GuidePedia

0


Οι φωτιές που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα σε τοποθεσίες γύρω από την Αθήνα την περασμένη Δευτέρα (18/7) το απόγευμα προβληματίζουν έντονα, πολλά στελέχη του ηλεκτρικού κλάδου και ιδιαίτερα αυτά που δουλεύουν σε πόστα στην διανομή και τις μεταφορές. Ο προβληματισμός έχει να κάνει τόσο με τις τοποθεσίες στην Δυτική Αττική, δηλ. την περιοχή μεταξύ Μάνδρας και Μεγάρων αλλά και στον Κουβαρά- Σαρωνίδα στην Ανατολική Αττική. Ποιο συγκεκριμένα βλέπε τους οικισμούς Λεύκα Οινόης, Στεφάνι, Βλυχάδα Μεγάρων, οι οποίοι ευρίσκονται εάν όχι επάνω, πάντως πολύ κοντά, στην γραμμή υψηλής τάσης (Υ/Τ) Κουμουνδούρου- Διστόμου που τροφοδοτεί την Στερεά Ελλάδα

ΤΟΥ Κ.Ν.Σταμπολή

Οι επιπτώσεις από τα πύρινα μέτωπα στις ανωτέρω περιοχές σε πολλά μοιάζουν με τις φωτιές του 2007, παρατηρούν ορισμένα από τα ανωτέρω στελέχη. Εάν και δεν υπάρχουν ακόμα απτές αποδείξεις οι φωτιές φαίνεται σαν να έχουν στόχο το σύστημα μεταφοράς Η/Ε προς την μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας. Να θυμίσουμε ότι από Κουβαρά- Πάνειο περνούν οι γραμμές Υ/Τ από ΑΗΣ Λαυρίου προς Αθήνα και από τα Δερβενοχώρια -Πάρνηθα οι γραμμές Υ/Τ από Βόρειο Ελλάδα για Αθήνα, και από Λουτράκι /Γεράνεια οι γραμμές από Πελοπόνησσο για Αθήνα. Την Τρίτη είχαμε φωτιές στο Δαφνί απ´ όπου διέρχονται οι γραμμές Υ/Τ για τροφοδοσία της Αθήνας.

«Η πορεία που ακολούθησαν οι φωτιές από την αρχή της εβδομάδας έως και εχθές σχεδόν ταυτίζεται με τις γραμμές υψηλής τάσης και στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα ως προς το πόσο ευάλωτο είναι τελικά το ηλεκτρικό σύστημα σε έξωθεν κινδύνους και απειλές», τονίζει ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη στον χώρο της «μεταφοράς» ηλεκτρικής ενέργειας με το οποίο συνομιλήσαμε.

Όπως προκύπτει και από επαφές μας και με αρκετά άλλα στελέχη στους τομείς της διανομής και μεταφοράς οι φωτιές δεν οφείλονται στην έλλειψη συντήρησης των γραμμών η των υποσταθμών, όπως ισχυρίζονται ανεύθυνα διάφοροι «παράγοντες» αλλά κυρίως σε ανθρώπινη παρέμβαση. Η δε γρήγορη εξάπλωση των πυρκαγιών διευκολύνεται από την παρατεταμένη ξηρασία και τους ανέμους και ασφαλώς όχι από την επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών.

Από πλευράς μας να παρατηρήσουμε ότι η λειτουργία όλων των ανωτέρω γραμμών Η/Τ είναι κομβικής σημασίας γιατί προσφέρουν άεργο χωρητική ισχύ, που είναι άκρως απαραίτητη για την αντιστάθμιση των επαγωγικών φορτίων που προκύπτουν από την λειτουργία των μονάδων κλιματισμού (air conditioning). Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι «άεργα χωρητικά» προσφέρουν οι στρεφόμενες γεννήτριες κοντά στην Αθήνα όπως αυτές της ΑΗΣ Λαυρίου, το Αλιβέρι, η Μεγαλόπολη και οι ιδιωτικές μονάδες σε Αγίους Θεόδωρους ( Motoroil), Θίσβη (Mytilineos) και Βοιωτία ( Τέρνα και Elpedison). Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά δεν έχουν την δυνατότητα παραγωγής άεργης ισχύος, και ειδικά χωρητικών για αντιστάθμιση των επαγωγικών, που παράγουν οι μονάδες κλιματισμού.

Η πολύ υπαρκτή πιθανότητα, ιδίως μετά το μπαράζ των πυρκαγιών της περασμένης Δευτέρας, να βγει εκτός λειτουργίας μια μόνο γραμμή 400 KV είναι αυτό που κρατά σε αγωνία τόσο την κυβέρνηση όσο και την διοίκηση του ΑΔΜΗΕ , καθότι αυτό είναι αρκετό για να επέλθει πλήρης κατάρρευση του συστήματος εν μέσω καύσωνα. Ενδεικτικό της πίεσης που υφίσταται το ηλεκτρικό δίκτυο είναι οι πολλές βυθίσεις της τάσης που είναι εμφανείς στο λεκανοπέδιο από τις αρχές της εβδομάδας.

Σε κάθε περίπτωση σε επιφυλακή ευρίσκονται τα επιτελεία του ΑΔΜΗΕ για να προλάβουν να παρέμβουν σε περίπτωση απειλής των γραμμών του συστήματος από τα πολλά μέτωπα των πυρκαγιών. Ποιο συγκεκριμένα τα τεχνικά κλιμάκια του ΑΔΜΗΕ είναι σε ετοιμότητα να προχωρήσουν, εάν χρειαστεί, σε περικοπές στην περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα στη γραμμή Κουμουνδούρου- Διστόμου, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος γενικευμένου black out, κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί στην περίπτωση νέων πύρινων εστιών.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top