GuidePedia

0




Σάββας Δ. Βλάσσης
Ένας από τους βασικούς παράγοντες που όπως φαίνεται συνετέλεσε στην επιτυχή δημιουργία ρηγμάτων στην γραμμή επιτηρήσεως των Ισραηλινών από τους τρομοκράτες της Χαμάς, δείχνει να είναι ο συγκριτικώς μικρός αριθμός προσωπικού που την επάνδρωνε. Στα φυλάκια των Ισραηλινών, όπως και σε δύο παραμεθόρια στρατόπεδα που κατελήφθησαν, δεν φαίνεται να προβλήθηκε αντίσταση αλλά το προσωπικό αιφνιδιάστηκε πλήρως. Φωτογραφίες από ημίγυμνους άνδρες που είχαν προλάβει ίσως να φορέσουν την ατομική εξάρτυση και να αναλάβουν ατομικό όπλο, φανερώνουν το μέγεθος του αιφνιδιασμού.

Πιθανώς η εορτή των ημερών, είχε ως αποτέλεσμα και την απουσία υπηρετούντος προσωπικού από τις μονάδες. Η ανακοίνωση για λιγότερους από 57 νεκρούς των IDF μέχρι το μεσημέρι της επομένης 8 Οκτωβρίου, δίνει ένα μέτρο του δυναμικού των εξουδετερωμένων φρουρών. Ισραηλινά μέσα, αναφέρουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η επιτήρηση της Γάζας στηριζόταν περισσότερο σε μέσα ηλεκτρονικής επιτηρήσεως, τα οποία υποτίθεται ότι θα αποκάλυπταν εγκαίρως απειλές και θα οδηγούσαν σε συναγερμό. Αυτοί οι σταθμοί με αισθητήρες, όπως και πύργοι με τηλεχειριζόμενα βαρέα όπλα, ήταν τα πρώτα που καταστράφηκαν από drone που άφησαν ανέτως όπλα εναντίον τους. Το ίδιο συνέβη ακόμη και εναντίον αρμάτων μάχης που πρόλαβαν να επανδρώσουν κάποια πληρώματα. Έτσι, υποβαθμίστηκε από την πρώτη στιγμή η αντίληψη καταστάσεως και η δυνατότητα άμεσης αντιδράσεως των φρουρών.

Η εικόνα που μεταφέρουν τα ισραηλινά μέσα για τον βαθμό επανδρώσεως και παρουσίας δυνάμεων στην περιοχή, δείχνει ότι δεν ήταν στα δέοντα επίπεδα, για πολιτικούς λόγους. Αναφέρεται ότι το 70% περίπου των δυνάμεων των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) που υποτίθεται ότι ευρίσκοντο πέριξ Γάζας, είχαν αναπτυχθεί στην Δυτική Όχθη για λόγους εξυπηρετήσεως των ισορροπιών της κυβερνήσεως συνασπισμού υπό τον Νετανιάχου. Περί τα 26 τάγματα, η πλειοψηφία της ενεργού δυνάμεως των IDF, ενεργούσαν στην Δυτική Όχθη, με αποτέλεσμα η φύλαξη στον νότο να στηρίζεται υπέρμετρα σε έναν φράκτη με στοιχεία υψηλής τεχνολογίας σε αισθητήρες αλλά με υποεπανδρωμένα φυλάκια.

Η ταυτόχρονη ενέργεια επί πολλαπλών σημείων στην γραμμή επιτηρήσεως των Ισραηλινών, επιτάχυνε την δημιουργία αποτελεσμάτων. Η παρουσία περιορισμένων δυνάμεων, διευκόλυνε την εισχώρηση των τρομοκρατών στις πόλεις και οικισμούς ενώ αύξησε τον φόρο αίματος, μέχρι να σπεύσουν δυνάμεις από άλλες περιοχές. Αν υπήρχαν περισσότερες δυνάμεις, θα μειωνόταν δραστικώς ο χρόνος μέχρι οι IDF να ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στο έδαφος και να περιορίσουν την δράση των τρομοκρατών. Αυτό σημειώνεται, διότι τα εναέρια μέσα ανταποκρίθηκαν ταχύτερα, αναλαμβάνοντας ένοπλες περιπολίες. Τα συμπεράσματα, δεν απέχουν από στοιχειώδεις παραδοχές ως προς την ισορροπία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ αριθμών και ποιότητος – τεχνολογίας.



