GuidePedia

0

Ο Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις για την επόμενη μέρα των σχέσεων με την Τουρκία: Μια ώρα με Ερντογάν, πριν με Μακρόν, μετά με Σολτς.

Μία ώρα, διπλάσιο από τον αρχικά προγραμματισμένο χρόνο διήρκεσε η συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας μετά τις αρχικές φιλοφρονήσεις που κατεγράφησαν μάλιστα και από τις τηλεοπτικές κάμερες είχαν την πρώτη ουσιαστική τους συζήτηση μετά από 16 μήνες και ενώ έχουν προηγηθεί μήνες μεγάλης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν που έγινε σε καλό κλίμα, η συζήτηση ήταν ειλικρινής. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν το πλαίσιο για τη συνέχεια, από εδώ και πέρα. Τον «οδικό χάρτη» θα επεξηγήσει στις δηλώσεις του το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης, αν και ήδη έχει δοθεί το στίγμα από τη συνάντηση Δένδια-Γκιουλέρ με την επαναδρομολόγηση των ΜΟΕ.

Στη συνάντηση των κυρίων Μητσοτάκη και Ερντογάν μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, αλλά και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπορυγού Άννα Μαρία Μπούρα.

Από πλευράς Τουρκίας, μαζί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο εκπρόσωπος Τύπου Τσαγατάι Κιλίτς, στενός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου.

Ο διάλογος Μητσοτάκη-Ερντογάν στις κάμερες

Ερντογάν: Έχουμε μια νέα κυβέρνηση, πρωθυπουργέ, άρα έχουμε εδώ μια νέα ομάδα.
Μητσοτάκης: Όπως και εμείς. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι οι υπουργοί μας έχουν ήδη συναντηθεί και ξεκίνησαν μια καλή επαφή.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του.

Η συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν

Πριν τον Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν μίλησαν για την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών ελληνογαλλικών σχέσεων. Ακόμη, αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και ευρωπαϊκά ζητήματα, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Παρόντες στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν από ελληνικής πλευράς είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (Υφ. Εξωτερικών), η Αριστοτελία Πελώνη, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Θάνος Ντόκος.

Συνάντηση με Όλαφ Σολτς

Μετά τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακολούθησε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top