GuidePedia

0


Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, είπε ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη πρέπει να δηλώσει εάν αναγνωρίζει ή όχι το αυτοαποκαλούμενο Κοσσυφοπέδιο και ρώτησε γιατί η Δημοκρατία Σέρπσκα δεν θα έχει το δικαίωμα να γίνει χωριστό κράτος, εάν το Κοσσυφοπέδιο, που είναι μέρος της Σερβίας, έχει αυτό το δικαίωμα, σύμφωνα με τα σερβικά μέσα ενημέρωσης.

«Εάν το Κοσσυφοπέδιο έχει το δικαίωμα να γίνει κράτος, το οποίο είναι μέρος της Σερβίας, τότε γιατί, για παράδειγμα, η Δημοκρατία Σέρπσκα δεν θα είχε το δικαίωμα να γίνει ξεχωριστό κράτος. Βλέπετε πόσο διακυβεύονται αυτά τα διπλά μέτρα και σταθμά - είπε ο Ντάτσιτς στην τηλεόραση του «Pink» και δήλωσε ότι κάθε χώρα στον κόσμο έχει «το δικό της Κόσοβο».

«Απογοητευμένος από τις χώρες που απείχαν της ψηφοφορίας»

Ανέφερε ότι η Σερβία είναι απογοητευμένη λόγω της συγκρατημένης στάσης της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Ελλάδας, της Σλοβακίας στην ψηφοφορία στο Συμβούλιο της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι η ανακοίνωση του Βελιγραδίου για αμοιβαιότητα στην εξωτερική πολιτική δεν σημαίνει ότι η Σερβία απειλεί κανέναν, ούτε ότι θα επιτεθεί στρατιωτικά.

«Οι αποχές και όσοι δεν είναι παρόντες δεν προσμετρώνται στο σύστημα ψηφοφορίας, εξετάζονται μόνο «υπέρ» και «κατά». Χρειάζονται δύο τρίτα για μια απόφαση. Γι' αυτό η προσέγγιση των δυτικών χωρών προς τις χώρες που δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο είναι να μην ψηφίσουν υπέρ του Κοσσυφοπεδίου, αλλά να απέχουν, γιατί αυτό μειώνει τον αριθμό των χωρών που είναι εναντίον της Σερβίας», εξήγησε ο Ντάτσιτς.

Πρόσθεσε ότι επομένως η «ψηφοφορία αποχής» δεν σημαίνει τίποτα για τη Σερβία, για την οποία είναι σημαντικό όλοι όσοι δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο να ψηφίσουν «κατά».

«Και τι τώρα, πρέπει να τους υποστηρίξουμε και πρέπει να είναι συγκρατημένοι». Δεν θα λειτουργήσει έτσι. Τα κρατικά συμφέροντα είναι τα πιο σημαντικά στην εξωτερική πολιτική. Όταν πρόκειται για επαναπροσδιορισμό της εξωτερικής μας πολιτικής, μιλάμε για το τι θα ήταν καλύτερο για το συμφέρον μας. Αν η Ισπανία, η Ρουμανία και η Κύπρος ήταν οι ισχυρότερες υπέρ της Σερβίας και κατά της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αποτελούν προτεραιότητα για εμάς», είπε ο Ντάτσιτς.

Η Σερβία υποστηρίζει την Ελλάδα σε θέματα κυριαρχίας

Ο Ντάτσιτς δήλωσε ότι δεν είναι νέο ότι η Ουκρανία ή η Ελλάδα απέχουν ή δεν συμμετέχουν στην ψηφοφορία για το ίδιο θέμα σε άλλα διεθνή όργανα όπως η UNESCO ή η Ιντερπόλ και ότι δεν ψηφίζουν κατά της ένταξης του αυτοαποκαλούμενου Κοσσυφοπεδίου σε αυτά τα όργανα.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δέχεται μεγάλη πίεση να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο και ότι η Σερβία έχει επανειλημμένα πει ότι υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ελλάδας, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.

«Ο Κούρτι ζητά βοήθεια από τον Δένδια! Στην Ελλάδα πήγε ο πρωθυπουργός της Πρίστινα», σερβικό δημοσίευμα.

Ο Πρωθυπουργός των προσωρινών θεσμών της Πρίστινα, Αλμπίν Κούρτι, ζήτησε στη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια , να εφαρμοστεί χωρίς καθυστέρηση και άνευ όρων η βασική συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Βελιγράδι και το παράρτημα για την εφαρμογή, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης της Πρίστινα, γράφει σερβικό δημοσίευμα.

Κούρτι και Δένδιας συναντήθηκαν τη δεύτερη ημέρα του Οικονομικού Φόρουμ στους Δελφούς και συζήτησαν επίσης τις προσδοκίες από τη συνάντηση Βελιγραδίου-Πρίστινα στις Βρυξέλλες στις 2 Μαΐου, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη μεσολάβηση της ΕΕ, ανακοίνωσε το γραφείο του Κούρτι, σύμφωνα με το «Reporteri», γράφει η σερβική “Alo”.

Προστίθεται ότι συζήτησαν επίσης για τα αποτελέσματα και τη σημασία της διεξαγωγής εκλογών σε τέσσερις δήμους στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου την περασμένη εβδομάδα, καθώς και για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων, ιδιαίτερα των οικονομικών, μεταξύ της Ελλάδας και του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου.

Σημειώνεται, ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα πέντε μέλη της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν την αυτοανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αλλά απείχε στις 24 Απριλίου, όταν έγινε ψηφοφορία στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για το αίτημα της Πρίστινα για ένταξη σε αυτόν τον οργανισμό, καταλήγει το δημοσίευμα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

 
Top