GuidePedia

0


«Θα έπρεπε να είσαι ευγνώμων για τη βοήθεια» φέρεται να είπε έχοντας υψώσει τη φωνή του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε τηλεφώνημα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του περασμένου Ιουνίου, σύμφωνα με το NBC.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται πως βγήκε από τα «ρούχα» του, όταν άκουσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να παραπονιέται σε τηλεφώνημα που είχαν, λίγη ώρα αφού ο πρώτος είχε υπογράψει διάταγμα για εκταμίευση βοήθειας ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι – σύμφωνα με το NBC- άρχισε να απαριθμεί στον Μπάιντεν τι ακόμα χρειάζεται η χώρα του, με τον Αμερικανό πρόεδρο να χάνει την ψυχραιμία του και να νουθετεί τον Ουκρανό. Θα έπρεπε να είσαι ευγνώμων».
NBC: Η στιγμή που ο Ζελένσκι έκανε έξαλλο τον Μπάιντεν

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, έχει γίνει ρουτίνα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζο Μπάιντεν και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συνομιλούν στο τηλέφωνο, όταν οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για το Κίεβο.

Ωστόσο, μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών τον περασμένο Ιούνιο εξελίχθηκε διαφορετικά από τις προηγούμενες, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που γνωρίζουν σχετικά με το τηλεφώνημα των δύο αντρών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το NBC, o Μπάιντεν μόλις είχε τελειώσει να λέει στον Ζελένσκι ότι μόλις είχε δώσει το πράσινο φως για άλλο ένα δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, όταν ο Ζελένσκι άρχισε να απαριθμεί όλη την πρόσθετη βοήθεια που χρειαζόταν και δεν έπαιρνε.

Ο Μπάιντεν έχασε την ψυχραιμία του, είπαν οι άνθρωποι που γνώριζαν για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας. Ο αμερικανικός λαός ήταν αρκετά γενναιόδωρος και η κυβέρνησή του και ο αμερικανικός στρατός εργάζονταν σκληρά για να βοηθήσουν την Ουκρανία, είπε, υψώνοντας τη φωνή του, και ο Ζελένσκι θα μπορούσε να δείξει λίγη περισσότερη ευγνωμοσύνη.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι η σχέση του Μπάιντεν και του Ζελένσκι βελτιώθηκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Ιουνίου, όταν ο Ουκρανός πρόεδρος προέβη σε δήλωση με την οποία επαίνεσε τις ΗΠΑ για τη γενναιόδωρη βοήθειά τους.
«Αντίσταση» από τους Ρεπουμπλικάνους

Αλλά η σύγκρουση αντανακλά την πρώιμη συνειδητοποίηση του Μπάιντεν ότι τόσο η υποστήριξη του Κογκρέσου όσο και η δημόσια υποστήριξη για την αποστολή δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία θα μπορούσε να αρχίσει να ξεθωριάζει.

Αυτή η στιγμή έφτασε ακριβώς την ώρα που ο πρόεδρος ετοιμάζεται να ζητήσει από το Κογκρέσο να δώσει το πράσινο φως για ακόμη περισσότερα χρήματα για την Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει τώρα αντίσταση από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς, η οποία δεν υπήρχε όταν το Κογκρέσο ενέκρινε προηγούμενα κονδύλια για την Ουκρανία.

Ο Λευκός Οίκος έχει συζητήσει να ζητήσει από το Κογκρέσο δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της νομοθετικής περιόδου μετά τις ενδιάμεσες εκλογές.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει προσδιορίσει δημοσίως ένα ποσό. Οι νομοθέτες και οι λομπίστες της Ουκρανίας ελπίζουν σε 40 έως 60 δισεκατομμύρια δολάρια και ορισμένοι αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις συζητήσεις αναμένουν ότι ο αριθμός θα είναι περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μια πηγή που γνωρίζει τη συζήτηση δήλωσε ότι ο Μπάιντεν ήταν άμεσος με τον Ζελένσκι σχετικά με το χειρισμό των θεμάτων στα κατάλληλα στρατιωτικά κανάλια, αλλά ότι η συνομιλία δεν ήταν έντονη ή θυμωμένη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας αρνήθηκε να σχολιάσει την ιστορία, ενώ εκπρόσωπος του Ζελένσκι δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα.
Συσσωρευμένη επί εβδομάδες η δυσαρέσκεια του Μπάιντεν για τον Ζελένσκι

Πριν από το τηλεφώνημα της 15ης Ιουνίου, η απογοήτευση του προέδρου για τον Ζελένσκι είχε συσσωρευτεί εδώ και εβδομάδες, δήλωσαν τρία άτομα που είχαν γνώση του τηλεφωνήματος. Ο Μπάιντεν και ορισμένοι από τους κορυφαίους βοηθούς του αισθάνονταν ότι η κυβέρνηση έκανε όσα περισσότερα μπορούσε όσο πιο γρήγορα μπορούσε, αλλά ότι ο Ζελένσκι συνέχιζε να εστιάζει δημοσίως μόνο σε όσα δεν γίνονταν.

Από τη σκοπιά του Ζελένσκι – καθώς και από την σκοπιά ορισμένων κυβερνήσεων της Ανατολικής Ευρώπης και Αμερικανών νομοθέτων και από τα δύο κόμματα – υπήρξε επανειλημμένη η απογοήτευση ότι ο Λευκός Οίκος του Μπάιντεν κινείται πολύ αργά στα αιτήματα για όπλα, διστάζοντας αρχικά να εγκρίνει ορισμένες δυνατότητες που ζήτησε η Ουκρανία πιο επειγόντως, για να υποχωρήσει εβδομάδες ή μήνες αργότερα υπό πίεση, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν την άποψη της ουκρανικής κυβέρνησης, βοηθούς του Κογκρέσου και δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Μετά τις αντιδράσεις που δέχθηκε ο Ζελένσκι στην τηλεφωνική τους επικοινωνία τον Ιούνιο, η ομάδα του αποφάσισε να προσπαθήσει να εκτονώσει τις εντάσεις, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν παραγωγικό να έχει τριβές με τον Αμερικανό πρόεδρο, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν την άποψη της ουκρανικής κυβέρνησης, βοηθούς του Κογκρέσου και δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο Ζελένσκι απάντησε δημόσια εκείνη την ημέρα ευχαριστώντας τον Μπάιντεν για την υποσχεθείσα βοήθεια.

“Είχα μια σημαντική συζήτηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν σήμερα”, είπε σε βιντεοσκοπημένες δηλώσεις. “Είμαι ευγνώμων για αυτή την υποστήριξη. Είναι ιδιαίτερα σημαντική για την άμυνά μας στο Ντονμπάς”.

Στη δήλωσή του μετά το τηλεφώνημα, ο Μπάιντεν είπε ότι ενημέρωσε τον Ζελένσκι για τη βοήθεια ύψους 1 δισ. δολαρίων και υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ “δεν θα κλονιστεί η δέσμευσή μας προς τον ουκρανικό λαό καθώς αγωνίζεται για την ελευθερία του”.

Η προσπάθεια να αποκτήσει η Ουκρανία όπλα και εξοπλισμό έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η Ουκρανία προσπαθεί να σημειώσει σημαντικά κέρδη πριν από την έναρξη των σκληρών θερμοκρασιών του χειμώνα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top