GuidePedia

0

Εμιράτα και Ισραήλ εξετάζουν κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας.

Με τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου EastMed απαγορευτικά ακριβό, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσπαθούν να πουλήσουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.
Η βαθύτερη περιφερειακή συμμαχία που σχηματίζεται μετά την υπογραφή των Συμφωνιών του Αβραάμ, η οποία έχει ανατρέψει πολλά δεδομένα, καθιστά το Ισραήλ σημαντικό παίκτη που μπορεί ακόμη και να εκμεταλλευτεί τους ισχυρούς δεσμούς του με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, προκειμένου να μεσολαβήσει και να προωθήσει συνεργασία.

Η ίδια η συμμετοχή του Ισραηλινού πρωθυπουργού Naftali Bennett στη συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Abdel Fattah Al-Sisi και τον διάδοχο των Εμιράτων, Abu Dhabi Mohammed bin Zayed Al Nahyan, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το απέδειξε αυτό. Μεταξύ των θεμάτων που στην ατζέντα της συνάντησης ήταν το φυσικό αέριο.
Παράλληλα, η επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ στην Τουρκία πριν από δύο εβδομάδες και η συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιπροσώπευαν μια νέα αιχμή στηναναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των χωρών.

Η βελτίωση των σχέσεων προέρχεται κυρίως από την προβληματική οικονομική κατάσταση στην Τουρκία, η οποία έχει αναγκάσει την Άγκυρα να ανανεώσει τον διάλογο με τις ΗΠΑ και τα κράτη του Κόλπου καθώς και με το Ισραήλ.
Τον επόμενο μήνα, μια τουρκική κυβερνητική αντιπροσωπεία πρόκειται να επισκεφθεί το Ισραήλ για να συζητήσει θέματα σε διάφορους οικονομικούς τομείς, και πρώτα απ’ όλα το φυσικό αέριο. Η αντιπροσωπεία αναμένεται να περιλαμβάνει τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας Φέιθ Ντονμέζ, ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με την Ισραηλινή ομόλογό του Καρίν Ελχαράρ.

Τα δύο βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι ο τρόπος σύνδεσης του μεγάλου τουρκικού αγωγού προς την Ευρώπη με τα αποθέματα φυσικού αερίου του Ισραήλ και στην υπόλοιπη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και των ΗΑΕ, ώστε να καταστεί εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας στην Ευρώπη, η οποία θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.

Η αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας έρχεται αφότου η ΕΕ διέθεσε σημαντικό προϋπολογισμό για να εξετάσει τη βιωσιμότητα της τοποθέτησης του υποθαλάσσιου αγωγού «EastMed» για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Ιταλίας. Αλλά έγινε πρόσφατα κατανοητό ότι το κόστος θα ήταν πολύ υψηλό, ειδικά καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ακύρωσε την αμερικανική υποστήριξη για το εγχείρημα.

Ωστόσο, τώρα η Ευρώπη χρειάζεται να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο περισσότερο από ποτέ.
Το υγροποιημένο αέριο που θα μεταφέρεται από τις εγκαταστάσεις της Αιγύπτου και των ΗΑΕ αντιπροσωπεύει μια ενδιάμεση λύση, αλλά η ικανότητα των δεξαμενόπλοιων να μεταφέρουν το αέριο είναι περιορισμένη.
Η ιδέα που προωθείται από το Ισραήλ και την Τουρκία με την υποστήριξη των ΗΑΕ είναι η χρήση της υποδομής του τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, που φτάνει στην Ευρώπη και μπορεί να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου.

Ένα σημαντικό εμπόδιο σε αυτό το σχέδιο είναι η διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και Κύπρου για τα όρια της υφαλοκρηπίδας του κάθε κράτους στην ανατολική Μεσόγειο.

Αναζήτηση λύσεων μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου

Η «Globes» κατανοεί ότι κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών, που βρίσκονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ προσπαθούν να βρουν λύσεις που θα επιτρέψουν την εξερεύνηση και ανάπτυξη ενέργειας υπεράκτιων κοιτασμάτων από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία στα επίμαχα ύδατα και να τα συνδέσουν με τουρκικές υποδομές.
Το θέμα έθεσε ο πρόεδρος Χέρτζογκ κατά την επίσκεψή του σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία ενώ το ίδιο θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση Μπένετ, Αλ Σίσι και Μπιν Ζάιντ στο Σαρμ Ελ Σέιχ.
Τα Εμιράτα εμπλέκονται πολύ στο θέμα του φυσικού αερίου της Μεσογείου, μεταξύ άλλων μέσω της Mubadala Petroleum, η οποία αγόρασε τις συμμετοχές της Delek Drilling στο κοίτασμα Tamar για 1 δισεκατομμύριο δολάρια, και είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν στις προσπάθειες εξερεύνησης και ανάπτυξης νέων κοιτασμάτων, καθώς και να για βρεθεί μια σύντομη διαδρομή για να μεταφέρει το δικό της φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Η Αίγυπτος έχει τεράστιες εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου στα ανοιχτά της μεσογειακής ακτής και έχει τα δικά της μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο. Αιγυπτιακή πηγή είπε ότι το Κάιρο δεν αποκλείει τις προτάσεις που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της ενεργειακής ανάπτυξης σε ολόκληρη την περιοχή.
Το Ισραήλ αναζητά ένα σχέδιο και διευθέτηση, που θα συνδέει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του με την Τουρκία. Μια πιθανότητα θα μπορούσε να το δει να τρέχει μέσω Ιορδανίας και Συρίας στην Τουρκία.
Ισραηλινή πηγή που εμπλέκεται στο θέμα είπε ότι οι στρατηγικές αλλαγές που δημιουργήθηκαν από τις συμφωνίες του Αβραάμ και οι δυνατότητες που παρέχονται με αυτές, αρχίζουν να γίνονται αισθητές μέσω του περιφερειακού διαλόγου στον οποίο το Ισραήλ διαδραματίζει κεντρικό ρόλο.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top