GuidePedia

0


Ανάλυση του Luigi Scaggieri στη δεξαμενή σκέψης Centre for European Reform σχετικά με τις προκλήσεις της Ευρώπης από το Νότο, που υποστηρίζει αρχικά ότι δικαίως οι ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εστιάζουν στον πόλεμο στην Ουκρανία και στις οικονομικές προκλήσεις για την Ευρώπη, όμως η Ευρώπη δεν πρέπει να ξεχνάει το νότο.

Η επιρροή του πολέμου στην Ουκρανία θα φτάσει στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Ο πόλεμος οδηγεί σε χαμηλότερες εξαγωγές τροφίμων από τη Μαύρη Θάλασσα και υψηλότερες τιμές ενέργειας, γεγονός που θα επιδεινώσει τις κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις στην περιοχή, ενισχύοντας την αστάθεια.

Ειδικότερα, στην ενότητα που τιτλοφορείται «Οι παλιές προκλήσεις επιμένουν» και με υπότιτλο «Πιθανά μελλοντικά σημεία ανάφλεξης», ο αρθρογράφος σημειώνει ότι εκτός από τους πολέμους σε Λιβύη, Συρία και Υεμένη, και την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, υπάρχουν και άλλα πιθανά σημεία ανάφλεξης στον ορίζοντα.

Η ανατολική Μεσόγειος θα μπορούσε να γνωρίσει κάποια αστάθεια, με βαθιές επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Η Τουρκία θέλει να εξασφαλίσει μια μεγάλη αποκλειστική οικονομική ζώνη για την ίδια στην ανατολική Μεσόγειο και να συμπεριληφθεί στις προσπάθειες για την ανάπτυξη των πόρων φυσικού αερίου της περιοχής.

Το 2020, η Άγκυρα έστειλε πλοία για να διεκδικήσει τις αξιώσεις της και να εξερευνήσει υδρογονάνθρακες κοντά σε ελληνικά νησιά και στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου, δημιουργώντας εντάσεις με πολλά κράτη της ΕΕ και με τις ΗΠΑ.

Οι εντάσεις μειώθηκαν το 2021 και στις αρχές του 2022, αλλά τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε κλιμάκωση, με μακροχρόνιες ελληνοτουρκικές διαμάχες για τον εναέριο χώρο, τις θαλάσσιες ζώνες και το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς ορισμένων ελληνικών νησιών κοντά στην Τουρκία να αναζωπυρώνονται.

Ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε να καταλάβει ορισμένα ελληνικά νησιά του Αιγαίου που ισχυρίζεται ότι ανήκουν στην Τουρκία. Περισσότερες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο είναι πιθανό τους επόμενους μήνες, καθώς πλησιάζουν οι τουρκικές εκλογές τον Ιούνιο του 2023.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ερντογάν και το κόμμα του έχουν χάσει τη δημοτικότητά του, που σημαίνει ότι θα μπει στον πειρασμό να καταφύγει σε ακόμη πιο εθνικιστική ρητορική και ενέργειες για να συσπειρώσει τη βάση του.

Η τουρκική στρατιωτική δράση κατά της Ελλάδας είναι απίθανη, καθώς αυτό θα προκαλούσε επέμβαση των ΗΠΑ, αλλά ο κίνδυνος σύγκρουσης μεταξύ αεροσκαφών που συμμετέχουν σε εικονικές αερομαχίες ή μεταξύ πλοίων είναι υπαρκτός.

Η Τουρκία θα μπορούσε επίσης να συνεχίσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες κοντά στα ελληνικά νησιά και την Κύπρο ή να λάβει μέτρα που υπονομεύουν περαιτέρω την προοπτική επανένωσης της Κύπρου.

Αυτές οι κινήσεις θα προκαλούσαν μεγαλύτερη ένταση με την ΕΕ και τις ΗΠΑ και θα ανανέωναν τις διαφωνίες μεταξύ των κ-μ της ΕΕ σχετικά με τον καλύτερο τρόπο ανταπόκρισης στις ενέργειες της Άγκυρας, με τη Γαλλία για παράδειγμα να ζητά πιθανότατα σκληρή στάση απέναντι στην Άγκυρα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top