GuidePedia

0


Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανακοίνωσε η μεταβατική κυβέρνηση Ντμπεϊμπά μεταξύ των δύο στρατιωτικών μονάδων που συγκρούστηκαν με βαριά όπλα στα νότια προάστια της Τρίπολης, από το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι και χθες. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι ο διοικητής της Ταξιαρχίας 444, που είχε συλληφθεί από τους άνδρες της Ειδικής Δύναμης Αποτροπής, θα παραδοθεί σε άλλη μονάδα που δεν ενεπλάκη στις μάχες και έτσι λήγει ο γενικός συναγερμός που σήμανε υπό τον φόβο ενός νέου κύκλου εμφυλίου στη Λιβύη.

Η Υπηρεσία Υγείας της Τρίπολης ανέφερε πως τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν. Δεν διευκρίνισε αν ο απολογισμός αυτός περιλαμβάνει άμαχους. Η Ειδική Δύναμη Αποτροπής (Al Rada) υπάγεται στο Προεδρικό Συμβούλιο υπό τον πρόεδρο Μένφι και είναι η επίλεκτη αντιτρομοκρατική ομάδα. Η Ταξιαρχία 444 υπάγεται στην στον πρωθυπουργό Νμπεϊμπά. Οι δύο άνδρες χθες δεν προέβησαν σε δηλώσεις. Στο παρασκήνιο, όμως, φαίνεται πως κινητοποιήθηκαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις αλλά και οι διπλωματικές αντιπροσωπείες των μεγάλων χωρών.

Οι συγκρούσεις έλαβαν χώρα στα νότια προάστια της Τρίπολης και γύρω από το αεροδρόμιο το οποίο έκλεισε. Αν και δεν υπήρξε επίσημη εξήγηση για την αιτία που πυροδότησε την σύγκρουση, υπήρξαν αναφορές στα λιβυκά μέσα ενημέρωσης ότι πυροδοτήθηκε από την σύλληψη και κράτηση του Μαχμούντ Χάμζα, διοικητή της 444 Ταξιαρχίας από την Ειδική Δύναμη Αποτροπής. Ο Χάμζα επρόκειτο τα ταξιδέψει με αεροπλάνο (άγνωστο με ποιο προρισμό) όταν ομάδα της Ειδικής Δύναμης τον συνέλαβε μαζί με τους συνοδούς του.

Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες που και πότε θα παραδοθεί ο διοικητής Mahmoud Hamza, και ποια είναι η ουδέτερη μονάδα που θα τον κρατήσει. Οι δύο μονάδες σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν συγκρουστεί στην Τρίπολη και στις 28 Μαΐου, αλλά εκείνες οι συγκρούσεις ήταν μικρής έντασης και πέρασαν απαρατήρητες από τα διεθνή μέσα. Η Rada και η 444 Ταξιαρχία θεωρούνται οι δύο πιο ισχυρές ομάδες πολιτοφυλακής που λειτουργούν στα δυτικά της χώρας και είναι πλέον οργανωμένες σε στρατιωτική επαγγελματική βάση.

Συναγερμός στις διπλωματικές αποστολές

Οι διπλωματικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Γαλλίας στη Λιβύη ζήτησαν άμεση κατάπαυση, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να χαθεί ο έλεγχος σε όλη τη χώρα.

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Λιβύης και η Βουλή που εδρεύει στη Βεγγάζη κάλεσαν τις αντιμαχόμενες πλευρές στην πρωτεύουσα, Τρίπολη, να τερματίσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και να επιλύσουν τις διαφορές ειρηνικά. Ο πρωθυπουργός Ντμπεϊμπά επισκέφθηκε τις περιοχές συγκρούσεων μετά την κατάπαυση του πυρός και σύμφωνα με το λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων έδωσε εντολή να αποζημιωθούν οι οικογένειες που έχουν θύματα και τραυματίες ή υλικές ζημιές.

Toν πρωθυπουργό επισκέφθηκε ο νέος πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ Τεκάλα, χωρίς να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες για τις συνομιλίες τους. Από την κυβέρνηση έγινε γνωστό σήμερα ότι ο υπουργός Εσωτερικών Ιμάντ Τραμπελσί έδωσε εντολή να συγκροτηθεί Ειδική Ομάδα για την διαχείριση κρίσεων, υπό την ηγεσία της Διεύθυνσης Ασφαλείας της Τρίπολης, η οποία θα διενεργήσει και την έρευνα για τις ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Ταξιαρχίας 444 και Ειδικής Δύναμης.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top