GuidePedia

0

Από την ατζέντα των συζητήσεων Blinken-Fidan προκύπτει εύκολα το συμπέρασμα πως για τις ΗΠΑ, η Τουρκία είναι πλέον μια περιφερειακή δύναμη

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2023 στη Νέα Υόρκη, συναντήθηκαν οι υπουργοί εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας, κκ. Blinken και Fidan.

Η συνάντηση των δυο υπουργών πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εργασιών της φετινής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Εκτός από διμερή θέματα και την επιθυμία των δυο πλευρών να εμβαθύνουν το πλέγμα των διακρατικών τους σχέσεων , οι κύριοι Blinken και Fidan συζήτησαν εκτενώς το ζήτημα της εισδοχής της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, υπόθεση που είναι ακόμη σε εκκρεμότητα από το Τουρκικό Κοινοβούλιο και είναι ένα ζήτημα, που από τη μία, οι ΗΠΑ θέλουν το συντομότερο δυνατό να διευθετηθεί, ενώ από την άλλη, η Άγκυρα το αφήνει σε εκκρεμότητα για να το χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης προς την Ουάσιγκτον.

Όπως έγινε γνωστό, ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών ευχαρίστησε τον τούρκο ομόλογό του για τις προσπάθειες της Τουρκίας να διαμεσολαβήσει προς τη Μόσχα και να πετύχει μια άτυπη συμφωνία, που να επιτρέπει σε κάποια πλοία να μεταφέρουν σιτηρά από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Ήδη, προχθές απέπλευσε χωρίς προβλήματα ένα δεύτερο πλοίο με σιτηρά που προορίζονταν για την τροφοδοσία αγορών του εξωτερικού. Ουσιαστικά η Τουρκία έχει πετύχει να είναι ο μόνος προνομιακός συνομιλητής ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, κάτι που προωθεί επιμελώς για τα δικά της συμφέροντα στην Ουάσιγκτον.

Τέλος, θέμα συζήτησης των δύο υπουργών ήταν η κατάσταση στο Nagorno-Karabakh. Η Τουρκία ασκεί καθοριστική επιρροή στις αποφάσεις του Αζερμπαϊτζάν και ουσιαστικά το Μπακού υπολογίζει μόνο την Άγκυρα στις ενέργειές του. Άλλωστε, ο συνδυασμός των ενεργειακών αποθεμάτων του Αζερμπαϊτζάν, με τον κομβικό ρόλο της Τουρκίας ως πέρασμα ενεργειακών φορτίων προς την Ευρώπη, καθιστά αυτό το δίδυμο κρατών σημαντικό άξονα διεθνοπολιτικής ισχύος.

Από την ατζέντα των συζητήσεων Blinken–Fidan προκύπτει εύκολα το συμπέρασμα πως για τις ΗΠΑ, η Τουρκία είναι πλέον μια περιφερειακή δύναμη, με δυνατότητες να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική των ΗΠΑ στις περιοχές που ασκεί η Τουρκία σχετικό έλεγχο. Ουσιαστικά η Άγκυρα είναι ρυθμιστής της εικόνας των ΗΠΑ στην περιοχή, ανάλογα με το πώς η Ουάσιγκτον προσδιορίζει τις σχέσεις σε διμερές επίπεδο.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top