GuidePedia

0


Παναγιώτης Νάστος
Η στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν είναι γνωστό ότι έχει ως πρόβλεψη σύμφωνα με την διακήρυξη της Σούσα, την από κοινού στρατιωτική εμπλοκή των δύο χωρών έναντι τρίτης χώρας που θα βρεθεί σε πολεμική αντιπαράθεση με μια εκ των δύο

Ολοκληρώθηκε σήμερα στην Τουρκία η μεγάλης κλίμακας διεθνή χειμερινή στρατιωτική άσκηση δύο εβδομάδων στην ανατολική επαρχία της Καρς.

Ξεκινώντας στις 18 Ιανουαρίου, η "Χειμερινή Άσκηση-2023" είχε στρατιωτική εκπροσώπηση από 16 φιλικές και συμμαχικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Την Πέμπτη, ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μαζί με τον ομόλογό του από το Αζερμπαϊτζάν Ζακίρ Χασάνοφ και τον Γεωργιανό ομόλογό του Τζουάνσερ Μπουρτσουλάντζε, παρευρέθηκαν στην ημέρα διακεκριμένου παρατηρητή της άσκησης.

Συνολικά στην άσκηση συμμετείχαν 2.113 άτομα και χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 650 οχήματα και 860 οπλικά συστήματα και μέσα. Στόχος της άσκησης ήταν να εξασφαλιστεί η συνεργασία και ο συντονισμός στην εκτέλεση συνδυασμένων και κοινών επιχειρήσεων, να δοκιμαστούν οι μαχητικές δυνατότητες των μονάδων, συμπεριλαμβανομένης της βολής σε βαθύ χιόνι και έντονο κρύο, και να βελτιωθεί ο συγχρονισμός βολής και ελιγμών με προσομοίωση του πεδίου μάχης σε όλες τις διαστάσεις του.

Άλλοι σκοποί περιελάμβαναν τη βελτίωση του επιπέδου εκπαίδευσης σε κατοικημένες περιοχές, τις δραστηριότητες στέγασης, διαβίωσης, προμήθειας και συντήρησης στο πεδίο και την ενίσχυση της ικανότητας επιβίωσης σε χειμερινές συνθήκες, καθώς και την διασφάλιση της λειτουργίας συστημάτων διοίκησης και ελέγχου σε χειμερινές συνθήκες.

Η άσκηση είχε στόχο να αναπτύξει ατομική και συλλογική εκπαίδευση, να δώσει στους διοικητές την ευκαιρία να ηγούνται και να διαχειρίζονται τις μονάδες τους σε χειμερινές συνθήκες και να βελτιώσει την κοινή εκπαίδευση των στρατευμάτων με τις δυνάμεις.

H Χειμερινή Άσκηση στο Καρς διεξάγεται κάθε δύο χρόνια

Ένας Διοικητής Υπομονάδος αρμάτων του Αζερμπαϊτζάν είπε στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ότι η συμμετοχή στις ασκήσεις με τους Τούρκους αδελφούς του τον είχε γεμίσει «υπερηφάνεια». "Ο καιρός ήταν κρύος εδώ, αλλά δεν είναι σημαντικό για εμάς. Η αγάπη και ο δεσμός μας με την Τουρκία μας ζεσταίνει", είπε ο υπολοχαγός Nicat Isgenderli.

Πρόσθεσε ότι έμαθαν πώς να ελίσσονται τα τανκς σε δύσκολες συνθήκες, όπως σε καιρό με ομίχλη και καπνό, λέγοντας: «Η άσκηση ήταν πολύ ωφέλιμη για εμάς».

Την 1η Φεβρουαρίου 2023, ο Υπουργός Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, Στρατηγός Ζακίρ Χασάνοφ επισκέφθηκε την Τουρκία μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών στο πλαίσιο των "Χειμερινών Ασκήσεων - 2023" που πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ υποδέχθηκε τον Ζακίρ Χασάνοφ στο αεροδρόμιο. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας της Γεωργίας Juansher Burchuladze συμμετείχε επίσης στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών.

Αργότερα, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση με τους υπουργούς Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, της Τουρκίας και της Γεωργίας. Στη συνάντηση ανταλλάχθηκαν απόψεις για την στρατιωτική εκπαίδευση και συνεργασία και τις περιφερειακές εξελίξεις. Οι υπουργοί Άμυνας των τριών χωρών είχαν προηγουμένως συναντηθεί στο Καϊσέρι, στις 21 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Άμυνας Τουρκίας-Γεωργίας-Αζερμπαϊτζάν.

