GuidePedia

0


Το κόκκινο χαλί έστρωσε το Πεκίνο στον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, τον οποίο υποδέχθηκε μεταξύ άλλων ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, λέγοντάς του ότι «ο κινεζικός λαός θα σε θυμάται για πάντα». Με εγκώμια για την ευθυκρισία και σοφία του υπεραιωνόβιου διπλωμάτη, το Πεκίνο δείχνει ότι προσπαθεί να επηρεάσει τον τρόπο σκέψης της Ουάσιγκτον, προσεγγίζοντάς την όμως εκτός διπλωματικών διαύλων.

Μπορεί η Κίνα να αγανακτεί με την αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, δεν χάνει όμως ευκαιρία να κρατάει επαφές με επιχειρηματικούς παράγοντες, όπως οι ιδρυτές της Microsoft και Tesla, Μπιλ Γκέιτς και Ελον Μασκ αντίστοιχα, υπογραμμίζοντας τη μακρά οικονομική σχέση των δύο χωρών και τους κινδύνους διαχωρισμού της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.

Οπως επισημαίνουν οι New York Times σε χθεσινή τους ανάλυση, οι προσπάθειες αυτές μπορεί να αποδειχθούν καίριας σημασίας, καθώς το Πεκίνο αντιδρά στην εκστρατεία Μπάιντεν να αναχαιτίσει γεωπολιτικά, στρατιωτικά και τεχνολογικά την Κίνα. Το Πεκίνο παρακολουθεί εξάλλου Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς να συγκλίνουν στο μέτωπο κατά της Κίνας, καθώς πλησιάζουν οι επόμενες προεδρικές εκλογές, στις οποίες οι υποψήφιοι θα διαγκωνίζονται σε σινοφοβία.

Επειτα από πολύμηνη διμερή ψυχρότητα, οι δύο χώρες προσπαθούν να επανέλθουν σε έναν διάλογο για ζητήματα όπως το εμπόριο και η κλιματική αλλαγή, αλλά η πρόοδος είναι περιορισμένη. Κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του ειδικού απεσταλμένου του Μπάιντεν για το κλίμα, Τζον Κέρι, δεν επιτεύχθηκε κάποια συμφωνία και το Πεκίνο επικαλέστηκε τη γενικότερη προβληματική σχέση ως εμπόδιο για τη συνεργασία σ’ αυτόν τον τομέα.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αποκάλεσε τον Χένρι Κίσινγκερ «παλιό φίλο» κατά τη συνάντηση που είχαν στην κινεζική πρωτεύουσα, εν μέσω προσπαθειών από το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον για αποκατάσταση των τεταμένων σχέσεών τους. «Για άλλη μια φορά η Κίνα και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι και για άλλη μια φορά οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν μια επιλογή», είπε ο Σι στον εκατονταετή Αμερικανό πρώην διπλωμάτη.

Ο Κίσινγκερ έπαιξε διπλωματικό ρόλο-κλειδί στην εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο τη δεκαετία του 1970, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και σύμβουλος εθνικής ασφαλείας στις κυβερνήσεις των προέδρων Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ. Σημειώνοντας πως ο Κίσινγκερ γιόρτασε πρόσφατα τα 100ά γενέθλιά του και πως έχει επισκεφθεί την Κίνα περισσότερες από 100 φορές, ο Σι είπε πως η επίσκεψή του αυτή τη φορά έχει «ξεχωριστή σημασία».

«Δεν ξεχνάμε τους φίλους»

«Ο κινεζικός λαός δεν ξεχνάει ποτέ τους παλιούς του φίλους και οι σινοαμερικανικές σχέσεις θα συνδέονται πάντα με το όνομα του Χένρι Κίσινγκερ», είπε ο Σι στον υψηλό επισκέπτη στο Ντιαογιουτάι, την κρατική έπαυλη της κινεζικής κυβέρνησης στο Πεκίνο, όπου γίνονται συνήθως δεκτοί οι ξένοι αξιωματούχοι.

Ο Κίσινγκερ, που απολαμβάνει μεγάλου σεβασμού στην Κίνα, δήλωσε πως είναι ευγνώμων που το Πεκίνο έκανε διευθετήσεις ώστε η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στο κτίριο όπου είχε συναντηθεί με τους Κινέζους ηγέτες κατά την πρώτη επίσκεψή του. «Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας είναι ένα θέμα παγκόσμιας ειρήνης και προόδου της ανθρώπινης κοινωνίας», δήλωσε ο Κίσινγκερ, σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Nέα Κίνα.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρήσουμε τις αρχές που καθιέρωσε η Ανακοίνωση της Σαγκάης, να αντιληφθούμε την υπέρτατη σημασία που προσδίδει η Κίνα στην αρχή της μίας Κίνας και να μετακινήσουμε τη σχέση σε μια θετική κατεύθυνση», είπε ο Κίσινγκερ στη διάρκεια της συνάντησης.

«Η Κίνα είναι πρόθυμη να συζητήσει με την αμερικανική πλευρά τον σωστό δρόμο να προχωρήσουν οι δύο χώρες και να προωθήσουν τη σταθερή πρόοδο των σχέσεων Κίνας – ΗΠΑ», είπε ο Σι. Η Κίνα και οι ΗΠΑ μπορούν να επιτύχουν αμοιβαία και να ευημερήσουν μαζί, πρόσθεσε.

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Κίνας – Ρωσίας

Κοινή στρατιωτική άσκηση πραγματοποιούν από τη Δευτέρα Κίνα και Ρωσία στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Η άσκηση «Northern/Interaction-2023» αποτελεί κανονικά μέρος της τυπικής ετήσιας εκπαίδευσης του κινεζικού στρατού.