Η υπερβολική στήριξη στην τεχνολογία και η υποβάθμιση των αριθμητικών δεδομένων, είναι ανορθολογική ούτως ή άλλως. Στην περίπτωση της Ελλάδας, είναι πρόδηλο ότι το πρώτο που επιβεβαιώνεται, είναι η αξία ενός ικανού βαθμού επανδρώσεως των μονάδων. Χωρίς επαρκείς αριθμούς, οι μονάδες δεν είναι αποτελεσματικές ούτε καν στην ειρήνη, αφού δεν μπορούν να εφαρμόσουν σωστά το τυπικό πρόγραμμα εκπαιδεύσεως. Η υπερβολική στήριξη στην επιστράτευση, συνεπάγεται απλώς μη ρεαλιστικούς χρόνους ανταποκρίσεως σε ταχέως εξελισσόμενες καταστάσεις, με μοιραία αποτελέσματα.

Σωστά η κυβέρνηση το 2019 αύξησε την θητεία από τους 9 μήνες στους 12 αλλά ήταν σοβαρό λάθος να μην γίνει αυτό οριζοντίως και η υπηρεσία στις μονάδες των πρόσω να παραμείνει στους 9 μήνες. Έγινε ένα βήμα εμπρός και μισό πίσω. Η κυβέρνηση πρέπει να επανορθώσει και να αυξήσει ακόμη περισσότερο την διάρκεια της θητείας. Οι Ισραηλινοί μπορεί να είχαν το μεγαλύτερο μέρος των ενεργών δυνάμεών τους προσανατολισμένο αλλού, όμως ο Ελληνικός Στρατός έχει σκορπισμένο προσωπικό, κυριολεκτικώς στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Σημαντικός αριθμός υπηρετεί στον ηπειρωτικό κορμό, αποφεύγοντας τις μονάδες των πρόσω, μία παθογένεια, για την θεραπεία της οποίας, απλώς δεν υπάρχει βούληση.

Η παραμεθόριος με την Τουρκία, ειδικώς στο Αιγαίο με τα διάσπαρτα νησιωτικά εδάφη, διακρίνεται από ειδικές συνθήκες, που εξ ορισμού αυξάνουν τις απαιτήσεις σε προσωπικό. Δεν είναι μόνο τα Επιτηρητικά Φυλάκια με μικρές – συμβολικές φρουρές. Είναι και οι δυνατότητες των νησιωτικών φρουρών, που θα πρέπει να μπορούν να προβούν στην μεταφορά ενισχύσεων μεταξύ τους. Με τα σημερινά δεδομένα, δεν υφίσταται τέτοια δυνατότητα ενώ η δυνατότητα μεταφοράς δυνάμεων στις μικρονήσους – νησίδες της Ζώνης Ευθύνης των ΑΔΤΕ, είναι οριακή. Είναι επίσης οι Δυνάμεις Ταχείας Αντιδράσεως, οι δυνάμεις που με βάση ειδικά σχέδια θα κληθούν να ενισχύσουν τον αγώνα των νησιωτικών φρουρών.

Και λόγω αποστάσεως, οι αεροκίνητες επιχειρήσεις που θα αναληφθούν, απαιτούν με την σειρά τους αφενός επαρκή εναέρια μέσα μεταφοράς, αφετέρου μονάδες με υψηλό βαθμό επανδρώσεως, ώστε να είναι σε θέση να αναλάβουν αποστολές χωρίς να προηγηθεί επιστράτευση. Τέλος, μπορούμε να αναφέρουμε και τις δυνάμεις Εθνοφυλακής. Καταβάλονται φιλότιμες προσπάθειες αλλά τα πράγματα δεν βρίσκονται σε καλό επίπεδο. Οι ίδιοι οι ακρίτες που βρίσκονται ενταγμένοι στα Τάγματα Εθνοφυλακής, δεν παρουσιάζουν την δέουσα συνέπεια στην παρακολούθηση του προγράμματος των μονάδων τους.

Κι όμως, στις μονάδες αυτές στηρίζονται πολλά. Η φρίκη που βίωσαν οι Ισραηλινοί στις 7 Οκτωβρίου 2023 και οι εικόνες νεαρών παιδιών που εκλιπαρούν για βοήθεια την ώρα της απαγωγής τους, ας λειτουργήσουν με την σκληρότητά τους αφυπνιστικώς ώστε να αντιληφθούν οι κάτοικοι των παραμεθορίων περιοχών ότι η αφιέρωση χρόνου για την πατρίδα, είναι ουσιαστικώς αφιέρωση χρόνου για την ασφάλεια των ίδιων των οικογενειών τους. Ας μην περιμένουμε τα πάντα από το Κράτος, που τόσο συχνά το κακολογούμε για τις ελλείψεις του. Ας δείξουν και οι πολίτες με την προσέλευσή τους στις μονάδες Εθνοφυλακής, αυξημένη υπευθυνότητα έναντι του ίδιου τους εαυτού τους και των αγαπημένων τους προσώπων.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top