GuidePedia

0


Γιώργος Μαυρίδης
Το SERÇE ίσως το απέκτησαν στην Συρία ή την Λιβύη, μιας και δεν γνωρίζουμε επιβεβαιωμένα ότι χρησιμοποιείται από τον ουκρανικό στρατό

ΗΡωσική Ομοσπονδία παρουσίασε τουρκικής παραγωγής μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που πέρασαν στην κατοχή της στην Ουκρανία στην αμυντική έκθεση Army-2023. Στην έκθεση αυτή, εθεάθησαν μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα τύπου Bayraktar TB2 και SERÇE.

Τους Προκαλούν

Λίγο πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με αναφορά του τουρκικού αμυντικού μέσου ενημέρωσης SavunmaSanayiST, στην ρωσική πόλη Κουμπίνκα, κοντά στην ρωσική πρωτεύουσα την Μόσχα, ξεκίνησε η ρωσική διεθνής αμυντική έκθεση Army-2023. Στα προϊόντα που παρουσίασαν οι αμυντικές βιομηχανίες περιλαμβάνονται και συστήματα ξένης προέλευσης, τα οποία πέρασαν στην κατοχή του ρωσικού στρατού κατά την διάρκεια των εχθροπραξιών.

Μεταξύ των προϊόντων που παρουσιάστηκαν στην έκθεση, το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα Bayraktar TB2 που ανέπτυξε η τουρκική εταιρεία Baykar και το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα SERÇE της Aselsan ήταν αυτά που κέντρισαν το ενδιαφέρον της Άγκυρας. Αν και γνωρίζαμε επίσημα πως το Bayraktar TB2 αποτελούσε μέρος του οπλισμού του ουκρανικού στρατού, είναι άγνωστο πώς οι Ρώσοι απέκτησαν drones τύπου SERÇE τουρκικής παραγωγής. Κατά πάσα πιθανότητα κατάφεραν να καταλάβουν κάποιο στην Συρία ή μπορεί να το απέκτησαν σε κάποια άλλη χώρα, όπως την Ουκρανία ή την Λιβύη.

Από την άλλη, παρατηρήθηκε πως το Bayraktar TB2 που παρουσιάστηκε στην έκθεση έφερε πάνω στην άτρακτό του τα σύμβολα της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, ενώ ήταν εξοπλισμένο με τα τουρκικά πυρομαχικά MAM-L και MAM-C κάτω από τις πτέρυγές του. Βέβαια παρατηρήθηκαν και κάποια ελαττώματα στον σχεδιασμό και την δομή τους, πράγμα που υποδεικνύει πως η Μόσχα ίσως τα επισκεύασε επιφανειακά πριν τα παρουσιάσει στην έκθεση.

Επιπλέον, το τουρκικό μέσο ενημέρωσης αναφέρει πως το τουρκικό drone SERÇE διέθετε ένα ηλεκτροπτικό σύστημα τύπου İSPİNOZ Miniature Electro-Optic System κάτω από την άτρακτό του, το οποίο παράγει επίσης η τουρκική εταιρεία Aselsan. Αν και οι Τούρκοι εκτιμούν πως το Bayraktar δεν ήταν λειτουργικό (λόγω των σημαδιών ζημιών που έφερε), φαίνεται πως το drone SERÇE και το σύστημα İSPİNOZ που διέθετε ήταν πλήρως λειτουργικά και επιχειρησιακά.

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε πως η Ρωσία συμπεριέλαβε τα τουρκικά drones στην διεθνή αμυντική έκθεσή της μία περίοδο που η Άγκυρα αναφέρει πως προσπαθεί να μεσολαβήσει για να λήξει η ένοπλη σύρραξη μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Ο Ερντογάν προσπαθεί να μετατραπεί στον ειρηνοποιό της κατάστασης, ωστόσο ίσως οι Τούρκοι εκλάβουν την παρουσία τουρκικών drones στην Army-2023 ως μία προκλητική ρωσική συμπεριφορά.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top