GuidePedia

0

4 ώρες κράτησε η συνεδρίαση - Τι ανακοίνωσαν οι Τούρκοι.

Ολοκληρώθηκε μετά από τέσσερις ώρες η συνεδρίαση του τουρκικού συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας με την πρώτη απόφαση του Ρ.Τ.Ερντογάν να είναι η αποστολή του ερευνητικού Yunus δυτικά της Λέσβου.

Είναι πολύ πιθανό η Άγκυρα με πρόφαση το ερευνητικό να στείλει πλοία επιφανείας και να αρχίσει να δημιουργεί συνθήκες ναυτικού αποκλεισμού στο νησί ως αντιπερισπασμό για δευτερεύουσα επιθετική ενέργεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διάφοροι ερντογανικοί Τούρκοι αναλυτές περίμεναν να ολοκληρωθεί το συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας το οποίο ξεκίνησε στις 16:45 για να μιλήσουν για “ναυτικό αποκλεισμό” σε ελληνικά νησιά.

Παράλληλα η φράση στην ανακοίνωση του τουρκικού Σ.Ε.Α. «Η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει κάθε είδους νόμιμη μέθοδο και μέσα για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων» παραπέμπει στην διαστρεβλωμένη έννοια της “νόμιμης αυτοάμυνας” όπως την έχουν επικαλεστεί οι Τούρκοι το τελευταίο χρονικό διάστημα.

O χάρτης της NAVTEX



Η Τουρκία βγάζει το ερευνητικό Yunus δυτικά της Λέσβου

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να ανεβάσει κατακόρυφα το θερμόμετρο στο Αιγαίο, καθώς με παράνομη NAVTEX βγάζει το ερευνητικό Yunus στην περιοχή δυτικά της Λέσβου από αύριο, Πέμπτη, έως και τις 5 Οκτωβρίου.

Τέσσερις ώρες διήρκησε η… πολυαναμενόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την Ελλάδα να βρίσκεται στα πρώτα θέματα της ατζέντας εν μέσω κλιμακούμενης έντασης για τη στρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τουρκικά ΜΜΕ, στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε γίνεται λόγο για «αυξημένες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας», για τις οποίες η Άγκυρα διαμηνύει πως θα προστατεύσει με κάθε νόμιμο μέσο τα δικαιώματά της.

Απευθύνει, δε, νουθεσία προς όσους ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς να «έρθουν στα λογικά τους».

Αξίζει να σημειωθεί πως παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας Στρατηγός, Atilla Gülan, και ο Διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού Ναύαρχος, Ercüment Tatlıoğlu, την ώρα μάλιστα η Αγκυρα αποφάσισε να βγάλει το ερευνητικό Yunus δυτικά της Λέσβου.

Πιο συγκεκριμένα, το ανακοινωθέν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφέρει:

«Οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, η οποία δεν έχει εγκαταλείψει τις παράνομες πρακτικές της παρά τις εκκλήσεις μας να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, έχουν πρόσφατα συζητηθεί διεξοδικά.

Να έρθουν στα λογικά τους οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας».

Οι Τούρκοι μάλιστα κατηγορούν τη χώρα μας ότι «απομακρύνεται από τη λογική, έφτασε στο σημείο να σαμποτάρει νατοϊκές ενέργειες και να επιτεθεί σε πλοία που πλέουν στα διεθνή ύδατα».

Επιπλέον, η Άγκυρα βάζει στο στόχαστρο και την Κύπρο, καλώντας «τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την απόφαση για την άρση του εμπάργκο όπλων της Κύπρου, καθώς είναι μία απόφαση αντίθετη στο πνεύμα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ», ενώ ζητά αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, δε, υπογραμμίζει ότι «οι ενέργειες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα ώστε όλες οι χώρες να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ».

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Hurriyet, τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ήταν «οι κινήσεις της Ελλάδας που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο, η στρατιωτικοποίηση των νησιών, οι εγχώριες και διασυνοριακές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και oι επιπτώσεις στην περιοχή λόγω του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».

