GuidePedia

0

Η τουρκική εφημερίδα Takvim, ιδιοκτησίας της οικογένειας του Ερντογάν, εξύβρισε χυδαία τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς τον ως «σιωνιστή σκύλο» και «συνήγορο του διαβόλου»

Αν στις Διεθνείς σχέσεις επιχειρήσουμε να μιλήσουμε με ποδοσφαικούς όρους, θα λέγαμε ότι ο Ερντογάν με τις δηλώσεις του που χαρακτήρισε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΡ την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς ως "οργάνωση απελευθέρωσης", έβαλε το θεαματικότερο αυτογκόλ των τελευταίων χρόνων, πετυχαίνοντας την πλήρη περιθωριοποίηση της Τουρκίας από τον Δυτικό κόσμο.

Η τρομερή δήλωση-αυτογκόλ του Ερντογάν για την τρομοκρατική Χαμάς

Οργισμένη αντίδραση της Αμερικανο-Εβραϊκής επιτροπής

"Τα μέλη της Χαμάς δεν είναι μαχητές της ελευθερίας.Είναι τρομοκράτες. Τα άσεμνα και εξωφρενικά σχόλια του Προέδρου Ερντογάν είναι περιφρονητικά, ειδικά για ένα μέλος του ΝΑΤΟ, και πρέπει να καταδικαστούν με τον πιο έντονο τρόπο", επισημαίνει η πανίσχυρο Αμερικανικο -Εβραϊκή επιτροπή

Χυδαίοι-υβριστικοί τουρκικοί χαρακτηρισμοί κατά του Προέδρου των ΗΠΑ

Από την πλευρά του ο Ερτνογάν το πήγε ακόμη παραπέρα, αφού η τουρκική εφημερίδα Takvim, ιδιοκτησίας της οικογένειας του , εξύβρισε χυδαία τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς τον ως «σιωνιστή σκύλο» και «συνήγορο του διαβόλου»

Οι "άδικες ΗΠΑ" κατά τον Ερντογάν, θα χάσουν!

Ο Ερντογάν προδικάζει μάλιστα για τις ΗΠΑ ότι θα είναι χαμένες γιατί δεν θέλουν ο κόσμος να διοικείται δίκαια.

Η στάση του Ερντογάν

Στην αρχή, σοκαρισμένος από τη βία που προκάλεσε η Χαμάς, ο Ερντογάν προσέγγισε τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ισαάκ Χέρτζογκ, αποφεύγοντας ωστόσο να καταδικάσει τις πρωτοφανείς βιαιότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης, ενώ σταδιακά ο τόνος της κριτικής του προς το Ισραήλ για την εκστρατεία του στη Λωρίδα της Γάζας έγινς σταδιακά ολοένα και πιο έντονος.

Επίσης είναι γνωστό ότι η σχέση Μπάιντεν-Ερντογάν είναι τεταμένη εδώ και αρκετό καιρό.

Ο τρέχων πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έρχεται καθώς η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ήδη σε διαμάχη για πολλά ζητήματα. Το πιο κρίσιμο είναι η υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), κυρίως Κούρδους μαχητές που υπήρξαν οι κύριοι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών στον αγώνα ενάντια στο αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, γνωστό και ως ISIS.

Στις 5 Οκτωβρίου, αυτή η διαμάχη έφτασε στο ναδίρ όταν ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 κατέρριψε ένα τουρκικό drone που έφτασε σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τις αμερικανικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία.

Οι Τούρκοι έγιναν πυρ και μανία όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν με δήλωση της στις 12Οκτωβρίου ανανέωσε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη βόρεια Συρία. Η διατύπωση της δήλωσης ήταν πανομοιότυπη με εκείνη που εξέδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2019, αν και δεν προκάλεσε τον ίδιο χλευασμό στην Άγκυρα τότε.

Οι δύο χώρες έχουν επίσης διαφωνίες σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ).

