Όλες εκείνες τις φορές που η Ε.Ε. δείλιασε απέναντι στον Τούρκο «Σουλτάνο»
Άρθρο με υπογραφή του Yovan Simovic στην ιστοσελίδα του περιοδικού Marianne, με αφορμή το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, επανέρχεται -όπως σημειώνει- σε όλες εκείνες τις φορές που η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) αποδέχτηκε τους εκβιασμούς και την κατάχρηση του Erdogan χωρίς να αντιδράσει.Σχετικά με τις εκδόσεις προσώπων γίνεται αναφορά στην απαίτηση του Τούρκου προέδρου για έκδοση μαχητών του ΡΚΚ από τη Σουηδία και τη Φινλανδία προκειμένου να αποδεχθεί την είσοδο των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.
Αναφορικά με το μεταναστευτικό υπενθυμίζεται ότι το 2020, όταν η Ε.Ε. βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα εισροής μεταναστών, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan απευθύνει τελεσίγραφο στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι η χώρα θα κρατήσει ανοιχτά τα σύνορά της με την Ευρώπη για να τους αφήσει να περάσουν. Και αυτό, μέχρι να λάβει μια «συγκεκριμένη» απάντηση από την ΕΕ στα αιτήματά της.
Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι στις 18 Μαρτίου 2016, η Τουρκία είχε υπογράψει συμφωνία για το μεταναστευτικό με τις Βρυξέλλες προκειμένου να εμποδίσει την άφιξη μεταναστών στην Ελλάδα.
Ως αντάλλαγμα, η ΕΕ διέθεσε 6 δισ. ευρώ στην Άγκυρα και, για κάθε Σύρο που επέστρεφε, ανέλαβε να «επανεγκαταστήσει» έναν άλλο πρόσφυγα στην Τουρκία, σε χώρα-μέλος, μέχρι το όριο των 72.000 θέσεων.Υπό τον εσωτερικό τίτλο “Τουρκικά πλοία στα ελληνικά ύδατα” το δημοσίευμα συνεχίζει σημειώνοντας ότι στις 10 Αυγούστου 2020, τουρκικό σεισμικό ερευνητικό σκάφος, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία, εισέρχεται στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο.
Έρχεται να ερευνήσει τον βυθό μιας περιοχής που η Τουρκία αμφισβητεί με τη γείτονά της, αναζητώντας υδρογονάνθρακες. Ακόμα κι αν τα πλοία επιστρέψουν γρήγορα στο λιμάνι τους, ο Recep Tayyip Erdogan δεν σκοπεύει να παρατήσει την υπόθεση.
«Θα καταλάβουν ότι η Τουρκία είναι αρκετά ισχυρή πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά για να σκίσει ανήθικους χάρτες και έγγραφα», θα δηλώσει ένα μήνα αργότερα.
Οι ηγέτες της ΕΕ, σε μια σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο του 2020, αποφασίζουν τότε να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για τις «παράνομες και επιθετικές» ενέργειές της. Αλλά στην πραγματικότητα, πρόκειται μόνο για «ατομικές κυρώσεις» και η ΕΕ προειδοποιεί τον Recep Tayyip Erdogan πάνω από όλα ότι «μπορεί να αποφασιστούν πρόσθετα μέτρα εάν η Τουρκία συνεχίσει τις ενέργειές της». Κάτι που γίνεται αντιληπτό ως: σου δίνουμε συγχωροχάρτι αυτή τη φορά με την υπόσχεση ότι δεν θα ξαναρχίσεις τα ίδια. Αν διαβάσουμε ανάμεσα στις γραμμές, καταλαβαίνουμε ότι η έλλειψη συναίνεσης κατέστησε αδύνατη την υιοθέτηση οικονομικών κυρώσεων σε βασικούς τομείς δραστηριότητας και εμπόδισε την ΕΕ να επιβάλει ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, όπως το ζητούσε η Ελλάδα
Δημοσίευση σχολίου