GuidePedia

0


του  Bassam Tawil
GATESTONE INSTITUTE

Τα τελευταία χρόνια, οι Εβραίοι που επισκέπτονται τον ιερό χώρο του τάφου του Ιωσήφ στην πόλη Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη έχουν γίνει στόχος Παλαιστινίων ταραχών και ενόπλων. Η πιο πρόσφατη επίθεση έλαβε χώρα στις 21 Δεκεμβρίου, όταν οι Εβραίοι πιστοί και οι Ισραηλινοί στρατιώτες που τους φύλαγαν δέχθηκαν σφοδρά πυρά. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, κατά την προσπάθεια των Παλαιστινίων να εμποδίσουν τους Εβραίους να εισέλθουν στον ιερό χώρο, ένας ένοπλος, ο Ahmed Atef Daraghmeh, σκοτώθηκε και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν. Οι Συμφωνίες του Όσλο, που υπογράφηκαν το 1993 και το 1995 μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, έθεσαν τη Ναμπλούς και τον τάφο του Ιωσήφ στη δικαιοδοσία της Παλαιστινιακής Αρχής.

Στην αρχή της Δεύτερης Ιντιφάντα (εξέγερσης), που ξέσπασε το 2000, η τοποθεσία λεηλατήθηκε και κάηκε από Παλαιστίνιους ταραχοποιούς. Δύο χρόνια αργότερα, αφού ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση κατά των Παλαιστινίων τρομοκρατών στη Ναμπλούς και σε άλλες παλαιστινιακές πόλεις, Εβραίοι πιστοί άρχισαν να επιστρέφουν κατά διαστήματα για να επισκεφτούν τον τάφο. Μεταξύ 2009 και 2010, ο Τάφος του Ιωσήφ ανακαινίστηκε, επιτρέποντας στους Εβραίους πιστούς να συνεχίσουν τις επισκέψεις τους.

Έκτοτε, η τοποθεσία έχει υποστεί επανειλημμένα βανδαλισμούς από Παλαιστίνιους ταραχοποιούς σε μια εμφανή παραβίαση του άρθρου 32 της Συμφωνίας του Όσλο ΙΙ του 1995, το οποίο ορίζει:

«Και οι δύο πλευρές [Ισραήλ και Παλαιστίνιοι] θα σέβονται και θα προστατεύουν τα παρακάτω θρησκευτικά δικαιώματα των Εβραίων, Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Σαμαρειτών:
-προστασία των ιερών τόπων·
– δωρεάν πρόσβαση στους Αγίους Τοποθεσίες· και
– ελευθερία λατρείας και πρακτικής».



Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο:

” Η παλαιστινιακή πλευρά θα εξασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση, θα σέβεται τους τρόπους λατρείας και δεν θα κάνει καμία αλλαγή στους εβραϊκούς ιερούς τόπους…”

Η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια στη Ναμπλούς, αρνήθηκε ωστόσο να εκπληρώσει τη δέσμευσή της να προστατεύσει και να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση στον τάφο του Ιωσήφ. Το 2015, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι εισέβαλαν στον χώρο και του έβαλαν φωτιά. Νωρίτερα φέτος, Παλαιστίνιοι εισέβαλαν ξανά στον τάφο του Ιωσήφ, σπάζοντας την ταφόπλακα και καταστρέφοντας έναν πολυέλαιο. Την επόμενη μέρα, δύο Εβραίοι πιστοί τραυματίστηκαν ελαφρά από τα πυρά των Παλαιστινίων, ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν στον χώρο.

Οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις στον τάφο του Ιωσήφ και οι απόπειρες δολοφονίας Εβραίων πιστών φαίνεται να αποτελούν μέρος των παλαιστινιακών προσπαθειών να αρνηθούν οποιαδήποτε εβραϊκή σύνδεση με εβραϊκούς ιερούς τόπους. «Ο τάφος του Ιωσήφ είναι ένας ισλαμικός χώρος και οι Εβραίοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα σε αυτό», ισχυρίστηκε ο Muhannad Sayel, ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Παλαιστινιακής Αρχής. «Αυτοί [οι Εβραίοι] προσπαθούν να παραποιήσουν την ιστορία».

