Η Τουρκία «στο πόδι» των ΗΠΑ στην περιοχή, ως «τοποτηρητής» τους, είναι ένα σενάριο που εδώ και χρόνια απασχολεί. Αυτή τη περίοδο η υλοποίηση του, φαίνεται ότι προχωρά και ο Δρ Μάρκος Τρούλης ,συγγραφέας του βιβλίου «Τουρκική Στρατηγική στον Καύκασο και στην Κεντρική Ασία», εξηγεί με γεγονότα και στοιχεία την κατάσταση.
Η δήθεν απομονωμένη Τουρκία, δεν συμπεριλαμβάνεται απλώς στα σχέδια των ΗΠΑ, αλλά αποτελεί την πρώτη επιλογή της για το ρόλο του περιφερειακού τοποτηρητή. Το μόνο πρόβλημα, η λύση του οποίου βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, είναι η βαθμός αυτονομίας που η Άγκυρα επιδιώκει.
Ασφαλώς η συμπόρευση ΗΠΑ-Τουρκίας θα οδηγήσει στη διάσπαση της σχέσης Τουρκίας-Ρωσίας και αυτό θα έχει κόστος για την Τουρκία.
Και η Ελλάδα;
Ο κ.Τρούλλης επισημαίνει ότι κανένας δεν πρέπει να περιμένει κάποιον Μεσσία για να έρθει να βάλει τάξη. Τα κράτη που επηρεάζονται από τις εξελίξεις πρέπει να σπεύσουν για να προλάβουν ή να διαμορφώσουν εξελίξεις. Ότι δεν κάνει η Ελλάδα δηλαδή…
«Η Ελλάδα πρέπει να έχει ένα ρόλο δυναμικό…Δεν μπορείς να περιμένεις καμία μεγάλη δύναμη να έρθει για να παίξει το ρόλο του δικαστή με όρους ηθικοπλαστικούς», λέει.
Ο κ.Τρούλλης τονίζει ότι «κάθε χώρα πρέπει να δημιουργεί σχέσεις «πελατειακές» όπου δίνεις για να πάρεις». Δηλώνει υπέρμαχος της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, αλλά αναρωτιέται τι έχει πάρει η Ελλάδα απ ΄ αυτή τη σχέση. Προς το παρόν χάσαμε και το σχέδιο του EastMed. «Πήγαμε και συμφωνήσαμε χωρίς να διαπραγματευτούμε… Αυτή η στάση μας είναι άκρως προβληματική», υποστηρίζει ο κ.Τρούλλης.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου