GuidePedia

0


Η απώλεια της Κριμαίας από τη Ρωσία, όπου η σημαντική ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη, θα ξεπερνούσε μια «πραγματική κόκκινη γραμμή» για τη Ρωσία και πιθανότατα θα προκαλούσε μια κλιμάκωση του συνεχιζόμενου πολέμου, δήλωσε ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς

Η ανάκτηση της Κριμαίας θα ήταν «ένας εξαιρετικά δύσκολος εγχείρημα» επειδή ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποδίδει τόση σημασία σε αυτήν, δήλωσε ο Γκέιτς. Η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία το 2014, λέγοντας ότι προστατεύει τη βάση της και υπερασπίζεται τους πολίτες της που ζουν εκεί.

Ο Γκέιτς πιστεύει πάντως ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ανακτήσει τον έλεγχο της περιοχής του Ντονμπάς. Το κρίσιμο ζήτημα για την Ουκρανία είναι πόσο γρήγορα οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ μπορούν να φέρουν στη χώρα εξοπλισμό όπως άρματα και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, είπε ο Γκέιτς. «Θα έπρεπε να μεταφέρουμε μέρος αυτού του εξοπλισμού στην Πολωνία τώρα», είπε.

Η Ρωσία μελετά την στρατολόγηση ακόμα 120.000 ανδρών, γεγονός που σημαίνει πως θα μπορεί να ρίξει στην μάχη 500.000 στρατιώτες. Ο πρώην ΥΠΑΜ ανέφερε μάλιστα πως είναι πιθανή μια νέα ρωσική επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου, επέτειο της πρώτης εισβολής.

Ο Γκέιτς δεν πιστεύει απόλυτα ότι η Ουκρανία χρειάζεται μαχητικά F-16, καθώς οι Ρώσοι δεν κατάφεραν να αποκτήσουν αεροπορική υπεροχή ακόμη και σε περιοχές που ελέγχουν στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Η ουκρανική «αεράμυνα μπορεί να καταστήσει την ανάγκη για μαχητικά περιττή», είπε, τονίζοντας ότι το σημαντικότερο είναι να παραδοθούν σύντομα τα άρματα μάχης.



Ο Γκέιτς, ο οποίος υπήρξε και πρώην στέλεχος της CIA, πιστεύει ότι ο Πούτιν ήταν άσχημα ενημερωμένος και απομονωμένος. Θεωρεί επίσης ότι η αλλαγή ηγεσίας στη Ρωσία δεν θα έφερνε τερματισμό του πολέμου λέγοντας πως οι πιθανοί διάδοχοί του είναι “πιο γεράκια από εκείνον”. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον επικεφαλής της Wagner Πριγκόζιν και στις επικρίσεις του κατά του ρωσικού στρατού.

Ο στρατηγός Gerasimov, αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη, είπε ο Gates. Σημείωσε την «έλλειψη εμπειρίας μάχης» του ρωσικού στρατού και ότι εξακολουθεί να βασίζεται σε ένα σοβιετικό μοντέλο αργής λήψης αποφάσεων που μειονεκτεί περαιτέρω από μια κακή ηγεσία.

Ο στρατός εξακολουθεί να μάχεται με «απόλυτη αδιαφορία για τον αριθμό των απωλειών που υφίσταται» προσπαθώντας να επικρατήσει με την μάζα. Η τακτική αυτή λειτούργησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά η βιωσιμότητά της ενάντια σε έναν ουκρανικό στρατό που είχε οκτώ χρόνια εκπαίδευσης από το ΝΑΤΟ είναι αμφισβητήσιμη, είπε ο Γκέιτς. .

Ο πόλεμος έχει αφήσει τη Ρωσία «σημαντικά αποδυναμωμένη», είπε. Ο Γκέιτς και ανέφερε την αποχώρηση εκατοντάδων χιλιάδων Ρώσων ανδρών, πολλοί εκ των οποίων με τεχνολογικές δεξιότητες. Ταυτόχρονα με τις εν ισχύει κυρώώσεις, «υπήρξε η αποχώρηση των δυτικών εταιρειών που δεν θα επιστρέψουν σύντομα», επηρεάζοντας το βιοτικό επίπεδο και τις προσδοκίες των Ρώσων, είπε. Ο Γκέιτς αναμένει ότι θα χρειαστεί μια γενιά για να ανακτήσει η Ρωσία αυτή την τεχνολογική και οικονομική θέση.

Αλλά «το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι ο κατακερματισμός της Ρωσίας» σε μια κατάρρευση παρόμοια με αυτή της Σοβιετικής Ένωσης στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και απώλειας στον έλεγχο των πυρηνικών της όπλων, είπε.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top