GuidePedia

0

Η Ουκρανία στηρίζεται στα γερμανικά Gepard για να αντιμετωπίσει τα ρωσικά drones.

Η Ουκρανία αποκρούει όσα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής μπορεί να ρίξει η Ρωσία στις εγκαταστάσεις υποδομής της, καταρρίπτοντας έως και 80 εναέρια οχήματα πάνω από το Κίεβο μόνο κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Ρωσίας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy.
Πώς το έκαναν;

Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους και συμβούλους του Κιέβου που μίλησαν στο POLITICO, μεγάλο μέρος αυτού οφείλεται στο γερμανικής κατασκευής σύστημα Gepard, ένα όχημα που μπορεί να στείλει διπλή ροή βλημάτων 35 χιλιοστών που σκίζουν τον ουρανό για να χτυπήσουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Το Βερολίνο έχει στείλει 30 οχήματα Gepard στην Ουκρανία κατά το περασμένο έτος, ενώ άλλα επτά είναι καθ' οδόν φέτος.

Τι είναι τα Gepard

Το όπλο, ουσιαστικά ένα αντιαεροπορικό πυροβόλο που βρίσκεται πάνω σε ένα ερπυστριοφόρο όχημα, παρέχει στην Ουκρανία ένα κινητό σύστημα αεράμυνας που έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην καταστροφή ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, καθώς το Κρεμλίνο συνεχίζει να στέλνει κύματα και των δύο σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι αεροπορικές επιθέσεις έχουν βυθίσει το Κίεβο και άλλες πόλεις στο σκοτάδι και έχουν κλείσει τη θέρμανση για δεκάδες χιλιάδες πολίτες που αναγκάζονται να βρίσκουν τρόπους να αντιμετωπίσουν το χειμώνα.
Από τον Σεπτέμβριο, η ουκρανική αεράμυνα έχει καταστρέψει 540 ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι, σύμφωνα με τον Yurii Ihnat, τον εκπρόσωπο της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας.
Το Gepard "είναι αποτελεσματικό εναντίον αυτών των UAV, καθώς και εναντίον πυραύλων κρουζ", πρόσθεσε, "αλλά αυτό το οπλικό σύστημα, το οποίο προορίζεται για την αεράμυνα των χερσαίων δυνάμεων, δεν είναι αρκετό".

Τίποτα δεν είναι αρκετό

Δεδομένου του όγκου των απειλών από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ένα ευρύ φάσμα ακριβών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων, τόσο παλαιότερα όπλα σοβιετικής εποχής όσο και νεότερα συστήματα ραντάρ και εκτοξευτές πυραύλων που έχουν σταλεί από τους δυτικούς συμμάχους.
Ενώ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τον τεράστιο αριθμό των καταρριφθέντων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, "δεν έχουμε κανένα λόγο να μην πιστεύουμε αυτά που λένε", δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας που ζήτησε ανωνυμία για να συζητήσει το θέμα.
"Αλλά πρέπει να τους πιστέψουμε, αφού δεν μπορούμε να είμαστε εκεί και να το δούμε οι ίδιοι ή να το αιτιολογήσουμε".

Ο ρόλος της Ελβετίας

Ενώ το Gepard έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό, προβλήματα διαφαίνονται στον ορίζοντα.
Πολλές από τις σφαίρες για τα δύο πυροβόλα των οχημάτων κατασκευάστηκαν στην Ελβετία και η εκεί κυβέρνηση έχει αρνηθεί να επιτρέψει στη Γερμανία να επανεξάγει αυτές τις σφαίρες στην Ουκρανία, επικαλούμενη το ουδέτερο καθεστώς της.
Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Christine Lambrecht έγραψε στην ελβετική κυβέρνηση τον Οκτώβριο ζητώντας να στείλει 12.400 σφαίρες πυρομαχικών ελβετικής κατασκευής στην Ουκρανία, αίτημα που απορρίφθηκε.
Τον Δεκέμβριο, ο γερμανός κατασκευαστής Rheinmetall δήλωσε ότι θα ανοίξει μια νέα γραμμή παραγωγής για να αρχίσει να κατασκευάζει πυρομαχικά των 35 χιλιοστών, αν και οι πρώτες σφαίρες δεν θα είναι διαθέσιμες πριν από το τέλος του έτους.
Αυτή η έλλειψη εγχώριας βιομηχανικής ικανότητας έχει ανησυχήσει όλο και περισσότερο τις δυτικές κυβερνήσεις από την έναρξη του πολέμου.

Προς αναβάθμιση απαρχαιωμένα συστήματα

Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους εργάζονται βιαστικά για να εντοπίσουν πυρομαχικά που θα μπορούσαν να αποσύρουν από παλαιότερα αποθέματα και εξετάζουν τρόπους να αρχίσουν να συγκεντρώνουν πόρους καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να αδειάζει τις αποθήκες σε όλο το ΝΑΤΟ.
Στην Ουάσινγκτον, έχουν αρχίσει συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών σχετικά με την ανάσυρση πυρομαχικών της εποχής του Ψυχρού Πολέμου από αποθήκες και την αναβάθμισή τους αρκετά ώστε να είναι χρήσιμα στο Κίεβο, σύμφωνα με ένα πρόσωπο που γνωρίζει τις συζητήσεις.
Ένα τέτοιο πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει, με πυραύλους για τα εδώ και καιρό αποσυρθέντα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας HAWK που προγραμματίζεται να λάβουν τις απαραίτητες αναβαθμίσεις για να σταλούν στη μάχη.

Οι πύραυλοι HAWK θα συνδυαστούν με διάφορους εκτοξευτές που η Ισπανία έχει δεσμευτεί να στείλει στην Ουκρανία.
Το Hawk εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στην Ευρώπη και αλλού, αλλά αποσύρθηκε σταδιακά από τον αμερικανικό στρατό στις αρχές της δεκαετίας του 1990 υπέρ του συστήματος Patriot, πράγμα που σημαίνει ότι οι υπάρχοντες πύραυλοι στις αμερικανικές αποθήκες πρέπει να αναβαθμιστούν.
Αυτές οι αποσύρσεις της δεκαετίας του '90 ήταν μέρος μιας ευρύτερης τάσης σε ολόκληρη τη συμμαχία του ΝΑΤΟ που είδε μια επιβράδυνση στην παραγωγή πολλών όπλων και περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, καθώς η Ευρώπη έσπευσε να αγκαλιάσει την προοπτική ειρήνης που θεωρήθηκε ευρέως ότι θα ερχόταν με το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης.
Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ αναζητούν επίσης τρόπους για να σταματήσουν τον εφοδιασμό των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην πηγή.

"Εξετάζουμε τρόπους για να στοχεύσουμε την ιρανική παραγωγή UAV μέσω κυρώσεων, ελέγχων των εξαγωγών και μιλώντας με ιδιωτικές εταιρείες των οποίων τα εξαρτήματα έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή", δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Adrienne Watson.
"Αξιολογούμε περαιτέρω μέτρα που μπορούμε να λάβουμε όσον αφορά τους ελέγχους των εξαγωγών για να περιορίσουμε την πρόσβαση του Ιράν σε τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη", ανέφερε.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top