GuidePedia

0


Ο πύραυλος επιφανείας Naval Strike Missile (NSM) της νορβηγικής Kongsberg έγινε διεθνώς γνωστός μετά την προμήθειά του από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ (επικρατώντας έναντι του RGM-84 Harpoon της Boeing και του LRASM της Lockheed Martin που δεν έφτασαν μέχρι τέλους της διαγωνιστικής διαδικασίας) το 2018-19, αλλά το πρόσφατο εντυπωσιακό στοιχείο είναι οι μαζικές παραγγελίες του από ευρωπαϊκές χώρες.

Το βρετανικό Royal Navy θα προμηθευτεί NSM για τις φρεγάτες Type 23 και τα αντιτορπιλικά Type 45. Στη φωτογραφία, η HMS St Albans (Type 23), παρακολουθώντας τις κινήσεις κινεζικού πολεμικού πλοίου στον πορθμό της Μάγχης, τον Ιούλιο του 2019.

Καθώς ολόκληρη η Γηραιά Ήπειρος ξυπνά από το μακροχρόνιο αμυντικό λήθαργό της μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα μέλη του ΝΑΤΟ συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να στηρίζονται -αποκλειστικά- στην αμυντική ομπρέλα των ΗΠΑ, τα πολεμικά ναυτικά των ευρωπαϊκών χωρών κινούνται, ταχύτατα, προς την ανανέωση του πυραυλικού δυναμικού τους. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νορβηγίας ανακοίνωσαν, στα τέλη Νοεμβρίου 2022, ότι προχωρούν στη σύσφιγξη των αμυντικών δεσμών τους. Το βρετανικό Royal Navy θα προμηθευτεί NSM για τις φρεγάτες Type 23 (κλάση Duke) και τα αντιτορπιλικά Type 45 (κλάση Daring). Οι σχετικές ανακοινώσεις επισημαίνουν ότι η βρετανο-νορβηγική συνεργασία θα έχει ως αποτέλεσμα να εξοπλιστούν περισσότερα πλοία με τους εξαιρετικά εξελιγμένους πυραύλους ναυτικής κρούσης (NSM), οι οποίοι -με τη σειρά τους- θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας στις κοινές περιοχές ενδιαφέροντος των δύο χωρών. Προστίθεται ακόμη ότι, αντικαθιστώντας τον πύραυλο επιφανείας Harpoon που πρόκειται να τεθεί εκτός υπηρεσίας το 2023, ο σύγχρονος NSM θα είναι έτοιμος για επιχειρήσεις στο πρώτο πλοίο του Royal Navy σε λίγο περισσότερο από 12 μήνες, δηλαδή στις αρχές του 2024. Ως γνωστόν, πρόβλημα με τη διάρκεια χρήσης των Harpoon αντιμετωπίζει και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, στα μέσα Δεκεμβρίου του 2022, η Kongsberg οριστικοποίησε την υπογραφή σύμβασης και με το υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας για την προμήθεια του NSM προς ενίσχυση των δυνατοτήτων του στόλου των φρεγατών αεράμυνας και διοίκησης της χώρας. H ολλανδική πλευρά απέδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι ο NSM αξιολογείται ως βλήμα κρούσης ακριβείας 5ης γενιάς, μεγάλου βεληνεκούς και πολλαπλών αποστολών.

O NSM αξιολογήθηκε από την Ολλανδία για την ευελιξία του, το μη επηρεασμό από τις συνθήκες της θάλασσας και τις δυνατότητες αποφυγής των αντιμέτρων ή άλλων αμυντικών επιλογών του αντιπάλου.

Ένα από τα πλεονεκτήματα του NSM (που έχει μήκος 3,96 μέτρα, βάρος 407 κιλών και βεληνεκές μεγαλύτερο των 185 χιλιομέτρων) είναι, βέβαια, το σύστημα Αυτόνομης Αναγνώρισης Στόχου που εξασφαλίζει ότι ο σωστός στόχος ανιχνεύεται, αναγνωρίζεται και πλήττεται στη θάλασσα ή στην ξηρά. Πέραν αυτών, οι Ολλανδοί υπεύθυνοι φέρεται να αξιολόγησαν θετικά την ευελιξία του, το μη επηρεασμό από τις συνθήκες της θάλασσας και τις δυνατότητες αποφυγής των αντιμέτρων ή άλλων αμυντικών επιλογών του αντιπάλου.

To πλοίο παράκτιας άμυνας USS Gabrielle Giffords, του Αμερικανικού Ναυτικού, εκτοξεύει NSM κατά τη διάρκεια επιχειρησιακών δοκιμών στον Ειρηνικό Ωκεανό, το Μάρτιο του 2021.

Πριν από την απόφαση κατάρτισης των συμβάσεων της Kongsberg με τη Βρετανία και την Ολλανδία, το ισπανικό Πολεμικό Ναυτικό είχε επιβεβαιώσει, στις αρχές Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, ότι, επίσης, θα επιλέξει τον NSM. Η σχετική ισπανική ανακοίνωση, κατόπιν δημοσιογραφικών ερωτημάτων, ανέφερε ότι «η απόφαση ελήφθη σε μια ομάδα εργασίας, η οποία συγκροτήθηκε, για να επιλέξει μεταξύ πυραύλων 4ης και 5ης γενιάς. Εξετάστηκαν διάφορες πτυχές, όπως οι επιχειρησιακές δυνατότητες, η επιβιωσιμότητα, η συντήρηση κ.λπ.». Ο ισπανικός διαγωνισμός εξέταζε τις υποψηφιότητες του NSM, του Exocet MM40 Block 3c της MBDA και του RBS 15 Mk3+ της SAAB. Όσον αφορά τις παραδόσεις, το ισπανικό Πολεμικό Ναυτικό εξήγησε ότι «αναμένουμε να παραλάβουμε τον πύραυλο [NSM] αρκετά νωρίτερα, πριν] ο πύραυλος Harpoon αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία γύρω στο 2030».

Οι NSM θα τοποθετηθούν στις φρεγάτες κλάσης F-100 Álvaro de Bazán, μετά την αναβάθμιση του μέσου κύκλου ζωής τους, και στις μελλοντικές φρεγάτες F-110.

Καθώς ολόκληρη η Γηραιά Ήπειρος ξυπνά από το μακροχρόνιο αμυντικό λήθαργό της μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα πολεμικά ναυτικά των ευρωπαϊκών χωρών κινούνται, ταχύτατα, προς την ανανέωση του πυραυλικού δυναμικού τους.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top