Δεν λέει να κοπάσει ο “θόρυβος” για την πολύνεκρη αποστολή – φιάσκο στη Λιβύη. Υποτίθεται ότι διεξάγεται υπηρεσιακή έρευνα… Όταν έχεις αποφανθεί ήδη ότι είναι τροχαίο, άρα εξαιρείται οποιαδήποτε άλλη εκδοχή -χωρίς να αμφισβητείται ασφαλώς από το DP ότι και η εκδοχή του τροχαίου είναι ισχυρή- τότε η λογική υπαγορεύει ότι αναζητάς στοιχεία που θα επιβεβαιώνουν την υπόθεση σου και όχι από τα στοιχεία να οδηγηθείς στην αλήθεια. Στο μεταξύ, επώνυμες καταγγελίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναζητούν την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Δικαιοσύνης στο ΑΝΩΤΑΤΟ επίπεδο. Προς το παρόν όμως, όλα μοιάζουν υποτονικά…
Η επικοινωνιακή διαχείριση έχει οδηγήσει τους εμπνευστές με την πλάτη στον τοίχο, να προσπαθούν να προστατεύσουν το συστηματικά οικοδομημένο, καθότι εξαιρετικά βολικό, αφήγημα του “μπαρουτοκαπνισμένου“. Έρχεται όμως η θλιβερή πραγματικότητα να προσγειώνεται στα κεφάλια όλων, δικαίων και αδίκων. Στο τέλος οι γραφικοί -μόνον άραγε;- υποστηρικτές και διακινητές βολικών αφηγημάτων, συνεχίζουν το έργο τους… Πρόκειται για αφηγήματα που λέγονται στους δημοσιογράφους από κορυφαίους εμπλεκόμενους -ποτέ όμως on the record…- για “δυνάμεις του σκότους” που κατατρύχουν “αγωνιστές” που πορεύονται μια ζωή στην υπηρεσία του ελληνικού λαού. Δηλαδή όχι για την πάρτη τους, “Ο έχων τη μύγα”; Αν ισχύει, η απάντηση είναι… “να τη φέρει πίσω”.
Διότι υπήρχαν συνάδελφοι που άκουσαν και για τις “σκοτεινές δυνάμεις” και για το ότι το ΓΕΕΘΑ επιμένει ότι η αποστολή στη Λιβύη δεν ήταν υψηλής επικινδυνότητας (αν και μετά θάνατον απένειμε στα τρία στελέχη τον ανώτατο βαθμό για εκτέλεση υπηρεσίας που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο)! Παρόλο που αρνείται συστηματικά –δεν τολμάει είναι το ακριβέστερο- να το καταγράψει έστω σε άτυπη ενημέρωση. Κάτι θα ξέρουν και το αποφεύγουν… Εν των μεταξύ, συγκλονιστικοί είναι οι ισχυρισμοί που έρχονται στη δημοσιότητα:
Χθες ήταν ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Αϋφαντής, ο οποίος μιλώντας στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη στον κρητικό ραδιοσταθμό “98,4”, ο οποίος ισχυρίστηκε ανοικτά, ότι το ΓΕΕΘΑ είχε λάβει ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών για την κατάσταση στη Λιβύη, για την οποία αδιαφόρησε. Γνωστός, επώνυμος, έχοντας εργαστεί στο ΥΠΕΞ, άρα τεκμαίρεται ότι διατηρεί επαφές που θα μπορούσε να πληροφορηθεί κάτι. Προσοχή, δεν ισχυριζόμαστε ότι απαραιτήτως ισχύει. Αυτό στο οποίο επιμένουμε είναι ότι χρήζει διερεύνησης. Και φυσικά όχι από τους άμεσα εμπλεκόμενους, δηλαδή από τους έχοντες άμεσο ενδιαφέρον, αλλά από τη Δικαιοσύνη.
Επίσης, σε σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, δημοσιεύονται πληροφορίες ότι η Εθνικής Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) διέθετε καλή γνώση για την κατάσταση στη Ντέρνα της Λιβύης. Τρομοκράτες ISIS και λοιπές δυνάμεις με ροπή… στις “αγαθοεργίες”. Το ερώτημα εάν αξιοποιήθηκε η εμπειρία της Υπηρεσίας ή απλώς παρακάμφθηκε, επειδή κάποιων έτσι τους αρέσει. Κι αυτό χρήζει διερεύνησης – διευκρίνισης. Στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε με ξεχωριστό σχολιασμό. Διότι συγκρίνοντας συμπεριφορές με άλλες χώρες, τα συμπεράσματα εξάγονται αβίαστα…
Σήμερα το πρωί ήρθε το κερασάκι στην τούρτα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του NEWSIT, ο σύζυγος της εκλιπόντος επισμηναγού Εύης Ανδρεαδάκη, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, προέβη σε σοκαριστικές αποκαλύψεις. Δηλώνει “κατηγορηματικά”, ότι τη σύζυγό του την υποχρέωσαν να συμμετάσχει, θέτοντάς την σε δίωρη ετοιμότητα, ενώ περνούσε σχολείο στα ελικόπτερα στον Μαραθώνα. ΔΕΝ πήγε εθελοντικά. Της επισμηναγού “της φάνηκε περίεργο που προσγειώθηκαν αλλού”. Κι αυτά δεν τα υιοθετούμε. Χρήζουν όμως διερεύνησης.
