GuidePedia

0


Του Ανδρέα Μουντζουρούλια
Aνησυχία επικρατεί στην Τουρκία, καθώς η Αίγυπτος πλέον πήρε όχι μόνο ξεκάθαρη στάση κατά της Άγκυρας, αλλά έστειλε και τελεσίγραφο στη Τουρκία μέσω Χαφτάρ πριν λίγες ημέρες!

Αυτή η εξέλιξη απασχολεία τα τουρκικά ΜΜΕ τα οποία αναφέρουν τα εξής:

”Η διαδικασία εξομάλυνσης με την Αίγυπτο, που είναι ένα από τα σημαντικά σημεία των πρωτοβουλιών εξωτερικής πολιτικής που πραγματοποιεί η κυβέρνηση του ΑΚP Κόμματος τα τελευταία 2 χρόνια, έχει ανασταλεί από το ”πραξικόπημα της Αιγύπτου”.

Εκφράζοντας τη δυσφορία τους για τη συμφωνία υδρογονανθράκων που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στις αρχές Οκτωβρίου, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι σταμάτησαν τη διαδικασία εξομάλυνσης με την Τουρκία. Ενώ η Τουρκία συνεχίζει να επιμένει στην εξομάλυνση με την Αίγυπτο όσον αφορά την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, η κατάρρευση των γεφυρών συμφωνίας από το καθεστώς του πραξικοπήματος καταγράφηκε ως αρνητικό σημείο στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας όσον αφορά τη διεθνή φήμη.

Το δημοσίευμα:

Η συμφωνία υδρογονανθράκων που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στις αρχές Οκτωβρίου αναστάτωσε την αιγυπτιοελληνική συμμαχία. Απειλητικές δηλώσεις κατά της Τουρκίας έκαναν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, που συναντήθηκαν στο Κάιρο, την πρωτεύουσα της Αιγύπτου, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης.

Το αιγυπτιακό καθεστώς, το οποίο υποστηρίζει επί του παρόντος την κυβέρνηση Τομπρούκ με επικεφαλής τον στρατηγό Χάφταρ, μία από τις δύο κυβερνήσεις στη Λιβύη, δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης που υπέγραψε τη συμφωνία υδρογονανθράκων με την Τουρκία.

Ο στρατηγός Σίσι, ο οποίος πραγματοποίησε ένα προδοτικό στρατιωτικό πραξικόπημα κατά της κυριαρχίας των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο το 2013, συνεχίζει να παρασύρει την Αίγυπτο σε έναν σκοτεινό διάδρομο. Οι ασυνεπείς και αποτυχημένες κινήσεις του Σίσι τόσο στην οικονομία όσο και στην εξωτερική πολιτική σκοτεινιάζουν τις μελλοντικές ελπίδες των Αιγυπτίων.”

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top