GuidePedia

0


Παναγιώτης Νάστος
Οι Τούρκοι επιχειρούν να δημιουργήσουν με τους ATMACA στο Αιγαίο, συνθήκες άρνηση περιοχής (area denial) σε τμήματα του ή ακόμη και άρνηση πρόσβασης (anti-access ) σε μεγάλο τμήμα του Αρχιπελάγους, για το Πολεμικό Ναυτικό μας

ΟΕρντογάν ακόμη και μετά τους καταστροφικούς σεισμούς και παρόλο που διανύει η χώρα του προεκλογική περίοδο ,συνεχίζει ακάθεκτος την υλοποίηση του τουρκικού εξοπλιστικού προγράμματος, γεγονός που αποτελεί σαφή ένδειξη των προθέσεών του για τα Ελληνοτουρκικά σε περίπτωση νίκης του στις επικείμενες εκλογές.

Ο Τουρκικός σχεδιασμός-χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με έγκριτο τουρκικό ΜΜΕ σε θέματα πολεμικής βιομηχανίας, της χώρας του, η Roketsan ετοιμάζεται να εκτοξεύσει τον πύραυλο ATMACA από υποβρύχιο.

Ο Γενικός Διευθυντής Murat Iki μετέφερε τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον πύραυλο ATMACA που θα εκτοξευθεί από το υποβρύχιο.

Κάνοντας δηλώσεις για το θέμα είπε: «Στην πραγματικότητα, το ATMACA δεν είναι ένας πύραυλος από μόνος του, αλλά αποτελεί μια οικογένεια προϊόντων. Σε πρώτο στάδιο εξυπηρετεί σήμερα το τουρκικό ναυτικό ως αντιπλοϊκός πύραυλος και υπάρχει πολύ σοβαρή ζήτηση για εξαγωγές. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το ATMACA, ειδικά από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Το ATMACA είναι στην πραγματικότητα μια οικογένεια προϊόντων όπως είπαμε, όπου μαζί με τις παραλλαγές του, θα συμβάλει στην αναβάθμιση της γκάμας προϊόντων της Roketsan.

Οι φάσεις σχεδιασμού της υποβρύχιας έκδοσης του ATMACA που θα εκτοξευθεί από κάψουλα πρόκειται να τελειώσουν και θα ξεκινήσουμε τις δοκιμές από φέτος.

Θα υπάρξει δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων κρουζ κατά πλοίων από υποβρύχια που ανήκουν στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Στόχος μας είναι να παράγουμε όλα τα κατευθυνόμενα πυρομαχικά που χρειαζόμαστε στη θάλασσα, σύμφωνα με τις τρέχουσες δυνατότητες της Roketsan.

Πέραν αυτών η τορπίλη μας ΑΚΥΑ άρχισε να εξυπηρετεί τις Ναυτικές μας Δυνάμεις. Μετά από αυτό, η τορπίλη μας ΟΡΚΑ θα μπει στην απογραφή των Ναυτικών Δυνάμεων. Αν το δεις, τα προϊόντα Roketsan, με τη μορφή μιας οικογένειας προϊόντων που θα καλύψει όλες τις ανάγκες κατευθυνόμενων πυρομαχικών του Πολεμικού Ναυτικού, θα εξυπηρετούν το Πολεμικό μας Ναυτικό και τις ναυτικές δυνάμεις φιλικών και αδελφών χωρών.
Αντιπλοϊκός πύραυλος ATMACA

Το ATMACA Anti-Ship Missile, που αναπτύχθηκε από τη Roketsan, είναι ο πρώτος εθνικός πύραυλος κατά πλοίων της Τουρκίας. Ο πύραυλος ATMACA, ο οποίος έχει μέγιστο βεληνεκές 250+ χιλιόμετρα, διαθέτει ενεργό ραντάρ, ενώ διαθέτει πολλά προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως το sea-skimming.

Αναπτύχθηκε στο πλαίσιο των αναγκών των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων, και διαθέτει τη δυνατότητα "Προηγμένου 3D Σχεδιασμού Αποστολών".

Χάρη σε αυτό το χαρακτηριστικό, οι χειριστές του ATMACA μπορούν να σχεδιάσουν εκ των προτέρων τη διαδρομή που θα ακολουθήσει μέχρι τον προορισμό της, προσθέτοντας σκέλη της διαδρομής.

Ταυτόχρονα, το ATMACA, η οποία διαθέτει το KEMENT Tactical Data Link που αναπτύχθηκε από τη Meteksan Defense, μπορεί να ενημερώσει τις πληροφορίες διαδρομής της ακόμη και μετά την εκτόξευση.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το εχθρικό πλοίο- στόχος βρίσκεται πίσω από ένα νησί στη "Θάλασσα των Νησιών", από την έναρξή του, χάρη στο Super Sea Skimming, το ATMACA, θα μπορεί να κάνει το γύρο του νησιού που βρίσκεται μπροστά από την πλατφόρμα στόχο ή να καταστρέψει τον στόχο ανεβοκατεβαίνοντας ξαφνικά.

