GuidePedia

0


Πίτερ Σούτσιου
Είναι ένας πόλεμος που βράζει με το Ιράν στον Περσικό Κόλπο - Ο Κόλπος του Ομάν παραμένει ένα πιθανό σημείο ανάφλεξης όπου μια λανθασμένη ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει γρήγορα εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα μια σύγκρουση που θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες. Αυτό συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, τοπική ώρα, όταν οι ιρανικές ναυτικές δυνάμεις φέρεται να προσπάθησαν να συλλάβουν δύο πετρελαιοφόρα - μόνο για να εκδιωχθούν από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

«Στις 5 Ιουλίου, οι δυνάμεις των ΗΠΑ απέτρεψαν δύο απόπειρες κατάσχεσης εμπορικών δεξαμενόπλοιων από το ιρανικό ναυτικό, αφού οι Ιρανοί άνοιξαν πυρ σε ένα από τα περιστατικά κοντά στις ακτές του Ομάν», ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ.

«Ένα ιρανικό πολεμικό πλοίο προσέγγισε το πετρελαιοφόρο TRF Moss με σημαία των Νήσων Μάρσαλ σε διεθνή ύδατα στον Κόλπο του Ομάν. Το ιρανικό πλοίο αναχώρησε από τη σκηνή όταν το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS McFaul (DDG 74) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έφτασε στο σταθμό. Επιπλέον, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέπτυξε μέσα επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας MQ-9 Reaper και P-8 Poseidon», πρόσθεσε η CENTCOM των Ναυτικών Δυνάμεων.

Περίπου τρεις ώρες αργότερα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έλαβε μια δεύτερη κλήση κινδύνου από το πετρελαιοφόρο Richmond Voyager με σημαία Μπαχαμών, καθώς το πλοίο ήταν πάνω από 20 μίλια από τις ακτές του Μουσκάτ του Ομάν και διερχόταν από διεθνή ύδατα προς την Αραβική Θάλασσα. Σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, ένα άλλο ιρανικό πολεμικό πλοίο είχε κλείσει σε απόσταση ενός μιλίου από το Richmond Voyager ενώ χαιρετούσε το εμπορικό δεξαμενόπλοιο για να σταματήσει.

Το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων των ΗΠΑ στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το δεξαμενόπλοιο με τη μέγιστη ταχύτητα - αλλά πριν φτάσει το πολεμικό πλοίο, το ιρανικό προσωπικό έριξε πολλαπλές, μακριές ριπές τόσο από φορητά όπλα όσο και από όπλα που εξυπηρετούνται από το πλήρωμα. Το Richmond Voyager δεν υπέστη απώλειες ή σημαντικές ζημιές, αλλά το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέφερε ότι αρκετές βλήματα έπληξαν το κύτος του πλοίου κοντά στους χώρους διαβίωσης του πληρώματος.

Το πλοίο του ιρανικού ναυτικού αναχώρησε όταν έφτασε το USS McFaul.
Η Τεχεράνη δεν έχει σχολιάσει το θέμα, αλλά τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η ιρανική κυβέρνηση αρνήθηκε ότι προσπαθούσε να καταλάβει οποιοδήποτε από τα δύο πλοία.

Πράξεις πειρατείας;

Ήταν τον περασμένο Μάιο που οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν την εναλλαγή των πλοίων και των αεροσκαφών που περιπολούν στα στενά του Ορμούζ με περιφερειακούς και άλλους εταίρους μετά από μια αύξηση στις κατασχέσεις ιρανικών εμπορικών πλοίων. Περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου διέρχεται από τα στενά του Ορμούζ, ένα κρίσιμο σημείο ασφυξίας μεταξύ του Ιράν και του Ομάν

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top