GuidePedia

0

Δυσάρεστα είναι τα μηνύματα που έρχονται από την Λευκωσία μετά την επίσκεψη του ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ συζήτησε με τον ομόλογό του Κόμπο και τον πρόεδρο Ν. Χριστοδουλίδη, όλο το εύρος των θεμάτων, διμερή και πολυμερή, έγιναν οι γνωστές κοινότυπες δηλώσεις για συνεργασία, επίλυση του Κυπριακού και σεβασμό του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία, αλλά δεν ακούστηκε ούτε μια λέξη για τα επείγοντα. Δηλαδή για την “τουρκοποίηση” της συνθήκης του Μοντρέ που οι ΗΠΑ ζήτησαν από το ΝΑΤΟ να μπορούν οι Τούρκοι να αποκαλούν τουρκικά Στενά και βεβαίως την ικανοποίηση ενός ακόμη αναθεωρητικού αιτήματος της Άγκυρας να απαλειφθεί η ονομασία “Κυπριακή Δημοκρατία” από τα επιχειρησιακά σχέδια του ΝΑΤΟ και να αποκαλείται με κωδικούς και συντεταγμένες. Μιλάμε για κράτος μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ .

Ο Μητσοτάκης έδωσε ήδη την συγκατάθεσή του στην πρώτη φάση, ωστόσο υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις από τους διπλωμάτες στο ελληνικό ΥΠΕΞ, όσο και στην Λευκωσία, αλλά δεν ακούστηκε ούτε κουβέντα στις δηλώσεις Γεραπετρίτη -Κόμπου, ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ όπου θα υπάρξουν και οι αποφάσεις. Η εικόνα διαρκούς υποχωρητικότητας και παρακμής προκαλεί έντονες ανησυχίες...

Τα όρια της ταπείνωσης και η “εκλιπούσα” Κύπρος

Η διαρκής υποχωρητικότητα σε μια πάγια αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας έχει πλέον εδραιωθεί και μετά την Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρούνται προκεχωρημένα φυλάκια των ΗΠΑ. Σε καμία από τις δηλώσεις Γεραπετρίτη -Κόμπου δεν ακούστηκε η παραμικρή λέξη, οπότε δεν φαίνεται ότι οι δύο κυβερνήσεις είναι αποφασισμένες να αντιδράσουν. Τα ερωτηματικά είναι ποταμός. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, οι διευκολύνσεις όμως που παρέχει στη Συμμαχία συνολικά, αλλά και στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και άλλες χώρες ειδικότερα, της έχουν προσδώσει έναν υψηλό βαθμό συνεργασίας. Όμως το γεγονός ότι η Τουρκία επιδιώκει εδώ και χρόνια και μάλιστα βάσει σχεδίου να θεωρηθεί “εκλιπούσα” η Κυπριακή Δημοκρατία, φαίνεται ότι βρίσκεται το πρώτο βηματισμό. Η Ελλάδα όμως ως μέλος του ΝΑΤΟ, έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει, αλλά δεν φαίνεται ότι θα το κάνει. Να σημειωθεί ότι με κωδικούς και αριθμούς περιγράφονται και αρκετά νησιά του Αιγαίου εδώ και χρόνια, αρχής γενομένης από την Λήμνο τη δεκαετία του 80 και με πρωθυπουργό τότε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η Τουρκία παρέμεινε σταθερή στο πλάνο της, η Ελλάδα δεν είχε , ούτε έχει κανένα πλάνο, ούτε έχει διάθεση να πατήσει φρένο.

Όλα αυτά έχουν στόχο να εξευμενιστεί η Τουρκία και να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, από τη Συρία , μέχρι τον Καύκασο και την Λιβύη. Πολλοί πιστεύουν ότι το βέτο της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αφορά την αγορά των F-16, αλλά αυτό δεν ισχύει εδώ και καιρό. Η Τουρκία παζαρεύει τον περιφερειακό της ρόλο και αυτός ο αναβαθμισμένος ρόλος , περνάει μέσα από την ταπείνωση και της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από την στιγμή που δεν ακούστηκε λέξη, εκτιμάται ότι δεν υπάρχει διάθεση για αλλαγή στάσης. Προφανώς θα πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους για να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα. Όμως οι ενδείξεις είναι ανησυχητικές.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top