GuidePedia

0


Γκουτζάνης Σπύρος
Έκπληξη δεν υπήρξε στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι μισοί Έλληνες απαξίωσαν την διαδικασία και τους υποψήφιους τοπικούς άρχοντες -με το ρεκόρ αποχής γύρω στο 69% να καταγράφεται στον δήμο Αθηναίων- και οι άλλοι μισοί προτίμησαν τους υποψηφίους της ΝΔ.

Ο χάρτης βάφτηκε ξανά μπλε και το αποτέλεσμα επαναβεβαίωσε την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, τις χαμηλές πτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και την ελαφρά άνοδο του ΚΚΕ. Στην περισσότερο πολιτική μάχη των περιφερειών, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από κοινού μόνο στην Θεσσαλία κατάφεραν με τον Δημήτρη Κουρέτα να αμφισβητήσουν τον Κώστα Αγοραστό που όμως -και παρά τις πλημμύρες- τερμάτισε πρώτος με 41,5%. Στην Κρήτη ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Αρναουτάκης είναι ιδιαίτερη περίπτωση και παρότι τον στήριξε και η ΝΔ δεν πιστώνεται την άνετη επικράτησή του. Στις υπόλοιπες 11 περιφέρειες είτε εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή υποστηριζόμενοι από τη ΝΔ είτε πηγαίνουν στον δεύτερο γύρο με αντιπάλους που και αυτοί προέρχονται από τη ΝΔ.

Κυριαρχία των γαλάζιων υποψηφίων καταγράφεται και στους περισσότερους δήμους. Αθροιστικά οι γαλάζιοι τοπικοί άρχοντες καταγράφουν ποσοστά μεγαλύτερα από ότι η ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές, που σημαίνει ότι πέρα από την κομματική στήριξη και τους δεσμούς -χαλαρούς πολλές φορές αλλά υπαρκτούς με την Πειραιώς- έχουν την αποδοχή των τοπικών κοινωνιών και έχουν αναπτύξει δικά τους δίκτυα επιρροής και πελατείας. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Πελοποννήσου. Η ΝΔ απέσυρε τον δικό της περιφερειάρχη κ. Νίκα και έβαλε την τελευταία στιγμή τον Δημήτρη Πτωχό. Αν και εντελώς άγνωστος στους ψηφοφόρους της Πελοποννήσου -είναι αμφίβολο αν τον ξέρουν και μετά την ψηφοφορία- τερμάτισε πρώτος με διαφορά από τον Πέτρο Τατούλη, λόγω της στήριξης που έχει από όλο τον κυβερνητικό και κομματικό μηχανισμό της ΝΔ και από τον Αντώνη Σαμαρά. Το συμπέρασμα είναι ότι ναι μεν η απήχηση των αιρετών λειτουργεί προσθετικά αλλά η βάση της επικράτησής τους είναι η κομματική δύναμη της ΝΔ, που είναι το μόνο κόμμα που διατηρεί τις δυνάμεις του στην κοινωνία.

Αν και το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο και η κυριαρχία της ΝΔ δεδομένη, ή ίσως γι’ αυτό, οι υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ που την εκπροσώπησαν χθες στα τηλεοπτικά πάνελ δεν μπορούσαν να κρύψουν την αυταρέσκεια ή και την αλαζονεία τους που πολλές φορές εκφραζόταν με υποτιμητικά σχόλια για τους αντιπάλους, κυρίως για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ικανοποίηση εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας για την συνολική άνοδο των ποσοστών του κόμματος, τόσο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και σε σχέση με το ποσοστό των βουλευτικών εκλογών. Το ΚΚΕ δικαιούται να μιλά για ενίσχυση καθώς υποστήριξε σχεδόν παντού δικούς του υποψηφίους. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επίσης εμφανίστηκε ικανοποιημένος αφού όπως είπε το ΠΑΣΟΚ είναι η δεύτερη δύναμη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τα μηνύματα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Κόλαφος ήταν το αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ αφού κατέδειξε την απουσία του κόμματος από την κοινωνία και ότι η κομματική γραφειοκρατία από το 2015 μέχρι το 2023 εκτός από το να κλείνει τις πόρτες του σε πολίτες και τοπικά στελέχη που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ, ελάχιστα πράγματα έκανε για να δημιουργήσει ερείσματα και να διευρύνει την επιρροή του. Το εάν ο Στέφανος Κασσελάκης συγκράτησε την ελεύθερη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο. Έχει πάντως αρχίσει να διαφαίνεται ότι η υπερβολική δημοσιότητα έχει αρχίσει και παράγει αντίστροφα αποτελέσματα. Δεν είναι δίχως σημασία ότι σχεδόν κανένα από τα κορυφαία και ιστορικά στελέχη δεν βρέθηκαν χθες στην Κουμουνδούρου και πάντως όχι εκείνα που έχουν την ευθύνη από κοινού με τον Αλέξη Τσίπρα για την κατακρήμνιση του ΣΥΡΙΖΑ. Εν τέλει αποδεικνύεται “έξυπνη” η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να αποχωρήσει.

Φυσικά για το αποτέλεσμα ο ίδιος ο Κασσελάκης έχει από καθόλου έως ελάχιστη ευθύνη. Δεν συμμετείχε στην επιλογή των υποψηφίων, ούτε στην διαμόρφωση της προεκλογικής στρατηγικής του κόμματος. Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε στρατηγική και οι υποψήφιοι είχαν αφεθεί να δίνουν τις μόνοι τους τις μάχες. Ακόμη και τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μετά την εκλογή, τα πρωτοκλασάτα στελέχη αναλώνοντας στην απαξίωση και αποδόμηση του προέδρους τους.


Η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον αναγκαστική επιλογή και έσπευσε να την εξαγγείλει ο Στέφανος Κασσελάκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει παρουσία στον κοινωνικό ιστό της χώρας. Από τις ευθύνες που αναλαμβάνω προσωπικά είναι να χτιστεί τα επόμενα χρόνια αυτή η παρουσία στον κοινωνικό ιστό της χώρας. Αρχίζουμε από αύριο την μεγάλη ανανέωση, του ανθρώπινου δυναμικού μας η οποία πλέον είναι επιτακτική ανάγκη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Το να προσπαθήσουν να χρεώσουν την ήττα στον Κασσελάκη είναι αστείο. Αλλά ούτε και νιώθουν την ευθύνη να απολογηθούν για τις λάθος επιλογές μίας ολόκληρης οκταετίας.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top