GuidePedia

0


Τελικά η κανονικότητα στην Ελλάδα είναι σουρεαλιστική. Μία ημέρα μετά την πυρκαγιά στο στρατόπεδο φύλαξης των πυρομαχικών Β΄ Χορηγίας της 111 Πτέρυγας Μάχης, την Παρασκευή 28 Ιουλίου, εξαγγέλθηκαν δια στόματος του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικόλαου Δένδια «ο έλεγχος των Συστημάτων Πυρασφάλειας όλων των σχηματισμών, όλων των στρατοπέδων, όπως και των πάσης φύσεως στρατιωτικών εγκαταστάσεων της πατρίδας μας» και «o επανέλεγχος των Σχεδίων Πυρασφάλειας, όλων των Στρατοπέδων, όλων των Μονάδων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων».

Δηλαδή αυτό που θα αναμενόταν να συμβεί σε μία «φυσιολογική» χώρα όπου ένα μείζον συμβάν αποτελεί αφορμή για την εκ βάθρων επανεξέταση των ισχυόντων και την ανάληψη όλων των αναγκαίων ενεργειών ώστε να θεραπευτούν οι όποιες ελλείψεις και να αποφευχθεί η επανάληψη παρομοίων συμβάντων στο μέλλον. Είναι δε αυτονόητο ότι σε μία “φυσιολογική” χώρα το έργο αυτό θα αναλαμβανόταν από ειδικούς. Όπως φαίνεται όμως αυτό δεν συμβαίνει στην Ελλάδα.

Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 29 Ιουλίου, ανακοινώνεται ότι (η έμφαση έχει προστεθεί) «ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, από αύριο Κυριακή 30 Ιουλίου έως και την Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023, υπό τις οδηγίες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Δένδια, θα υλοποιήσει σχέδιο έκτακτων επιθεωρήσεων και αξιολογήσεων μέτρων ασφαλείας και πυρασφαλείας αποθηκών και χώρων φύλαξης πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και καυσίμων σε Σχηματισμούς και Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη την ελληνική επικράτεια…

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, συνοδευόμενος κατά περίπτωση από τους Επιτελάρχες των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού, με επιτόπιους ελέγχους σε κρίσιμους και ζωτικής σημασίας βασικούς χώρους φύλαξης πυρομαχικών και καυσίμων, καθώς και με τη διεξαγωγή εκτάκτων ασκήσεων πυρασφαλείας, θα εξετάσει διεξοδικά όλα τα ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια του προσωπικού, των μέσων και των υλικών».

Σημειώνεται, ότι στο αναρτημένο στη διαδικτυακή πύλη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας βιογραφικό του Νικόλαου Χαρδαλιά αναφέρεται ότι «σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του KENT της Αγγλίας και ειδικεύτηκε σε θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης».

Οπότε ρωτάμε… ή μάλλον αναρωτιόμαστε, εάν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ποιος είναι ο “απόλυτος” ειδικός σε θέματα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας στη χώρα; Η απάντηση είναι εύκολη: Είναι ένας -επίσης κρατικός- φορέας, το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο και απουσιάζει εντελώς από τη διαδικασία! Αντί λοιπόν να επιστρατευθεί ο καθ’ ύλην αρμόδιος, το Πυροσβεστικό Σώμα να αξιολογήσει τα μέτρα πυρασφάλειας αποθηκών και χώρων φύλαξης πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και καυσίμων σε Σχηματισμούς και Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, προτιμήθηκε… η πολιτική επιστήμη.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top