GuidePedia

0


Οι περισσότεροι έχουμε συνηθίσει να λέμε ότι “μια φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις” (αγγλική και όχι κινέζικη παροιμία)! Όμως πολλές φορές, αυτό που δεν υπάρχει ή δεν φαίνεται, μπορεί να αξίζει χίλιες φωτογραφίες! Όπως είναι ξεκάθαρο (το στιγμιότυπο έχει ληφθεί στις 25 Οκτωβρίου 2023 από τη δημοφιλή εφαρμογή FlightRadar) υπάρχει ένα τεράστιο κενό στην ανατολική Μεσόγειο. Ένας χώρος -θαλάσσιος και εναέριος- όπου φαίνεται ότι τα αεροσκάφη (πολιτική αεροπορία κυρίως) απλώς δεν πετούν. Αν και δεν έχουμε άμεση πρόσβαση σε δορυφορικά δεδομένα… θα βάζαμε στοίχημα ότι κάπου εκεί πρέπει να είναι ένα-δυο αμερικανικά αεροπλανοφόρα και δεκάδες άλλα πλοία.

Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε νωρίτερα το DP, ήδη, στην ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται το πλέον σύγχρονο αεροπλανοφόρο του US Navy, USS Gerald R. Ford (CVN 78), ενώ και το USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69), οδεύει προς την περιοχή. Αυτό που είναι επίσης φανερό είναι ότι στην περιοχή η μόνη σχετικά “ασφαλής” περιοχή είναι η Κύπρος. Η Αίγυπτος για πολλούς και διάφορους λόγους έχει τη δική της ατζέντα στο θέμα, ενώ όλες οι υπόλοιπες χώρες ουσιαστικά προσπαθούν να ζυγίσουν την κατάσταση για τη στάση πολιτικής που θα πρέπει να τηρήσουν (αν και για πολλούς στην περιοχή κανείς δεν τους είναι αρεστός)…

Το Ισραήλ είναι μια χώρα που δεν έχει γεωγραφικό-στρατηγικό βάθος, και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Στο παρελθόν αυτή η δυσμενής γεωγραφική πραγματικότητα, παραλίγο να στοιχίσει την ίδια την ύπαρξη του. Στο DP έχει πάρα πολλές φορές αναφερθεί… το αυτονόητο: Ότι η γεωγραφία είναι κάτι που είσαι καταδικασμένος να ζήσεις με αυτό. Η κατανόησή της, των προκλήσεων αλλά και των ευκαιριών που αυτή παρουσιάζονται συνεπεία αυτής, είναι ζωτικής σημασίας για την πορεία ενός έθνους. Κι αυτό αφορά όλως ιδιαιτέρως την Ελλάδα…

Αυτό που επίσης δεν είναι φανερό είναι ότι στην περιοχή υπάρχουν -τουλάχιστον- τρία Α-400 Atlas της βρετανικής RAF (Royal Air Force), τα οποία έχουν ως βάση το Ακρωτήρι (Βρετανική περιοχή) της Κύπρου. Επίσης, στην περιοχή δρα και ένα τουλάχιστον RC-135 με ορμητήριο τη βάση της Σούδας. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι το στρατηγικό βάθος του Ισραήλ είναι η Κύπρος και σε δεύτερη φάση η Ελλάδα.

Οι δυο αυτές χώρες του Ελληνισμού, παρά τις κατά καιρούς δημόσιες δηλώσεις, έχουν αποδείξει ότι όχι μόνο παραμένουν πιστές στις αρχές της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της ειρηνικής συμβίωσης, αλλά παρέχουν, όταν απαιτηθεί, εγκαταστάσεις, ευκολίες και χώρους, τόσο στους ΝΑΤΟϊκούς και τους λοιπούς συμμάχους στην περιοχή. Το κάνουν δε αυτό, χωρίς να εκβιάζουν, ακόμη και χωρίς να ζητούν κάποιο άμεσο αντάλλαγμα, έχοντας ακόμα την αφελή εντύπωση, ότι και οι άλλοι θα συμπεριφερθούν με τον ίδιο τρόπο.

Διόλου περίεργο το ότι όλα αυτά τα χρόνια, ουσιαστικά, το μόνο χειροπιαστό “όφελος” που έχει αποσπάσει η Ελλάδα και η Κύπρος, είναι κάποιες φιλικές -αν και ενίοτε πομπώδεις, αλλά άνευ πρακτικής σημασίας- δηλώσεις, ενώ σε κάθε στραβοπάτημα είναι όλοι έτοιμοι να μας “κουνήσουν το δάχτυλο” ή να μας “τιμωρήσουν παραδειγματικά”…

Ας φανταστούν όλοι μια Κύπρο η οποία θα ήταν ολόκληρη υπό τουρκική κατοχή, τι ανταλλάγματα θα έπρεπε να είχε δώσει το Ισραήλ στην Τουρκία για την παροχή βοήθειας (αν θα υπήρχε); Τί θα γινόταν αν η Ελλάδα δεν ήταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (όπως ανοήτως πρότειναν κάποιοι εντός και εκτός συνόρων), ή αν δεν ήταν στο ΝΑΤΟ, αλλά είχε “αλλάξει στρατόπεδο”.

Τα τελευταία χρόνια μάθαμε τόσα πράγματα, όσα δεν είχαμε καταφέρει εδώ και δεκαετίες. Ήρθε η ώρα πλέον ΟΛΟΙ να πέσουν μια και καλή από τα συννεφάκια που αναπαύονται και να αντιληφθούν τη δυσάρεστη πραγματικότητα. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ στην περιοχή που θα τιμήσουν την υπογραφή τους. Είναι ώρα να αρχίσουν και αυτές να απαιτούν.

Αλήθεια, μια Κύπρος ενωμένη, χωρίς τουρκικά στρατεύματα στα εδάφη της και ενταγμένη στο ΝΑΤΟ, μήπως αξίζει περισσότερα από όλη την Τουρκία μαζί; Μήπως ήρθε η ώρα να επανεξεταστεί ολόκληρη η ελληνική στρατηγική, τουλάχιστον στο Κυπριακό, καθώς καθίσταται ολοένα και πιο ανεπίκαιρη; Τροφή για σκέψη… Θα πρέπει βέβαια, όλοι οι υπόλοιποι να αντιληφθούν, ότι η ασφάλεια της Ευρώπης και κατ’ επέκταση της υφηλίου, περνά, καλώς ή κακώς, από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου βρίσκεται και μια μικρή γωνία κακοτράχαλων βουνών, απόκρημνων και μη παραλιών, η Ελλάδα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top