Τον Οκτώβριο, η τρομοκρατική ομάδα των Λεόντων, μια τρομοκρατική ομάδα που δρούσε στη Ναμπλούς κάτω από τη μύτη της Παλαιστινιακής Αρχής, απείλησε να σκοτώσει όποιον Εβραίο μπει στον Τάφο του Ιωσήφ. «Απαγορεύεται στους [Εβραίους] εποίκους να εισέλθουν στον τάφο του Ιωσήφ», προειδοποίησε η ομάδα. «Θα γίνουν στόχος των όπλων και των εκρηκτικών μας μηχανισμών».

Τον περασμένο Μάιο, μια άλλη τρομοκρατική ομάδα, οι Ταξιαρχίες Μαρτύρων Al-Aqsa, μια πολιτοφυλακή που συνδέεται με την κυβερνώσα φατρία της Φατάχ με επικεφαλής τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση με πυροβολισμούς εναντίον Εβραίων πιστών και των Ισραηλινών στρατιωτών που τους φρουρούσαν στον τάφο του Ιωσήφ.

Περιττό να πούμε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν συνέλαβε ποτέ κανέναν από τους τρομοκράτες από το Λιοντάρι ή τις Ταξιαρχίες Μαρτύρων Al-Aqsa. Επιπλέον, οι επιθέσεις και οι απειλές κατά των Εβραίων πιστών έχουν αγνοηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση και το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας. Μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει επικαλεστεί την Παλαιστινιακή Αρχή για σοβαρές παραβιάσεις των διεθνών δεσμεύσεων που υπέγραψε με το Ισραήλ για τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης και της προστασίας όλων των ιερών τόπων.

Ενθαρρυμένη από τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας, η Παλαιστινιακή Αρχή προσπαθεί να εμποδίσει τους Εβραίους να επισκεφθούν έναν άλλο ιερό τόπο, το Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ. Όπως και με τον Τάφο του Ιωσήφ, οι Παλαιστίνιοι αρνούνται οποιαδήποτε σχέση μεταξύ των Εβραίων και του Όρους του Ναού, το οποίο ακουμπάει το Δυτικό Τείχος – ένας τοίχος αντιστήριξης, ό,τι έχει απομείνει από τον Δεύτερο Ναό (γνωστός και ως Ναός του Ηρώδη), που καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το το έτος 70 μ.Χ., όπως και ο Πρώτος Ναός (που έχτισε ο βασιλιάς Σολομών) από τον Ναβουχοδονόσορ της Βαβυλώνας το έτος 586 π.Χ. Αυτός ο τοίχος τυχαίνει να είναι ο πιο ιερός χώρος στον Ιουδαϊσμό όπου επιτρέπεται στους Εβραίους να προσεύχονται.

Τα τελευταία χρόνια, οι Παλαιστίνιοι προσπαθούν να εμποδίσουν τους Εβραίους να επισκεφθούν το Όρος του Ναού. Παλαιστίνιοι ταραχοποιοί επιτέθηκαν σε επισκέπτες και στην αστυνομία με πέτρες, πυροτεχνήματα, σιδερένιες ράβδους, εκρηκτικούς μηχανισμούς και βόμβες μολότοφ. Η Παλαιστινιακή Αρχή και ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην υποκίνηση της βίας και στη διάδοση ψεμάτων σχετικά με τους Εβραίους που επισκέπτονται το Όρος του Ναού.