Παράλληλα, ηΤουρκία για μια αεροναυτική άσκηση που θέλει να διενεργήσει αύριο η Ελλάδα ανάμεσα στη Χίο και στη Σάμο, έχοντας δεσμεύσει και τη σχετική περιοχή αντέδρασε με Navtex λέγοντας πως αυτή η άσκηση δεν μπορεί να γίνει καθώς η Χίος και η Σάμος είναι νησιά που πρόσκεινται στο καθεστώς της αποστρατιωτικοποίησης.

Ζητούν ουσιαστικά από την Ελλάδα να μην πραγματοποιήσει την εν λόγω άσκηση και να πάρεις όποιες μονάδες έχει από αυτά τα νησιά.

Στο Αιγαίο ο ελληνικός στόλος

Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περιοχή που θα βγει το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται σε εξέλιξη η ελληνογαλλική άσκηση «Λόγχη», με τις Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς στο επόμενο διάστημα ακολουθεί η άσκηση «Ευνομία», στην οποία συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία και η Κύπρος.

Παρά το γεγονός ότι η κινητοποίηση των πολεμικών πλοίων του Στόλου ήταν προγραμματισμένη, εντούτοις συνδέεται άμεσα και με την αύξηση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό καταρτίζει ήδη σχέδια αντιμετώπισης μίας ενδεχόμενης προσπάθειας της Τουρκίας να δημιουργήσει τυχόν τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τουρκία: Διαρκές τουρκικό ντελίριο και επιθετική ρητορική

Με το που έγινε γνωστό πως το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα συζητήσει την δήθεν επιθετικότητα της Ελλάδας οι αναλυτές ξεσπάθωσαν:

«Μιλήσαμε για το Καστελόριζο. Η Σάμος και η Λέσβος βρίσκονται πολύ κοντά στην Τουρκία, τόσο όσο είναι η εμβέλεια του όπλου ενός ελαφρά οπλισμένου στρατιώτη πεζικού ή όσο είναι το βεληνεκές ενός όλμου Μιλάμε δηλαδή για μία απόσταση στην οποία αν πυροβολήσετε από τη μία στην άλλη πλευρά τότε μπορεί να φτάσει στην άλλη και η Λέσβος είναι επίσης στο βεληνεκές ενός όλμου η ενός αντιαρματικού πυραύλου», σχολίασε ο Οζγκιούρ Τορ, απόστρατος.

Παράλληλα, τα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζουν σε προκλητικό τόνο να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Στο στόχαστρο του CNN Turk βρέθηκε η άσκηση που διεξάγεται στο Αιγαίο με τη συμμετοχή του ελληνικού και του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Συνεχίζοντας να εξοπλίζει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς, η Ελλάδα προχώρησε σε ένα βήμα που ενίσχυσε περαιτέρω το ενδεχόμενο “πολέμου” στη σκιά της έντασης στη γραμμή Άγκυρας-Αθήνας. Ξεκίνησε κοινές ασκήσεις με τη Γαλλία στο ανατολικό Αιγαίο με τη Γαλλία», σημειώνει χαρακτηριστικά το τουρκικό Μέσο και συνεχίζει:

«Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα συμμετείχε στην άσκηση με όλα τα πολεμικά πλοία που ανήκουν στο πολεμικό ναυτικό. Μαχητικά αεροπλάνα, ελικόπτερα, ειδικές μονάδες, πλοία και υποβρύχια του πολεμικού ναυτικού συμμετέχουν επίσης στην άσκηση».

«Μετά την έναρξη της κοινής άσκησης με τη Γαλλία, η οποία θα διαρκέσει έως την 1η Οκτωβρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης συνέχισε να στοχοποιεί την Τουρκία. Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε: “Η άλλη πλευρά μπορεί να συνεχίσει τις απειλές της με μονότονο τρόπο, αλλά είναι μόνη της σε αυτό το παιχνίδι”», ανέφερε το CNN Turk.

Σημειώνεται πως για ακόμη μια φορά σήμερα σημειώθηκε μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, από συνολικά 8 αεροσκάφη (F-16, μη επανδρωμένα και κατασκοπευτικά). Συγκεκριμένα τα εν λόγω αεροσκάφη προχώρησαν σε 54 παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου, και 5 παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top