GuidePedia

0


Όταν στις 24 Φεβρουαρίου άρχιζε η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, στους χάρτες της Ουκρανίας που εμφανίζονταν παγκοσμίως στις τηλεοπτικές οθόνες με αναλύσεις ειδικών, υπήρχε μια μικρή λωρίδα γης στα δυτικά της Ουκρανίας, στα σύνορα με τη Μολδαβία, που σκιάζονταν με ένα δικό της μοναδικό χρώμα.

Είναι η Υπερδνειστερία με επίσημη ονομασία Υπερδνειστεριακή Μολδαβική Δημοκρατία.

Ο ποταμός Δνείστερος αποτελεί το φυσικό σύνορο της Ουκρανίας με την «Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, Ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποιούσαν για ρωσικές «προβοκάτσιες» και στην Υπερδνειστερία — με επιθέσεις που μπορεί να εξαπολύσει η Μόσχα αλλά να τις αποδώσει στο Κίεβο ως πρόσχημα για στρατιωτική δράση.

Δεν είναι τυχαίο ούτε άνευ ανησυχίας το γεγονός ότι ο αυταρχικός ηγέτης της Λευκορωσίας και φίλος ΄και σύμμαχος του Πούτιν, Αλεξάντερ Λουκασένκο, είχε εμφανιστεί μπροστά σε χάρτη – στις αρχές της εισβολής – να επιδεικνύει τους στόχους της Μόσχας, ανάμεσά τους και την Μολδαβία…

Η πορεία των ρωσικών στρατευμάτων προς την Υπερδνειστερία θα σημάνει κατ’ αρχάς τον πλήρη αποκλεισμό της ουκρανικής επικράτειας στον νότο από την θάλασσα, και στη συνέχεια θα περιζώσει και δυτικά την Ουκρανία από εδάφη ελεγχόμενα από την Ρωσία. Όσο γι’ αυτή καθαυτή την Μολδαβία – πρώην σοβιετική δημοκρατία – παραμένει άγνωστο αν αποτελεί έναν ακόμη πόθο του Πούτιν για αποκατάσταση της σοβιετικής αυτοκρατορίας…

Η Υπερδνειστερία είναι ένα στενό κομμάτι γης έκτασης περίπου 3.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων που κατοικείται από 500.000 κατοίκους και αποσχίσθηκε από την Μολδαβία με την υποστήριξη της Μόσχας ύστερα από έναν σύντομο εμφύλιο πόλεμο αμέσως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Ο ποταμός Δνείστερος αποτελεί το φυσικό σύνορο της Ουκρανίας με την «Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας

Στις 2 Δεκεμβρίου του 1990, μερικούς μήνες αφότου η μολδαβική κυβέρνηση είχε ανακηρύξει την εθνική κυριαρχία της, η Υπερδνειστερία διεκδίκησε με τη σειρά της την ανεξαρτησία της.

Τότε νέο εθνικό σχέδιο της Μολδαβίας το οποίο εκφραζόταν κυρίως ως τάση ένωσης με τη Ρουμανία, απορρίφθηκε μαζικά από τους ρωσόφωνους πληθυσμούς του ανατολικού τμήματος της Μολδαβίας. Τον Μάρτιο του 1992, μια απόπειρα στρατιωτικής ανακατάληψης της αριστερής όχθης του ποταμού Δνείστερου οδήγησε σε συγκρούσεις, στις οποίες έθεσε τέλος η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός της 21ης Ιουλίου. Βάσει αυτής της συμφωνίας 1.500 Ρώσοι στρατιώτες σταθμεύουν εκεί ως ειρηνευτική δύναμη.

Τρεις δεκαετίες αργότερα, το οιονεί κράτος της Υπερδνειστερίας παραμένει ένα απομεινάρι αυτής της γεωπολιτικής κρίσης.

Δεν έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος από τη διεθνή κοινότητα. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία, η οποία της παρέχει δωρεάν φυσικό αέριο και έχει αναπτύξει εκεί 1.500 στρατιώτες.

Διαθέτει εθνική τράπεζα, εθνικό νόμισμα (το ρούβλι) και τελωνείο, καθώς και τη δική του σημαία και εθνικό ύμνο . Στη σημαία της διατηρεί το σφυροδρέπανο. Ιστορικά, η Υπερδνειστερία κυβερνήθηκε σε διάφορες περιόδους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία , τη Ρωσία , την Ουκρανία και τη Σοβιετική Ένωση .

Οι περισσότεροι Υπερδνειστέριοι έχουν Μολδαβική υπηκοότητα, αλλά πολλοί Υπερδνειστέριοι έχουν επίσης Ρωσική και Ουκρανική υπηκοότητα. Η μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα είναι οι Ρώσοι που αποτελούσαν το 34% το πληθυσμού το 2015.
Το 2006, το 97,2% των ψηφοφόρων της Υπερδνειστερίας υποστήριξε ένα δημοψήφισμα για την ένταξη της στη Ρωσία.