Δεδομένου ότι έχει χαμηλή διατομή ραντάρ και μπορεί να πετάξει κοντά στην επιφάνεια του νερού, ο στόχος μπορεί να εντοπιστεί από εχθρικό πλοίο σε απόσταση 18-20 χιλιομέτρων. Με βάση την ταχύτητα του ATMACA των 0,85 Mach, αυτό δίνει στο πλήρωμα του πλοίου στόχου πολύ περιορισμένο χρόνο αντίδρασης.

Για το λόγο αυτό, πιστεύεται ότι το εχθρικό σκάφος που στοχεύει ο ATMACA δεν θα μπορέσει να τον εξαλείψει εύκολα.

Τέλος είναι γνωστό ότι οι Τούρκοι επιχειρούν να αναπτύξουν "εκδόσεις" του ATMACA , από ξηρά σε ξηρά .

Χαρακτηριστικά του πυραύλου

• Αυτόνομη λειτουργία
• Χαμηλό ίχνος ραντάρ
• Υψηλή ευαισθησία
• Μπορεί να λειτουργήσει σε όλες τις καιρικές συνθήκες
• Ανθεκτικό στα Αντίμετρα
• Ενημέρωση στόχου, επανεπίθεση, δυνατότητα ακύρωσης αποστολής με σύνδεση δεδομένων
• Τρισδιάστατο Σχέδιο Αποστολής
• Εκτόξευση από επιφανειακές και υποβρύχιες πλατφόρμες σε χερσαίους και επιφανειακούς στόχους
• Δέσμευση από τις επιφανειακές πλατφόρμες στους επιφανειακούς στόχους
• Επιλογή στόχου
• Μεγάλη εμβέλεια

Τεχνικές προδιαγραφές

Μήκος4.800 - 5.200 χλστ
Βάρος < 800 kg
Εμβέλεια> 220 χλμ
Αδρανειακή καθοδήγηση
Σύστημα πλοήγησης + Σύστημα παγκόσμιου εντοπισμού θέσης + Βαρομετρικό υψόμετρο + υψόμετρο ραντάρ
Τύπος κεφαλής Υψηλής διείσδυσης εκρηκτικής κεφαλής ,Βάρος κεφαλής 25 κιλά, Seeker Active RF
Τι αλλάζει στο Αιγαίο

Οι Τούρκοι επιχειρούν να δημιουργήσουν με τους ATMACA στο Αιγαίο, συνθήκες άρνηση περιοχης (area denial) σε τμήματα του Αιγαίου ή ακόμη και άρνηση πρόσβασης (anti-access ) σε μεγάλο τμήμα του Αρχιπελάγους, για το Πολεμικό Ναυτικό μας.

Ως άρνηση πρόσβασης ή anti-access ορίζονται « οι δυνατότητες, συνήθως μακράς εμβέλειας, σχεδιασμένες να εμποδίσουν μια αντίθετη δύναμη να εισέλθει σε μια θαλάσσια περιοχή επιχειρήσεων».

Ως άρνηση περιοχής ή area denial ορίζονται « οι δυνατότητες, συνήθως μικρότερης εμβέλειας, σχεδιασμένες όχι να εμποδίσουν μια δύναμη να εισέλθει, αλλά να περιορίσουν την ελευθερία δράσεως εντός της θαλάσσιας περιοχής επιχειρήσεων».

Σε γενικές γραμμές οι πιο σημαντικές δυνατότητες Anti Access περιλαμβάνουν δυνατότητα εξαπόλυσης βλημάτων όλων των εμβελειών από πλοία επιφανείας, Υ/Β, αεροσκάφη και επάκτιες συστοιχίες.

Μεγάλης εμβέλειας συστήματα ISR (Intelligence, Surveillance & Reconnaissance) κατάλληλα αντίμετρα εναντίον δορυφόρων, δυνατότητα κυβερνοπολέμου και εκτεταμένου ηλεκτρονικού πολέμου και ομάδες ειδικών αποστολών για καταστροφή των ναυτικών και αεροπορικών βάσεων της εχθρικής δύναμης.

Η δυνατότητα Area Denial περιλαμβάνει εκτεταμένο δίκτυο αεράμυνας περιοχής και θεάτρου επιχειρήσεων, μικρής και μεσαίας εμβέλειας πυραύλους εναντίον πλοίων, συμβατικά Υ/Β, όπλα ακριβείας, δυνατότητα χημικού και βιολογικού πολέμου, ναρκοθέτηση, μικρά σκάφη υψηλών ταχυτήτων και εκτεταμένη χρήση UAV.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι σε έγκριτο τουρκικό twitter για θέματα αμυντικής βιομηχανίας αναφέρεται:

"Εάν το σύστημα παράκτιας άμυνας ATMACA, που αναπτύχθηκε από τη Roketsan, αναπτυχθεί στις ακτές με τη μορφή 7 χωριστών συστοιχιών, η περιοχή επιρροής που πρέπει να επιτευχθεί φαίνεται παρακάτω.

Το παράκτιο σύστημα άμυνας ATMACA θα μπορεί να διεισδύει στο 60% της Μαύρης Θάλασσας και στο 85% του Αιγαίου"

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top