GuidePedia

0


FAZ: Η Τουρκία μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι ο νικητής των εκλογών στην Τουρκία είτε διασφαλίζοντας οριακό προβάδισμα έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είτε αμφισβητώντας το εκλογικό αποτέλεσμα, εκτιμά ο Economist.

Η μονάδα πληροφοριών του Economist προβλέπει ότι ο Ερντογάν θα χάσει την κυβερνητική πλειοψηφία στην τουρκική Βουλή. Σε περίπτωση νίκης του, ο εκτιμά ότι η Τουρκία θα απομακρυνθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, καθώς και ότι θα διατηρηθεί ο υψηλός πληθωρισμός, ενώ περιορισμένο θα είναι το ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις.

Με δεδομένο το προβάδισμα της αντιπολίτευσης στις δημοσκοπήσεις και τον κίνδυνο ήττας του Ερντογάν, ο Economist εκτιμά ότι με νίκη του Κιλιτσντάρογλου αναμένεται ανοικοδόμηση των σχέσεων με δυτικούς θεσμούς και ΝΑΤΟ, αναθεώρηση της αυταρχικής προεδροκεντρικής διακυβέρνησης, επιστροφή σε «ορθόδοξες» οικονομικές πολιτικές αλλά και δυσκολίες στην εφαρμογή των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων.
 
FAZ: Η Τουρκία μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας

Συνολικά, ψυχρό είναι το κλίμα στη Δύση έναντι του Ερντογάν με τις αναφορές στον Τύπο να είναι γενικά επικριτικές. Η γερμανική εφημερίδα FAZ απεύχεται επανεκλογκή του με άρθρο κόλαφο εναντίον του Τούρκου προέδρου, που δημοσιεύτηκε μόλις τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές.

Η επιλογή των Τούρκων εκλογέων είναι μεταξύ της δημοκρατίας και της απολυταρχίας, όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, η οποία αναφέρεται σε «μεθόδους» του Ερντογάν για να παραμείνει στις εκλογές.
«Αισιοδοξία» στις αγορές για ήττα του Ερντογάν

Πάντως, την αισιοδοξία στις αγορές για νίκη του Κιλιτσντάρογλου στις τουρκικές προεδρικές εκλογές που διεξάγονται στις 14 Μαΐου και επιστροφή της Τουρκίας σε ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές, επισημαίνει σε έκθεσή της η Capital Economics. Στην περίπτωση που όντως χάσει ο Ερντογάν και εφαρμοστούν ορθόδοξες πολιτικές, ο οίκος προβλέπει μείωση του πληθωρισμού, βιώσιμη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα και μείωση του κινδύνου για την οικονομία της Τουρκίας και την τουρκική λίρα.

Παρόλα αυτά, η Capital Economics τονίζει ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις. Για να μειωθεί σημαντικά ο πληθωρισμός θα χρειαστούν πολλά χρόνια πολύ σφιχτής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, που συνεπάγεται χαμηλή ανάπτυξη, ενώ η τουρκική λίρα θα διολισθήσει περαιτέρω φέτος για να αντισταθμιστούν οι μακροοικονομικές ανισορροπίες.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top