GuidePedia

0



Κώστας Σαρικάς
Την ώρα που έρευνα η οποία διέταξε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έπειτα από εντολή του Νίκου Δένδια προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στο ερώτημα πως φτάσαμε στις εκρήξεις των πυρομαχικών στο στρατόπεδο της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή Καραμπάς στη Νέα Αγχίαλο βρίσκεται σε εξέλιξη, το Newpost αποκαλύπτει το χρονικό της καταστροφής από τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά στη Μαγνησία.

Η μεγάλη φωτιά ξέσπασε με διαφορετικές εστίες στην περιοχή του Βελεστίνου και του Αλμυρού την περασμένη Τρίτη προκαλώντας άμεσα ανησυχία στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο με το ΑΤΑ να ζητά επαγρύπνηση. Ειδικά για την ασφάλεια στις αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων οι οποίες βρίσκονται εκτός της 111 ΠΜ αλλά σε κοντινή απόσταση από τη Νέα Αγχίαλο αποφασίστηκε η λήψη μέτρων. Η πρώτη αντίδραση ήταν να αποσταλεί άμεσα ένα πυροσβεστικό όχημα στην αποθήκη πυρομαχικών και να τεθεί το προσωπικό σε επιφυλακή καθώς τα μέτωπα της φωτιάς αν και δεν βρίσκονταν σε πολύ κοντινή απόσταση άλλαζαν συνεχώς κατεύθυνση λόγω των ανέμων. Οι εστίες της πυρκαγιάς και την επόμενη μέρα παρέμεναν αρκετά μακριά τόσο από τις αποθήκες όσο και από το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου και την 111 Πτέρυγα Μάχης όπου φιλοξενούνται τρεις Πολεμικές Μοίρες με συνολικά 70 μαχητικά.

Όμως από το πρωί της περασμένης Πέμπτης τα δεδομένα άλλαξαν και ένα από τα μέτωπα της φωτιάς με την βοήθεια και των ανέμων κινήθηκε με ταχύτητα Νότια προς τη Νέα Αγχίαλο και τις αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση ελάχιστων χιλιομέτρων. Στην 111 Πτέρυγα Μάχης σήμανε συναγερμός. Στην αποθήκη πυρομαχικών μετακινήθηκαν πέντε πυροσβεστικά οχήματα με αντίστοιχη δύναμη πυροσβεστών. Την ίδια ώρα Ανώτατος Αξιωματικός από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας ενημέρωνε το Πυροσβεστικό Σώμα και τους αρμόδιους στην περιοχή επιτελικούς Αξιωματικούς για τον κίνδυνο να προσεγγίσει η πυρκαγιά την αποθήκη πυρομαχικών. Και μάλιστα όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Newpost τόνισε σε δραματικό τόνο ότι στο στρατόπεδο βρίσκονται αποθηκευμένα σε υπαίθριους χώρους πυρομαχικά και συγκεκριμένα βόμβες. Οι οποίες σε περίπτωση προσέγγισης της πυρκαγιάς στην αποθήκη θα υπάρχει κίνδυνος έκρηξης με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Όπως υποστηρίζουν Στελέχη της 111 Πτέρυγας Μάχης που βρίσκονταν στην περιοχή και είχαν εικόνα από την εξέλιξη της πυρκαγιάς στο μέτωπο που κατευθυνόταν προς την αποθήκη επιχειρούσαν μόνο δύο ελικόπτερα και επίγειες δυνάμεις. Με την πυροσβεστική παρά τις εκκλήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας να έχει να αντιμετωπίσει και άλλα μέτωπα και να δίνει προτεραιότητα για τα αεροσκάφη Canadair στην περιοχή προς τη Νέα Αγχίαλο αλλά και σε άλλα σημεία.

Η φωτιά νωρίς το απόγευμα είχε πλέον γιγαντωθεί αφού στο δρόμο της προς την αποθήκη πυρομαχικών έβρισκε καύσιμη ύλη με αποτέλεσμα το μέτωπο να ανοίξει. Όταν έφτασε κοντά στην περίφραξη της αποθήκης πυρομαχικών ήταν πλέον αδύνατο να περιοριστεί.

Τα Στελέχη της 111 Πτέρυγας Μάχης κάνουν λόγο για τεράστιο θερμικό φορτίο και πολύ καπνό με τον κίνδυνο για την ασφάλεια της δύναμης εντός του στρατοπέδου να είναι άμεσος. Ήταν η στιγμή που ο Διοικητής της 111 αποφάσισε να μη ρισκάρει ανθρώπινες ζωές και διέταξε εκκένωση του στρατοπέδου. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά ο χώρος εντός του στρατοπέδου ήταν πλήρως αποψιλωμένος με τα Στελέχη της 111 ΠΜ να επικαλούνται την εικόνα από το UAV Heron το οποίο ήδη βρισκόταν στην περιοχή αλλά και από πρόσφατες δορυφορικές φωτογραφίες.Και προσθέτουν ότι στις υπαίθριες αποθήκες πυρομαχικών δεν έφτασαν ποτέ οι φλόγες όμως το θερμικό φορτίο ήταν τόσο μεγάλο που ‘’έλιωνε’’ τα πάντα σα να περνά λάβα.

Ακριβώς οκτώ λεπτά από τη στιγμή που ο Διοικητής της 111 διέταξε εκκένωση άρχισαν οι πρώτες εκρήξεις για να ακολουθήσει αρκετή ώρα αργότερα η συγκλονιστική έκρηξη που προκάλεσε το τεράστιο ‘’μανιτάρι’’ φωτιάς και καπνού δεκαοκτώ λεπτά μετά τις επτά. Τα πυρομαχικά και συγκεκριμένα οι βόμβες mk-82 σε διάφορες παραλλαγές ήταν αποθηκευμένες σε ειδικά διαμορφωμένους υπαίθριους χώρους οι οποίοι είχαν επιχωματωθεί και ήταν σκεπασμένοι με μεταλλική κατασκευή όπως προβλέπουν τα σχετικά πρωτόκολλα ασφαλείας. Οι βόμβες αποτελούνταν μόνο από το κέλυφος με τους πυροσωλήνες, τα πτερύγια και τα ‘’μπούστερ’’ να έχουν αποθηκευτεί σε άλλα ασφαλή σημεία.

Ωστόσο η έκρηξη τους ήταν αναπόφευκτη καθώς η θερμοκρασία στο χώρο είχε πλέον εκτιναχθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Όταν έφτασαν στην περιοχή τα καναντέρ τα οποία επιχειρούσαν σε άλλα μέτωπα της φωτιάς στη Μαγνησία ήταν πλέον αδύνατο να επιχειρήσουν για λόγους ασφαλείας. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά οι εκρήξεις θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ακόμα και την ύστατη ώρα εάν τα αεροσκάφη ή τα ελικόπτερα έκαναν άφεση του νερού πάνω από τους χώρους όπου είχαν αποθηκευτεί τα πυρομαχικά.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top