GuidePedia

0


Ο επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, είναι πιθανότατα είτε νεκρός είτε στη φυλακή, λέει ένας πρώην ανώτερος στρατιωτικός των ΗΠΑ. Η πολύ δημοσιοποιημένη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του ήταν πιθανότατα πλαστή, προσθέτει.

Ο απόστρατος στρατηγός Ρόμπερτ Άμπραμς, συνεργάτης του ABC News που υπηρέτησε στο παρελθόν ως διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Κορέα, μοιράστηκε τις σκέψεις του για την αβέβαιη μοίρα του Πριγκόζιν μετά τη βραχύβια ένοπλη εξέγερση της Ομάδας Βάγκνερ τον περασμένο μήνα. «Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αμφιβάλλω αν θα δούμε ποτέ ξανά τον Πριγκόζιν δημόσια», είπε ο Άμπραμς στο ABC News.

«Πιστεύω ότι είτε θα τον κρύψουν, είτε θα τον στείλουν φυλακή, είτε θα τον αντιμετωπίσουν με άλλον τρόπο, αλλά αμφιβάλλω αν θα τον ξαναδούμε ποτέ». Ερωτηθείς αν πίστευε ότι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας ήταν ζωντανός αφού έθεσε την πιο σημαντική πρόκληση στο καθεστώς Πούτιν από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 1999, ο Άμπραμς είπε: «Προσωπικά δεν το πιστεύω, και αν ναι, είναι κάπου στη φυλακή».

Ο απόστρατος στρατηγός τεσσάρων αστέρων εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για μια συνάντηση που ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι ο Πούτιν είχε με τον Πριγκοζίν και όλους τους ανώτερους διοικητές της Βάγκνερ στις 29 Ιουνίου, πέντε ημέρες μετά τη ματαιωμένη εξέγερση.



«Θα εκπλαγώ αν βλέπαμε πραγματικά απόδειξη ζωής ότι ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Πριγκόζιν, και νομίζω ότι είναι πολύ σκηνοθετημένο», είπε ο Άμπραμς. Ο Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι ο Πούτιν κάλεσε 35 άτομα στη συνάντηση, συμπεριλαμβανομένου του Πριγκόζιν, και ότι η συνάντηση διήρκεσε τρεις ώρες.

Άλλα ανώτερα μέλη της κυβέρνησης του Πούτιν λέγεται ότι ήταν παρόντα, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Βίκτορ Ζολότοφ και ο αρχηγός των ξένων υπηρεσιών πληροφοριών του SVR Σεργκέι Ναρίσκιν, ανέφερε η γαλλική εφημερίδα Liberation.

Ο Πεσκόφ είπε ότι ο Πούτιν έδωσε την «αξιολόγησή του» για τις ενέργειες της ομάδας Βάγκνερ κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, στον οποίο οδήγησαν μια αιματηρή μάχη για την κατάληψη της πόλης Μπαχμούτ, καθώς και «τα γεγονότα της 24ης Ιουνίου», αναφερόμενος στην ημέρα της εξέγερσης.

Ο Πούτιν «άκουσε επίσης τις εξηγήσεις των διοικητών και τους πρόσφερε επιλογές για περαιτέρω εμπλοκή και περαιτέρω χρήση τους στη μάχη», δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Οι ίδιοι οι διοικητές παρουσίασαν την εκδοχή τους για το τι συνέβη. Τόνισαν ότι είναι πιστοί υποστηρικτές και στρατιώτες του αρχηγού του κράτους και του αρχιστράτηγου και είπαν επίσης ότι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να πολεμούν για την πατρίδα τους», είπε ο Πεσκόφ.

«Αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να πούμε για αυτή τη συνάντηση». Ο Πριγκόζιν, ο οποίος έχει τσακωθεί δημόσια με τον κορυφαίο ρωσικό στρατό, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, για τον χειρισμό του πολέμου στην Ουκρανία, οδήγησε τους μαχητές του σε μια εξέγερση που πήρε τον έλεγχο της πόλης Ροστόφ-ον-Ντον.

Στη συνέχεια ο Πριγκόζιν διέταξε τις δυνάμεις του να βαδίσουν προς τη Μόσχα , αλλά ξαφνικά άλλαξε γνώμη αφού ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο μεσολάβησε αμέσως για μια εκεχειρία μεταξύ του αρχηγού των μισθοφόρων και του Κρεμλίνου. Σύμφωνα με τη συμφωνία, ο Πριγκόζιν θα είχε απαλλαγεί από τις κατηγορίες για προδοσία, εάν δεχόταν να εξοριστεί στη Λευκορωσία, αλλά ο Λουκασένκο είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Πριγκόζιν είχε επιστρέψει στη Ρωσία.

Ένα από τα ιδιωτικά αεροπλάνα του Πριγκόζιν πραγματοποίησε πολλαπλά ταξίδια μεταξύ Λευκορωσίας και Ρωσίας τις ημέρες μετά την εξέγερση, βάσει των δεδομένων παρακολούθησης πτήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, εθεάθη στο γραφείο της FSB στην Αγία Πετρούπολη την περασμένη εβδομάδα, να φτάνει για να συλλέξει το οπλοστάσιό του με τα όπλα που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής στην έπαυλή του.

Την ίδια περίοδο, ο Πριγκόζιν κυκλοφόρησε επίσης ένα ηχητικό μήνυμα στο οποίο ευχαρίστησε όσους υποστήριξαν την αποτυχημένη εξέγερση της ομάδας Βάγκνερ, η οποία, όπως είπε, «στόχευε στην καταπολέμηση των προδοτών και στην κινητοποίηση της κοινωνίας μας». Η σημερινή τοποθεσία και τα μελλοντικά σχέδια του Πριγκόζιν παραμένουν άγνωστα.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είπε πρόσφατα ότι η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Πριγκόζιν ήταν σα να έβαλε στο στόχαστρο την πλάτη του. «Δεν θα ασφάλιζα τη ζωή του… Ο Πριγκόζιν πήρε σαφώς ρίσκο. Αν πρόκειται να πολεμήσεις τον βασιλιά, μην το κάνεις με ένα ρόπαλο Nerf. Το έκανε. Δεν πέτυχε», είπε ο Πομπέο.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top