Τέλος ο Τούρκος ΥΠΑΜ σε δηλώσεις του μετά το πέρας της άσκησης ανέφερε: "H Χειμερινή άσκηση-2023, ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Αυτή η άσκηση δείχνει το επίπεδο του τουρκικού στρατού. Είμαι περήφανος που η άσκηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σε τέτοιες συνθήκες. Αυτό έδειξε πώς ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος σε κάθε συνθήκη. Συγχαίρω τις φιλικές και αδερφικές χώρες που παρακολούθησαν την άσκηση".

Η Τουρκία "αγκαλιάζει" στρατιωτικά την Γεωργία

Οι 2 συναντήσεις των ΥΠΑΜ Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν-Γεωργίας σε διάστημα 40 ημερών και μάλιστα σε τουρκικό έδαφος και η συμμετοχή των 2 τελευταίων στην "Χειμερινή άσκηση 2023", φανερώνει την τουρκική προσπάθεια εναγγαλισμού και της Γεωργίας μετά το Αζερμπαϊτζάν.

Η στρατηγική θέση της Γεωργίας σε σχέση με την Αρμενία , εχθρό της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν, προσδίδει άλλη διάσταση στην προσπάθεια εναγγαλισμού της Τιφλίδας από την Άγκυρα

Η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την εμπλοκή της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, επιδιώκει να ενισχύσει την επιρροή της στην "νότια αυλή" της Μόσχας στην οποία ανήκει η Γεωργία, προκειμένου μέσω του "Οργανισμού τουρκικών κρατών" του οποίου ηγείται, να καταστεί ενεργειακός κόμβος φυσικού αερίου και εξαγωγής του στην ΕΕ.

Τα επακόλουθα για την Ελλάδα

Η στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν είναι γνωστό ότι έχει ως πρόβλεψη σύμφωνα με την διακήρυξη της Σούσα, την από κοινού στρατιωτική εμπλοκή των δύο χωρών έναντι τρίτης χώρας που θα βρεθεί σε πολεμική αντιπαράθεση με μια εκ των δύο.

Αυτή η διάταξη είναι φωτογραφική για την Ελλάδα και με βάση αυτήν θα πρέπει σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής της χώρας μας με την Τουρκία να υπολογίζουμε ότι αυτή θα ενισχυθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.

Σε αυτό κατατείνει άλλωστε και το γεγονός των πολλών κοινών ασκήσεων των δύο χωρών, με αποκορύφωμα την εκπαίδευση στο Αιγαίο στα πλαίσια της τουρκικής διακλαδικής άσκησης "EFES-2022", Μονάδας των Ειδικών Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν η οποία σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης προέβη σε κατάληψη μικρονήσου.

Τώρα βλέπουμε ότι αργά αλλά σταθερά η Τουρκία εμβαθύνει τις στρατιωτικές σχέσεις της με την Γεωργία, έχοντας κατά την εκτίμησή μας κατά νου, να προβεί σε υπογραφή συμφωνίας ανάλογης με αυτής με το Αζερμπαϊτζάν. Αυτή η εξέλιξη θα ήταν εξίσου αρνητική για την Ελλάδα, αφού η Τουρκία θα αύξανε εκτός των άλλων και το στρατηγικό της βάθος.

Εδώ αποκαλύπτεται μια σοβαρή κατά την άποψή μας έλλειψη, που παρουσιάζει το οπλοστάσιο της χώρας μας, που είναι τα Στρατηγικά όπλα, όπως οι πύραυλοι εδάφους-εδάφους, θαλάσσης-εδάφους και αέρος εδάφους πολύ μεγάλου βεληνεκούς.

Ιδιαίτερα η απόκτηση των πρώτων κρίνεται ως άμεσα επιβεβλημένη από την Ελλάδα, μετά τις απειλές Ερντογάν ότι θα πλήξει την Αθήνα με τον πύραυλο Ταϊφούν μεγάλου βεληνεκούς που διαφημίζει ότι έχει η Τουρκία.

Η Τουρκία έχει πολύ μεγαλύτερη έκταση από την Ελλάδα και το στρατηγικό της βάθος επεκτείνεται ακόμη περισσότερο με την διακήρυξη της Σούσα περιλαμβάνοντας και την επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν ήδη, γεγονός που θα προσλάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις σε περίπτωση ανάλογης συμφωνίας στο μέλλον και με την Γεωργία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top