GuidePedia

0



Όπως πληροφορείται το DP, μόλις προχθές, υπεγράφη η πώληση 300.000 φυσιγγίων πυροβολικού M1 HE διαμετρήματος 105 χλστ. στη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τσεχία, από όπου θα πάρουν τον δρόμο προς την Ουκρανία, έναντι ποσού περί τα 70 εκατ. ευρώ. Η συζήτηση ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο στο τρίγωνο Αθήνας, Πράγας, Κιέβου και πλέον κατέληξε στην υπογραφή της σύμβασης. Το… δρομολόγιο μέσω Τσεχίας απαιτείται καθώς τα μισά από τα πυρομαχικά χρειάζονται εργασίες γενικής επιθεώρησης – επισκευής και επέκτασης του επιχειρησιακού βίου (overhaul and extension of shelf life), προτού παραδοθούν στους Ουκρανούς.

Παραδόξως μέχρι και σήμερα δεν έχει εκδοθεί από τη ΓΔΑΕΕ ή από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επίσημη ανακοίνωση για την πώληση παρά το γεγονός ότι πρόκειται για πολλαπλά θετική εξέλιξη! Ειδικότερα, η πώληση όχι μόνο ενισχύει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 69 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με τον νόμο 4407/2016), αλλά και απαλλάσσει από το κόστος απενεργοποίησης και καταστροφής των πυρομαχικών και επιπρόσθετα εξοικονομεί πολύτιμο αποθηκευτικό χώρο. Πρόκειται για τα ίδια φυσίγγια που επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούλιο του 2016, το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) είχε χαρακτηρίσει ως εύχρηστα και μη επιχειρησιακά αναγκαία και είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της εκποίησης τους στη Σαουδική Αραβία έναντι ποσού 66 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είχε ταλαιπωρήσει αρκούντως την πολιτική ζωή του τόπου, και είχε αναδειχθεί σε κορυφαίο θέμα της τότε επικαιρότητας καθώς η τότε αντιπολίτευση το είχε χαρακτηρίσει ως σκάνδαλο, λόγω της εμπλοκής ιδιώτη που δρούσε ως μεσάζων, ενώ το ΥΠΕΘΑ τον χαρακτήριζε «επίσημο εκπρόσωπο του κράτους της Σαουδικής Αραβίας, που υπογράφει με επίσημα πληρεξούσια». Επίσης είχαν εγερθεί έντονες ενστάσεις για την ηθική διάσταση του ζητήματος η οποία στηρίχθηκε ρητορικά στο «απαράδεκτο» πώλησης πυρομαχικών τα οποία θα κατέληγαν στο πολεμικό μέτωπο της Υεμένης, μέσω Σαουδικής Αραβίας.

Η προεκλογική περίοδος που διανύουμε προσδίδει ξεχωριστό ενδιαφέρον στην υπόθεση, αφού μένει να αποδειχθεί ποιος θα υποστηρίξει τι, αφού έχει υπάρξει εναλλαγή στους ρόλους κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστωθεί η συμβατότητα ή μη με την επιχειρηματολογία εκείνης της εποχής, με αυτή που θα επιλεγεί σήμερα ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ηθική διάσταση του θέματος, αφού ξανά θα καταλήξουν σε εμπόλεμη ζώνη.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ένας εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης, ο τότε ταξίαρχος που κατείχε τη θέση του Διευθυντή Αμυντικών Προγραμμάτων και Κύριων Συμβάσεων (ΔΑΠΚΣ) της ΓΔΑΕΕ και ο οποίος είχε σφοδρότατο επεισόδιο με τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, σήμερα κατέχει τη θέση του αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ στην οποία τοποθετήθηκε από την παρούσα κυβέρνηση. Το επεισόδιο περιγράφεται με λεπτομέρεια στη μη διαβαθμισμένη αναφορά του ταξιάρχου την οποία είχε καταθέσει ως συνημμένο σε ερώτηση του προς το υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, ο βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος. Η αναφορά που συντάχθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2017, αναφέρει στον επίλογο της ότι είχε υποβληθεί στον Εισαγγελέα του Στρατοδικείου Αθηνών καθώς και την Εισαγγελία Διαφθοράς, οπότε παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να γίνει γνωστό αν υπήρξαν και ποιες ενέργειες από τις δικαστικές αρχές και που έχουν καταλήξει.

Ερώτημα πάντως αποτελεί για η χώρα μας δεν επέλεξε να μεταβιβάσει τα πυρομαχικά απευθείας στην Ουκρανία και στη συνέχεια να επιδιώξει την αποζημίωση της από τα ευρωπαϊκά ταμεία, αλλά προτίμησε την πώληση τους στην Τσεχία. Ούτως ή άλλως μετά τη μεταβίβαση των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1 στην Ουκρανία αλλά και τη σαφώς διατυπωμένη ελληνική θέση έναντι της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δεν υφίστατο θέμα για τη μεταβίβαση των πυρομαχικών.

 Υπάρχει βέβαια και αντίλογος.

Η προφανής απάντηση είναι ότι με βάση την εμπειρία από την πρόσφατη επίσκεψη στην Ελλάδα του Ουκρανού ΥΠΑΜ, ενδιαφέρονταν -και είναι εύλογο- για δωρεάν παραχώρηση. Πάντως θα έχει ενδιαφέρον να γίνει γνωστό αν θα λάβει ως αποζημίωση -εάν λάβει, διότι αυτό ισχύει μόνο σε περίπτωση δωρεάν μεταβίβασης και όχι πώλησης οπότε μένει να διαπιστωθεί το πως θα δοθούν στο Κίεβο- από κάποιο ευρωπαϊκό ταμείο η Τσεχία. Διότι ακόμη και σήμερα, το ελληνικό ελαιόλαδο αγοράζεται από τους Ιταλούς σε χαμηλές τιμές, τυποποιείται, και στη συνέχεια μεταπωλείται σε σημαντικά μεγαλύτερη τιμή.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top