GuidePedia

0


Ιωάννης Χάρχαρης
Η τουρκική κυβέρνηση είναι εξαιρετικά αναστατωμένη, που η αχρηστία αυτών των drones αποκαλύπτεται κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου.

Η Ρωσία δεν έχει μπορέσει να κυριαρχήσει στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά το ουκρανικό (τουρκικής κατασκευής) Bayraktar TB2, δεν μπορεί να παράσχει στενή αεροπορική υποστήριξη στο Κίεβο, καθώς είναι πολύ ευάλωτο όταν εκτίθεται σε ηλεκτρονικό πόλεμο και στην αεράμυνα της Ρωσίας, ανέφερε στην ανάλυσή του ο αναλυτής Babak Taghvaee. Σύμφωνα με δημοσιογράφους, τα τουρκικά drone δεν θα δώσουν στην Ουκρανία το απαραίτητο πλεονέκτημα. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι.

Ο αναλυτής Babak Taghvaee αναφέρει ότι, «ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε πόσο άχρηστα είναι τα οπλισμένα drones Bayraktar TB2, όταν εκτίθενται σε ηλεκτρονικό πόλεμο. Τόνισε μάλιστα, πως ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι το είπε στα ΜΜΕ. Η τουρκική κυβέρνηση είναι εξαιρετικά αναστατωμένη, που η αχρηστία αυτών των drones αποκαλύπτεται κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου».

Ο χρόνος είναι βασικός παράγοντας. Στην Τουρκία, ο κύκλος παραγωγής του Bayraktar TB2 είναι αργός, πράγμα που σημαίνει ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να παράσχει έγκαιρα την απαιτούμενη ποσότητα στην Ουκρανία.

Οι καταστροφείς των Bayraktar στην Ουκρανία, είναι το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Buk-M3 (SAM) και ο σταθμός ραντάρ Nebo-SV (RLS), τα οποία είναι ικανά να χτυπήσουν και να εξολοθρεύσουν ένα εχθρικό κατασκοπευτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος μεγάλου βεληνεκούς.

Μάλιστα το ρωσικό υπουργείο, έδειξε βίντεο από τις εργασίες των πληρωμάτων του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος Buk-M3 (SAM) και του σταθμού ραντάρ Nebo-SV (RLS), κατά τη διάρκεια ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

«Στη διαδικασία του μαχητικού καθήκοντος, εντοπίστηκαν εναέριοι στόχοι, που προσδιορίστηκαν ως μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μάχης Bayraktar (UAV). Ως αποτέλεσμα των αρμόδιων ενεργειών των πληρωμάτων των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων Buk-M3 (SAM), οι στόχοι ελήφθησαν για συνοδεία και καταστράφηκαν», αναφέρεται στο σχόλιο του βίντεο.

Ρωσικές πηγές μοιράστηκαν σε ένα άλλο βίντεο, μια σειρά από φωτογραφίες που δείχνουν τα συντρίμμια του ουκρανικού οπλισμένου drone UJ-22 «AIRBORNE».

Εξάλλου δεν έχει περάσει πολύς καιρός, όπου μεγάλη οργή είχε ξεσπάσει στο Κίεβο με τις ελάχιστες πολεμικές δυνατότητες πλέον του ουκρανικού UAV Bayraktar TB2 στο Ντονιέτσκ, αφού τα μη επανδρωμένα εναέρια αυτά οχήματα, δεν μπορούν να φτάσουν ούτε μέχρι την οριογραμμή με τους Ρωσόφωνους, λόγω ρωσικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, τα οποία είναι τελικά το καλύτερο αντίδοτο σε όλα τα "παιχνίδια" του Ερντογάν, με τα οποία απειλεί και την Ελλάδα.

Αφού η Ουκρανία επιβεβαίωσε επίσημα τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 στην Α.Ουκρανία, μόλις ένα μήνα αργότερα αποδείχθηκε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν σοβαρότατα προβλήματα με τη χρήση αυτών των UAV, όχι μόνο στο Ντονιέντσκ, αλλά και στο νότο της χώρας.


Όπως έγινε γνωστό, τα ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, πολύ απλά δεν μπορούν να πετάξουν μέχρι τη γραμμή επαφής στο Ντονιέντσκ πιο κοντά από 5-10 χιλιόμετρα, αφού η πτήση τους διακόπτεται από τη δράση ρωσικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.

Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και στη νότια Ουκρανία, αφού οι χειριστές αυτών των τουρκικής κατασκευής UAV, χάνουν τον έλεγχο τους, σε ορισμένες διαδρομές πτήσεων.

Αυτή τη στιγμή είναι γνωστό ότι, μεγάλη επιχείρηση καταστολής πτήσεων ουκρανικών UAV, λαμβάνει χώρα σε ορισμένους τομείς του ουκρανικού εναέριου χώρου, ενώ η σύνδεση μεταξύ του σταθμού ελέγχου του εναερίου οχήματος και του ίδιου του UAV έχει κυρίως χαθεί, γεγονός που υποδηλώνει στοχευμένη ηλεκτρονική καταστολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρόμοια κατάσταση καταδεικνύεται από δημοσίως διαθέσιμους πόρους παρακολούθησης, που δείχνουν την απογείωση των ουκρανικών UAV από ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Nikolaev, την κίνησή τους προς την κατεύθυνση του Ντονιέντσκ και την αρκετά γρήγορη επιστροφή τους στην βάση τους, χωρίς να προλάβουν να κάνουν το παραμικρό.



Μέχρι σήμερα, οι Ρωσόφωνοι φέρονται να διαθέτουν πολλά ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ικανά να καταστείλουν ηλεκτρονικά τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, σε αποστάσεις έως και 100 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με Ρώσους δημοσιογράφους, οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν ένα από τα νέα τους όπλα στον τομέα του ηλεκτρονικού πολέμου, το σύστημα Krasukha (ομορφιά), που “σκοτώνει” ηλεκτρονικά ότι πετάει και όχι μόνο μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Το Krasukha, καταστέλει ηλεκτρονικά drone ή UAV, σε απόσταση 250 km.

Κατά τη διάρκεια του μήνα της ειδικής ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχασαν το 98% των επιθετικών drones Bayraktar TB2. Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, από τα 36 drones κρούσης Bayraktar TB2 σε υπηρεσία με την Ουκρανία έως τις 24 Φεβρουαρίου 2022, 35 drones καταστράφηκαν από συστήματα αεράμυνας και μαχητική αεροπορία των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top