GuidePedia

0

Τουρκικά ΜΜΕ: "Το Προεδρικό Διάταγμα είναι έτοιμο"!

«Στο τραπέζι» βρίσκεται πλέον η επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και δυτικά της Κρήτης στα 12 ναυτικά μίλια, κάτι που πρόκειται να υλοποιηθεί αρκετά σύντομα καθώς η Τουρκία κινείται ολοταχώς προς την υλοποίηση του τουρκολιβυκού Μνημονίου.

Αυτό αποδεικνύει η υπογραφή της νέας συμφωνίας Άγκυρας – Τρίπολης που υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα και αφορά την εκχώρηση αδειών στην τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ για έρευνες σε περιοχές που κατά την Λιβύη της ανήκουν.

Ακόμα και αν αρχικά οι εκτιμήσεις – καθώς και οι δηλώσεις του επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, Ντμπέιμπα – κάνουν λόγο για έρευνες στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, η συμφωνία δεν παύει να είναι, τουλάχιστον, μία ηχηρή προειδοποίηση της Άγκυρας στην Αθήνα, για μελλοντική ενεργοποίηση του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019 περί ορισμού θαλασσίων ζωνών Άγκυρας – Τρίπολης.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο, λέγοντας ότι πρόκειται για μία συμφωνία που αφορά έρευνες εντός της υφαλοκρηπίδας της Λιβύης. Ωστόσο η Τρίπολη δεν έχει οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες με την Ελλάδα και θεωρεί ότι υπάρχει σημαντική διαφορά στις διεκδικήσεις. Με τον Ντμπέιμπα να ξεκαθαρίζει ότι σε αυτό το ζήτημα «δεν πρόκειται να κάνει πίσω».

Το ζήτημα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια νότια και ανατολικά της Κρήτης έχει μπει στο τραπέζι, από Μέγαρο Μαξίμου και ΥΠΕΞ ήδη από την επικύρωση της απόφασης για την επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο. Και οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται το κλείσιμο των κόλπων και τη χάραξη των γραμμών βάσης.

Και αν η επέκταση νότια της Κρήτης θα μπορούσε να αφήσει την Άγκυρα αδιάφορη, δεν συμβαίνει το ίδιο και με το ανατολικό κόμματι.

Σημαντικό ρόλο στις αντιδράσεις θα παίξει και η Γαύδος, αφού ανάλογα με το πώς θα χρησιμοποιηθεί, μπορεί να ενοχλήσει την Τουρκία αλλά και την Λιβύη.

“Το όπλο βγήκε από το συρτάρι”

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα νέο «όπλο» απέναντι στην Τουρκία και αυτό είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, όπως αποκάλυψε η δημοσιογράφος Χριστίνα Κοραή, στην εκπομπή Live News.

«Το όπλο βγήκε από το συρτάρι και μπήκε ξανά στο τραπέζι, ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σύντομα ανάλογα με τις ανάγκες», αναφέρει η δημοσιογράφος. Συγκεκριμένα, η επέκταση αυτή αφορά τα νότια και τα δυτικά της Κρήτης, ακολουθώντας την υπογραφή του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου, που αγνοεί εντελώς την ύπαρξη των ελληνικών νησιών της Κρήτης, της Καρπάθου και της Ρόδου.

Σημείο-κλειδί είναι και η συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, κατά την οποία συζητήθηκε σοβαρά η οριοθέτηση «μερικής ΑΟΖ» ανάμεσα στις δύο χώρες, σύμφωνα με την κ.Κοράη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «τα πράγματα με την Τουρκία δεν είναι καθόλου απλά», με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια να επισημαίνει σε κάθε δήλωσή του πως θα χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Σχετικά με το εάν θα ενημερωθούν οι σύμμαχοι της Ελλάδας, η κυβέρνηση απαντά πως δεν υπάρχει κανένας λόγος καθώς αποτελεί μια μονομερή ενέργεια της χώρας και όταν τα προεδρικά διατάγματα είναι έτοιμα θα κατατεθούν απευθείας στον ΟΗΕ, ανέφερε η δημοσιογράφος.

Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν συμφωνήσει αυτή τη στιγμή για μερική ΑΟΖ. «Η Αίγυπτος έχει αυτή τη στιγμή θέμα σε ό,τι αφορά τα ανατολικά της Κρήτης» τόνισε η δημοσιογράφος.
Οργή στην Τουρκία: “Αιτία πολέμου” – Αυτή τη φορά η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά!

Άμεση ήταν η απάντηση από την Άγκυρα. Τουρκικά ΜΜΕ σημειώνουν πως το “διάταγμα για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είναι έτοιμο”.

Και προσθέτουν:

“Ανεβαίνει εδώ και λίγη ώρα η ένταση στη γραμμή Άγκυρα – Αθήνα.

Η Ελλάδα, που προχώρησε σε προκλητικές ενέργειες κατά της Τουρκίας με τη δύναμη που έλαβε από τα αμερικανικά όπλα, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μια ακόμη κίνηση που θα αυξήσει την ένταση.

Ελληνικά ΜΜΕ έγραψαν ότι η Αθήνα συζήτησε μια κίνηση που θεωρεί η Τουρκία ως «αιτία πολέμου». Σύμφωνα ελληνικά ΜΜΕ η Ελλάδα σχεδιάζει να αυξήσει τα χωρικά ύδατα της παράκτιας περιοχής νότια της Κρήτης από 6 μίλια σε 12 μίλια.

Η Τουρκία είχε χαρακτηρίσει παλαιότερα την αύξηση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας πέραν των 6 μιλίων ως «αιτία πολέμου». Τα ελληνικά ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία υποχρέωση να ενημερώσει τους συμμάχους της για αυτή την απόφαση.

Η Ελλάδα είχε προηγουμένως γεμίσει με όπλα τη Λέσβο και τη Σάμο και η Τουρκία είχε μια σκληρή αντίδραση.

Τα προεδρικά διατάγματα είναι έτοιμα και ότι μπορούν να παρουσιαστούν απευθείας στον ΟΗΕ.

Στην είδηση ​​που αφορά και τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, τονίστηκε επίσης ότι η Αθήνα μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την απόφαση ως ατού.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top