Ενώ οι μάχες στην Ουκρανία επικεντρώνονται στα ανατολικά, η Υπερδνειστερία θεωρείται στρατηγικό σημείο στη δυτική πλευρά της Ουκρανίας, φτάνοντας σε απόσταση περίπου 25 μιλίων από την Οδησσό, το κύριο λιμάνι της Ουκρανίας.

Η φιλοευρωπαϊκή προοπτική της Μολδαβίας

Η Υπερδνειστερία ξαναβρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας και της προσοχής μετά την εκλογή, στις 16 Νοεμβρίου 2020, της ιδιαίτερα φιλοευρωπαίας Μάγια Σάντου στην Προεδρία της Δημοκρατίας της Μολδαβίας (με ποσοστό 57%).

Η επιτυχία της επιβεβαιώθηκε μερικούς μήνες αργότερα από τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες υπερίσχυσε ο πολιτικός σχηματισμός της, το Κόμμα Δράσης και Αλληλεγγύης (PAS), αποσπώντας ποσοστό 48%.

Η Σάντου, οικονομολόγος, με θητεία στην Παγκόσμια Τράπεζα, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της εγκαινίασε μια αναζωπύρωση της εχθρότητας απέναντι στον αποσχισθέντα γείτονα.

Υπενθυμίζοντας ότι «η περιοχή της Υπερδνειστερίας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας», η νέα Πρόεδρος ζήτησε την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων που βρίσκονται σταθμευμένα στη ζώνη ασφαλείας η οποία καθορίζει τα σύνορα με την αποσχισθείσα οντότητα, βάσει της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου 1992 μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Μολδαβίας.

Μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη των ΗΠΑ, που, μέσω του πρέσβη τους, τον Μάιο του 2021, τάχθηκαν υπέρ της «πλήρους επανένταξης της Υπερδνειστερίας στην επικράτεια της Δημοκρατίας της Μολδαβίας».

Η Σάντου, η οποία διαδέχτηκε μια άκρως φιλορωσική κυβέρνηση προβάλλει πρόγραμμα ρητά προσανατολισμένο στην ενσωμάτωση της χώρας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η γειτονική Ουκρανία εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη της προς το Κισινάου, την πρωτεύουσα της Μολδαβίας.

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2021, το Κίεβο απαγόρευσε στα οχήματα με πινακίδες Υπερδειστερίας να εισέρχονται στην ουκρανική επικράτεια.

Ο ρόλος της Υπερδνειστερίας στον πόλεμο

Μετά την αναφορά μόλις προ λίγων ημερών από Ρώσο αξιωματούχο ότι σκοπός της Μόσχας είναι να αποκτήσει τον έλεγχο σε όλη την νότια Ουκρανία ώστε να έχει άμεση πρόσβαση στην Υπερδνειστερία, η Μολδαβία έκανε διάβημα στον Ρώσο πρεσβευτή. Η κυβέρνηση της Μολδαβίας του θύμισε ότι η χώρα επισήμως είναι ουδέτερη και κάλεσε την Μόσχα να σεβαστεί αυτήν την ουδετερότητα.

Την ίδια στιγμή πάντως η φιλοευρωπαία πρόεδρός της Μολδαβίας Μάγια Σάντου επέστρεψε συμπληρωμένο στον επικεφαλής της αντιπροσωπίας της ΕΕ στην Μολδαβία το ερωτηματολόγιο της Κομισιόν για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσων της χώρας της, έχοντας λάβει την στρατηγική απόφαση της ανάπτυξης πιο στενών δεσμών με την Βρυξέλλες.

Στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ρωσία σχεδιάζει να φτάσει μέχρι την Υπερδνειστερία σ’ αυτό τον παρατεταμένο πόλεμο ΄στην Ουκρανία.

Έτσι, ανησυχία προκάλεσα την Δευτέρα (25/4) οι εκρήξεις στην Τιράσπολη, την πρωτεύουσα της Υπερδνειστερίας, τις οποίες το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας χαρακτήρισε «σχεδιασμένη πρόκληση» από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης (26/4), δύο εκρήξεις σε ραδιοφωνικούς πομπούς επίσης σημειώθηκαν στην Υπερδνειστερία προκαλώντας ζημιές.

Και οι σημερινές δηλώσεις του Κρεμλίνου…

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ επεσήμανε σήμερα Τρίτη 26 Απριλίου ότι η Μόσχα παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην Υπερδνειστερία, τονίζοντας ότι η Μόσχα ανησυχεί σοβαρά για τις πληροφορίες που έρχονται από την περιοχή.

Παράλληλα, οι αρχές της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα ότι σημειώθηκαν εκρήξεις σε πύργο του ραδιοφώνου κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας της περιοχής επεσήμανε ότι σημειώθηκε «τρομοκρατική επίθεση» εναντίον στρατιωτικής μονάδας στο Τιρασπόλ.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σαντού συγκάλεσε εκτάκτως το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας.





πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.




Δημοσίευση σχολίου

 
Top