι Αμερικανοί; Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, σταθμεύουν εκεί (ή είχαν σταθμεύσει) τα RC-135S, P-3, KC-135 Stratotanker και KC-45. Τα δύο τελευταία είναι ιπτάμενα τάνκερ, ενώ το P-3 ναυτικής συνεργασίας. Την Πέμπτη το απόγευμα με επείγον σήμα τους οι Αμερικανοί ζήτησαν και τρίτο ελληνικό αεροδρόμιο για διευκόλυνση, αυτό της Αγχιάλου, όπου προσγειώθηκαν 15 ελικόπτερα (Σινούκ και Black Hawk), μεταφέροντας και 150 αμερικανούς στρατιωτικούς.
Εάν όλα αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, στην Κύπρο υπάρχει ακόμα μεγαλύτερος συνωστισμός αεροσκαφών και στρατιωτικών. Η Κύπρος βρίσκεται μια ανάσα από το Ισραήλ και οι Αμερικανοί ήδη την έχουν χρησιμοποιήσει για την απομάκρυνση Αμερικανών από το Ισραήλ, όταν οι ρουκέτες της Χαμάς έπεφταν με καταστροφικές συνέπειες. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν την Κύπρο για απομάκρυνση αμερικανών αμάχων από τη Μέση Ανατολή. Το έκαναν και στην περίπτωση του εμφυλίου πολέμου στη Δυτική Βηρυττό, μόνον τότε δεν είχαν χρησιμοποιήσει μεταγωγικά αεροσκάφη, αλλά πλοία με κυπριακή και ελληνική σημαία.
Και γερμανοί κομάντος
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί ένα βίντεο από τη μεταφορά της γερμανικής ομάδας κομάντος «Kommando Spezialkräfte» (Special Forces Command, KSK) στην Κύπρο με σκοπό τη μεταφορά τους στο Ισραήλ. Η μεταφορά φαίνεται ότι γίνεται μέσω των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ακρωτήρι. Ουδείς, ούτε οι Βρετανοί αλλά ούτε οι Γερμανοί, διέψευσε αυτό το βίντεο. Η Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων του Γερμανικού Στρατού (KSK), η μονάδα Ειδικών Δυνάμεων του Ναυτικού (KSM), γνωστή και ως «κολυμβητές μάχης», και η μονάδα Ειδικών Δυνάμεων της Ομοσπονδιακής Αμυνας (Bundeswehr), που ειδικεύεται στη διάσωση ομήρων (GSG 9), αναπτύχθηκαν στην Κύπρο, ανέφερε η «Bild» στις 19 Οκτωβρίου επικαλούμενη πηγές ασφαλείας.
Πέραν τούτου, στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των Airbus A400M Atlas και Lockheed C-130 Hercules, μεταφέρθηκαν επίσης στην Κύπρο και σταθμεύουν στη βρετανική βάση της Επισκοπής. Τα ολλανδικά υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας ανακοίνωσαν στις 18 Οκτωβρίου ότι στέλνουν δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 Hercules με 200 στρατιώτες στην Κύπρο, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν γρήγορα εάν η κατάσταση στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη επιδεινωθεί περαιτέρω. Τέλος, πληροφορίες που έρχονται από τη Λευκωσία αναφέρουν ότι το γερμανικό πολεμικό πλοίο FGS Frankfurt Am-Main (A1412) «Combat Support Ship» είναι αγκυροβολημένο στη Λεμεσό.
Δημοσίευση σχολίου