Ωστόσο, φέτος τα κινεζικά μέσα αποκάλυψαν πως στην άσκηση θα συμμετέχουν και ρωσικές ναυτικές δυνάμεις, επικυρώνοντας τις καλές σχέσεις που διατηρούν οι δύο χώρες, παρά την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία που έχει οδηγήσει στην αιματοχυσία των τελευταίων 16 μηνών. Η κοινή άσκηση περιλαμβάνει 10 πλοία και πάνω από 30 αεροσκάφη, ενώ δεν είναι γνωστό πόσο θα διαρκέσει.

Wagner στη Λευκορωσία

Eν τω μεταξύ, σύμφωνα με το υπουργείο Aμυνας της Λευκορωσίας, μισθοφόροι της ομάδας Wagner που αποσύρθηκαν από το μέτωπο στην Ουκρανία, εκπαιδεύουν αυτές τις ημέρες στρατιώτες των λευκορωσικών ειδικών δυνάμεων σε στρατιωτική βάση μόλις πέντε χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με την Πολωνία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. «Μέσα στην εβδομάδα, σώματα ειδικών δυνάμεων μαζί με εκπροσώπους της ομάδας θα πραγματοποιήσουν μαζί ασκήσεις μάχης στο στρατόπεδο της Μπρεστ», δήλωσε το υπουργείο.

Με βάση τη δημοσίευση ενός αξιωματούχου του ιδιωτικού στρατού στη ρωσική πλατφόρμα Telegram, η Wagner έχει χάσει περίπου 22.000 από τους άνδρες της στην Ουκρανία, ενώ τουλάχιστον 40.000 έχουν τραυματιστεί. Υστερα από την προ εβδομάδων ανακοίνωση του επικεφαλής της ομάδας, Γεβγκένι Πριγκόζιν, πως ο στρατός θα αποχωρήσει από την Ουκρανία, τουλάχιστον 10.000 μαχητές έχουν καταλήξει στη φιλική προς τη Ρωσία Λευκορωσία.

Η «απάντηση» της Πολωνίας

Στο άκουσμα της είδησης η Πολωνία, που είναι πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ από το 1999, μετακίνησε προς τα ανατολικά της σύνορα πάνω από 1.000 στρατιώτες, φοβούμενη πως η παρουσία μαχητών της Wagner στη Λευκορωσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε εντάσεις. Το υπουργείο Αμυνας της χώρας δήλωσε ότι τα σύνορα είναι ασφαλή και ο στρατός είναι έτοιμος «για όλα τα σενάρια».

Ερωτηθείς σχετικά με την κίνηση της Πολωνίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Φυσικά και αποτελεί λόγο για ανησυχία. Η επιθετικότητα της Πολωνίας είναι μια πραγματικότητα. Μια τέτοια απειλητική κίνηση απέναντι στη Λευκορωσία και τη Ρωσική Ομοσπονδία απαιτεί αυξημένη προσοχή».

Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά το αποτυχημένο «πραξικόπημα» της 23ης Ιουνίου, ο Πριγκόζιν μίλησε σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο Telegram και αποκάλεσε την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας στην Ουκρανία «απογοητευτική».

Χωρίς να αποκαλύψει την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται, ο Πριγκόζιν απευθύνθηκε επιπλέον στους στρατιώτες της Wagner που βρίσκονται στη Λευκορωσία. «Καλωσήλθατε στη γη της Λευκορωσίας! Πολεμήσαμε με τιμιότητα. Εχουμε κάνει πάρα πολλά για τη Ρωσία!», ακούγεται να λέει.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν γνωστοποίησε πως ο Πριγκόζιν απέρριψε την πρότασή του να παραιτηθεί από την ηγεσία της Wagner και να επιτρέψει στους μισθοφόρους του να συνεχίσουν να πολεμούν στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, μετά τις πρόσφατες ρωγμές στις σχέσεις του με τον Πούτιν, το Κρεμλίνο έχει ξεκινήσει να «ξηλώνει» την αυτοκρατορία του Πριγκόζιν, η οποία διαχειρίζεται από υπηρεσίες κέτερινγκ έως προπαγανδιστικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Πριγκόζιν δήλωνε εδώ και μήνες απογοητευμένος από τη διαχείριση που έκανε ο στρατός στο μέτωπο της Ουκρανίας και ζητούσε διαρκώς περισσότερο εξοπλισμό για τη μισθοφορική του ομάδα, η οποία σε μεγάλο βαθμό αποτελείται από ποινικούς που στρατολογήθηκαν στη φυλακή. Καθώς είδε τα αιτήματά του να μην καλύπτονται, δήλωσε τον Ιούνιο πως αποχωρεί από την Ουκρανία και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να ασκεί κριτική στην επίσημη ηγεσία.

«Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο ουκρανικό μέτωπο είναι μια απογοήτευση, στην οποία δεν έχουμε κανέναν λόγο να συμμετέχουμε», δήλωσε στο τελευταίο του μήνυμα. «Θα περιμένουμε για τη στιγμή που θα μπορούμε να δείξουμε ακριβώς τι μπορούμε να κάνουμε», πρόσθεσε.

Τέλος, δήλωσε πως ο στρατός του θα επιδιώξει στο εγγύς μέλλον να επιστρέψει στην Αφρική, όπου οι παραστρατιωτικές δραστηριότητες αποφέρουν τεράστια κέρδη.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top