Οι ηγέτες του Κογκρέσου έχουν καταστήσει σαφές ότι η πώληση των F-16 προς την Τουρκία είναι απίθανο να εγκριθεί εκτός εάν αυτή επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας.

Στον απόηχο της κρίσιμης δήλωσης της αμερικανικής κυβέρνησης της 12ης Οκτωβρίου, τις προσπάθειες του Κογκρέσου να δημιουργήσει μια σύνδεση με την πώληση των F-16 και τις αυξημένες εντάσεις για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, είναι πιθανό το τουρκικό κοινοβούλιο, ωθούμενο από τον Ερντογάν παρασκηνιακά να καθυστερήσει την επικύρωση της προσχώρησης της Σουηδίας.
Η υποστήριξη Ερντογάν στη Χαμάς ξεπέρασε κάθε όριο

Ο Ερντογάν υποστηρίζει εδώ και καιρό τη Χαμάς, επιτρέποντας στους ηγέτες της να διαμένουν στην Τουρκία και να συναντηθούν με την ηγεσία της, και αρνήθηκε να χαρακτηρίσει τις ενέργειες της οργάνωσης ως τρομοκρατία. Η αντίδραση του τουρκικού κοινού, με αφορμή τον Ερντογάν, στην τρέχουσα σύγκρουση στη Γάζα είναι πιθανό να ενισχύσει αυτή τη σχέση.

Χωρίς να διαφαίνεται τέλος στη σύγκρουση, ο Ερντογάν αντιμετωπίζει επίσης την προοπτική περαιτέρω επιδείνωσης των σχέσεων με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε ομιλία του στις 25 Οκτωβρίου, υποστήριξε κατηγορηματικά ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά μια ομάδα μαχητών ελευθερίας και «μουτζαχεντίν», ή άνθρωποι που μάχονται για την πίστη τους. Κάλεσε επίσης όλους τους Τούρκους πολίτες σε μια διαδήλωση της «Μεγάλης Παλαιστίνης» στην Κωνσταντινούπολη, την οποία θα ηγηθεί στις 28 Οκτωβρίου.

Οργισμένες φωνές στις ΗΠΑ-"Πετάξτε την Τουρκία έξω από το ΝΑΤΟ"

Ο γερουσιαστής Ρικ Σκοτ, Ρεπουμπλικανός από τη Φλόριντα, κάλεσε το ΝΑΤΟ να «εξετάσει σοβαρά» την θέση της Τουρκίας στη Συμμαχία, αφού ο Πρόεδρος της χώρας είπε ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Τέλος η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, που χθες απέκτησε νέο Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, υιοθέτησε ψήφισμα υποστήριξης στο Ισραήλ στον αγώνα του κατά της τρομοκρατικής Χαμάς.
ΗΠΑ-Τουρκία-NATO-F-16

Η εχθρικότατη στάση Ερντογάν-Τουρκίας έναντι του Ισραήλ και η συνεχής στήριξη προς την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς, την οποία χαρακτήρισε ο Τούρκος Πρόεδρος ως απελευθερωτική οργάνωση βαθαίνει επικίνδυνα το χάσμα μεταξύ Ουάσιγκτον-Τέλ Αβίβ και Άγκυρας.

Εκτίμησή μας είναι μετά τα παραπάνω που είπε ο Ερντογάν για την Χαμάς, ότι ακόμη και αν τελικά το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφιζε υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ-πράγμα που το θεωρούμε ως κάτι πάρα-πάρα πολύ απίθανο, η κυβέρνηση Μπάϊντεν δεν θα έδινε τα F-16 BLOCK -70 στην Τουρκία, ύστερα από πιέσεις του Ισραηλινού λόμπυ.

Αναφορικά με την εκδίωξη της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, υπενθυμίζουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη εκδίωξης μέλους βάση του καταστατικού του, ωστόσο πεποίθησή μας είναι ότι η Συμμαχία θα περιθωριοποιήσει τους αναξιόπιστους "γείτονες", αποκλείοντάς τους σταδιακά από πληροφόρηση διαβαθμισμένη και από αμυντικούς σχεδιασμούς.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top