Και προειδοποιεί: “Εάν βγει κάποιος από το ΓΕΑ και πει ότι μπήκε εθελοντικά, εγώ έχω και το όνομα αυτού που την έβαλε στη λίστα. Την πήραν 8 τηλέφωνα να της πουν ότι είναι σε 2ωρη αναμονή, τους απάντησε κάποια στιγμή γιατί ήταν στην πισίνα, για να κάνουν αυτά που πρέπει να κάνουν, και εκεί βρήκε 8 τηλεφωνήματα από τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Τον πήρε τηλέφωνο και της είπε: ‘Εύη είσαι σε δίωρη αναμονή για Λιβύη‘ και της το έκλεισε”.
Ο ίδιος δηλώνει ότι την κάλεσε δυο φορές τηλεφωνικά και εξέφρασε “βαρύτατες – σφοδρές αντιρρήσεις“, με αποτέλεσμα η σύζυγός του να του πει, “δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο, στήριξέ με σε αυτό”. Ωστόσο, η επισμηναγός φέρεται να τηλεφώνησε σε αυτόν που την αναζητούσε για να διαμαρτυρηθεί. Ο σύζυγος δηλώνει ότι της είπε, “καλά, εσείς του Υγειονομικού που δεν έχετε ρίξει ούτε μία σφαίρα στη ζωή σας, θα πάτε σε εμπόλεμη ζώνη;“. Από τις απαντήσεις της επισμηναγού, όπως τις αποτυπώνει ο σύζυγός της, προκύπτει ασαφής γνώση περί του τι θα έκαναν.
Αυτή την πολύ δυσάρεστη -και σίγουρα διόλου κολακευτική- εικόνα, επιχείρησε να εξωραΐσει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΦΕΘΑ), σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Παραπολιτικά” και τον συνάδελφο, Κώστα Παπαχλιμόντζο. Τα λόγια του υφυπουργού, εγείρουν περισσότερα ερωτήματα από αυτά στα οποία απαντούν… Εάν προκύπτει κάτι με σαφήνεια, είναι ότι όσα υποστηρίζει δεν έχουν καμία σχέση με τις επώνυμες καταγγελίες που έχουν γίνει. Και μόνο γι’ αυτό, επιβάλλεται να επιληφθεί η Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο.
Αυτό το αλαλούμ στις Ένοπλες Δυνάμεις, σε μαι φυσιολογική χώρα θα είχε αντιμετωπιστεί. ΟΧΙ στη χώρα που δεν φταίει ποτέ κανείς, άρα και δεν παραιτείται. Ενώ παράλληλα, όπως προκύπτει, το Μέγαρο Μαξίμου, για τους δικούς του λόγους, απλώς παρακολουθεί. Ας δούμε όμως τι είπε ο ΥΦΕΘΑ Κεφαλογιάννης, ο οποίος φαίνεται πως έχει βγάλει ήδη πόρισμα:
“Η απώλεια τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο εθελοντών πολιτών, σε μια αποστολή έμπρακτης αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας από τις συνέπειες της κακοκαιρίας «Daniel», ήταν αποτέλεσμα ενός τραγικού αυτοκινητιστικού δυστυχήματος. Οι συνθήκες του τροχαίου διερευνώνται ήδη από το ΓΕΕΘΑ και την ελληνική δικαιοσύνη και σας διαβεβαιώ ότι θα φωτιστεί κάθε πτυχή της υπόθεσης. Δεν υφίσταται ζήτημα τρομοκρατικής ενέργειας, καθώς δεν υπάρχει απολύτως κανένα στοιχείο μέχρι στιγμής πως έλαβε χώρα κάποιου είδους επίθεση ή χρήση όπλων και εκρηκτικών.
Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της αποστολής, η όποια παραφιλολογία έχει αναπτυχθεί, δεν βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα, ούτε σε γνώση για τον τρόπο που αυτές οι αποστολές υλοποιούνται. Θα αρκεστώ να υπενθυμίσω ότι η στρατιωτική αποστολή που μετέβη στη Λιβύη, υπό τον σχεδιασμό του Υπουργείου Εξωτερικών, δεν ήταν ειρηνευτική, όπως π.χ. στο Κόσσοβο ή το Αφγανιστάν, αλλά είχε ανθρωπιστικό χαρακτήρα.
Καμία από τις διεθνείς αποστολές που συμμετείχαν στη Λιβύη δεν έστειλε ένοπλες μονάδες ή άλλης μορφής αμυντικά μέσα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας και η στρατιωτική ηγεσία έχουν μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους αποστολές, όπου οι κανόνες συνδρομής είναι εξάλλου κοινοί για όλες τις χώρες που συμμετέχουν.”
Δημοσίευση σχολίου