GuidePedia

0





Σύμφωνα με νέα μελέτη, ένα γερμανικό εμπάργκο στις πηγές ενέργειας από τη Ρωσία ή ένα ρωσικό πάγωμα του εφοδιασμού θα είχε σημαντικές συνέπειες για τη γερμανική οικονομία. Εάν η οικονομία έπρεπε να προσαρμοστεί μόνιμα ώστε να μην προμηθεύεται πλέον πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία, θα ήταν το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας ύφεσης, δηλαδή της μείωσης της οικονομικής ανάπτυξης, όπως δείχνει μελέτη του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW). Σύμφωνα με τη μελέτη, η οικονομική ύφεση θα κορυφωθεί μετά από 18 μήνες με μείον περίπου 3 τοις εκατό και θα επεκταθεί σε περίπου δέκα χρόνια.

Οι ερευνητές του DIW υποθέτουν ότι η απαγόρευση των εισαγωγών θα οδηγήσει επίσης σε αύξηση του πληθωρισμού έως και 2,3 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, οι συγγραφείς επισημαίνουν "ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ τέτοιο εμπάργκο σε μια τέτοια κατάσταση". Συνεπώς, τυχόν παραδοχές που γίνονται για τους υπολογισμούς συνδέονται με αβεβαιότητα.

Η απαγόρευση των εισαγωγών θα προκαλούσε οικονομική κρίση παρόμοια με εκείνη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού. Επιπλέον, θα προέκυπτε υψηλό κόστος για την αντιστάθμιση της απώλειας ενεργειακών πηγών. Ωστόσο, αυτό περιλαμβάνει επίσης επενδύσεις που είναι ήδη απαραίτητες για την ενεργειακή μετάβαση, οι οποίες τώρα προωθούνται. "Μια τόνωση της δημοσιονομικής πολιτικής που θέτει επενδυτικά κίνητρα εδώ" θα μπορούσε να μετριάσει αυτό, κρίνει το DIW. Είναι σημαντικό οι πολιτικοί να προετοιμάσουν την οικονομία για πάγωμα της προσφοράς, προκειμένου να μετριάσουν τη σοβαρότητα του πιθανού σοκ.

Ένα εμπάργκο ή ένα πάγωμα της προσφοράς θα είχε επίσης εκτεταμένες συνέπειες για τη Ρωσία. "Ακόμα και αν η Ρωσία συνεχίσει να είναι σε θέση να πωλήσει μέρος των πρωτογενών πηγών ενέργειας της σε τρίτες χώρες όπως η Κίνα, μπορεί να θεωρηθεί ότι αυτό θα είναι δυνατό μόνο σε σημαντικές μειώσεις τιμών". Κατά συνέπεια, το πάγωμα των εισαγωγών ενέργειας έχει «τη δυνατότητα να αποσταθεροποιήσει τη ρωσική οικονομία και να ασκήσει πίεση στη ρωσική κυβέρνηση για να τερματίσει τον πόλεμο εξόντωσης εναντίον της Ουκρανίας».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

 
Top