Το 2015, ο Abbas δήλωσε: “Το τζαμί Al-Aqsa και η εκκλησία του Παναγίου Τάφου είναι δικά μας. Είναι όλα δικά μας, και αυτοί [οι Εβραίοι] δεν έχουν το δικαίωμα να μολύνουν μαζί τους με τα βρώμικα πόδια τους. Χαιρετίζουμε κάθε σταγόνα αίματος που χύθηκε για χάρη του Ιερουσαλήμ. Αυτό το αίμα είναι καθαρό, καθαρό αίμα, χυμένο για χάρη του Αλλάχ. Κάθε μάρτυρας θα τοποθετηθεί στον Παράδεισο και όλοι οι τραυματίες θα ανταμειφθούν από τον Αλλάχ».

Αντί να καταγγείλει τον Αμπάς για την υποκίνηση του και τους Παλαιστίνιους για την άρνηση των εβραϊκών δεσμών με τον ιερό τόπο, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2021 ενέκρινε ένα ψήφισμα που αποκήρυξε τους εβραϊκούς δεσμούς με το Όρος του Ναού. Τέτοια ψηφίσματα ενθαρρύνουν τους Παλαιστίνιους να συνεχίσουν την εκστρατεία τρομοκρατίας τους εναντίον των Εβραίων πιστών.

Το 2010, η Παλαιστινιακή Αρχή ισχυρίστηκε σε ένα επίσημο έγγραφο ότι το Δυτικό Τείχος – ένας τοίχος αντιστήριξης, ό,τι έχει απομείνει από τον Δεύτερο Ναό – ανήκει μόνο στους Μουσουλμάνους: «Η σιωνιστική κατοχή ψευδώς και άδικα ισχυρίζεται ότι της ανήκει αυτό το τείχος, το οποίο αποκαλεί Δυτικό Τείχος ή Κότελ… Αυτό το τείχος δεν ήταν ποτέ μέρος του λεγόμενου Όρους του Ναού, αλλά η μουσουλμανική ανοχή επέτρεψε στους Εβραίους να σταθούν μπροστά του Κανένας Μουσουλμάνος ή Άραβας ή Παλαιστίνιος δεν έχει το δικαίωμα να εγκαταλείψει μια πέτρα από το τείχος Al-Buraq [Δυτικό] ή άλλους θρησκευτικούς χώρους.”

Ευτυχώς για τους Εβραίους πιστούς, η Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένου του Όρους του Ναού και του Δυτικού Τείχους, βρίσκονται υπό ισραηλινή κυριαρχία και έλεγχο ασφαλείας, διασφαλίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση Εβραίων, Μουσουλμάνων και Χριστιανών στους ιερούς τους τόπους. Χωρίς την παρουσία των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ, οι Εβραίοι θα δεχόντουσαν επίθεση και θα σφαγιάζονταν κάθε μέρα στο δρόμο τους προς το Όρος του Ναού και το Δυτικό Τείχος.

Εάν η πόλη ή αυτές οι τοποθεσίες επρόκειτο ποτέ να παραδοθούν στην Παλαιστινιακή Αρχή, οι Εβραίοι πιστοί θα έπρεπε να επισκέπτονται τους ιερούς τους τόπους με αλεξίσφαιρα οχήματα συνοδευόμενα από διμοιρίες στρατιωτών και αστυνομικών, όπως είναι απαραίτητο αυτές τις μέρες στον τάφο του Ιωσήφ στη Ναμπλούς. Η κυβέρνηση Μπάιντεν και η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα καλό θα ήταν να ξυπνήσουν με το γεγονός ότι το παλαιστινιακό κράτος για το οποίο φωνάζουν σημαίνει τη συνεχιζόμενη σφαγή των Εβραίων και την άρνηση της ασφαλούς πρόσβασής τους στους εβραϊκούς ιερούς τόπους.

Η ανεκτικότητα και η ελευθερία της λατρείας δεν είναι όροι που μπορούν να βρεθούν στο παλαιστινιακό λεξικό. Οι Παλαιστίνιοι θα είναι ικανοποιημένοι μόνο όταν αντικαταστήσουν το Ισραήλ με ένα τρομοκρατικό κράτος που υποστηρίζεται από το Ιράν και σβήσουν κάθε ίχνος της εβραϊκής ιστορίας και πίστης.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top