GuidePedia

0


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το DP, οι ΗΠΑ έχουν αιτηθεί από συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ, πλήρεις βολές (βλήμα, γεμίσματα, κλπ.) των 8’’ (203 mm) τα οποία θα κατευθυνθούν στην Ουκρανία. 

Σύμφωνα λοιπόν με ανοικτές πηγές η Ελλάδα διαθέτει συνολικά 145 αυτοκινούμενα πυροβόλα Μ110Α2. Αν ληφθεί υπόψη το τεράστιο απόθεμα πυρομαχικών που –λογικά– έχει δημιουργήσει ο Ελληνικός Στρατός κατά την πολυετή παραμονή των Μ110 σε επιχειρησιακή χρήση, αλλά και το γεγονός ότι –σύμφωνα και με τις τελευταίες εξελίξεις στα εξοπλιστικά/διαρθρωτικά– εξάγεται το ασφαλές συμπέρασμα ότι πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον μερικές δεκάδες χιλιάδες πλήρεις βολές διαθέσιμες προς πώληση.

Εάν υπολογίσουμε το δυνητικό κόστος αγοράς με μια –συντηρητική– τιμή που θα κυμαίνεται γύρω στα 1.000 ευρώ ανά πλήρη βολή, εκτιμάται ότι οι χερσαίες δυνάμεις της χώρας θα μπορούσαν να βρεθούν με ένα επιπρόσθετο έσοδο της τάξεως των 100.000.000 ευρώ περίπου και μάλιστα άμεσα, με το οποίο θα μπορούσε να δρομολογηθεί η κάλυψη πληθώρας άλλων μικρότερων, αλλά όχι λιγότερο σημαντικών επειγόντων προγραμμάτων. Πριν δε κάποιος προλάβει να ανακαλύψει και αυτή τη φορά τα πυροβόλα Μ110, να υπενθυμίσουμε ότι τα συγκεκριμένα, αν και διατηρούν εξαιρετικές καταστροφικές δυνατότητες, εν τούτοις απαιτούν υψηλά ποσοστά επάνδρωσης (13 υπηρέτες ανά πυροβόλο, σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο του Γενικού Επιτελείου Στρατού – ΓΕΣ) για να επιχειρήσουν στο 100% των δυνατοτήτων τους, ενώ η διαχείριση των πυρομαχικών τους, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, παραμένει εφιάλτης.

Σημειώνουμε και πάλι, ότι τα πυρομαχικά που μπορούν να διατεθούν δεν θα λείψουν από τους επιχειρησιακούς Σχηματισμούς, καθώς το σχετικό απόθεμα παραμένει ως έχει και στο ακέραιο. Με μπόλικη διάθεση αυτοσαρκασμού θα μπορούσαμε να ευλογήσουμε τα γένια μας ισχυριζόμενοι… ότι οι ΗΠΑ διαβάζουν το DP! Ακόμα κι αν ίσχυε, η δική μας αναφορά δεν θα έπρεπε να… κατηγοριοποιηθεί ως κάποια μεγάλη εξυπνάδα, αλλά ως μια δημιουργική σκέψη για την ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που επίσης καταγράφουν τα πάντα.

Από την καταγραφή όμως μέχρι τη γραφειοκρατική διεκπεραίωση υπάρχει μεγάλη απόσταση. Διότι εδώ κρίνονται όλα. Δεν φθάνουν ούτε οι καλές ιδέες, ούτε οι προθέσεις, εάν το σύστημα δεν μπορεί να ευθυγραμμιστεί και να ακολουθήσει με τον κατάλληλο ρυθμό. Όσον αφορά ενδεχόμενες ανησυχίες ανθρωπιστικής – ιδεαλιστικής φύσεως, η εκ προοιμίου απάντηση θα ήταν πως ό,τι δεν κάνουμε εμείς, θα σπεύσει να το πράξει και να επωφεληθεί κάποιος άλλος. Στον σύγχρονο μακιαβελικό κόσμο (σ.σ. πάντα έτσι ήταν) περιθώριο ολιγωρίας δεν υπάρχει…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top