GuidePedia

0


Ανδρέας Πιμπίσιης
Ισραήλ και Τουρκία βλέπουν ένα μομέντουμ πίσω από την προσπάθεια της Ευρώπης για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και συνομιλούν παρασκηνιακά για την κατασκευή αγωγού που να συνδέει τα ισραηλινά κοιτάσματα με τον ΤΑΝΑΡ. Μετά τα δημοσιεύματα στην Τουρκία το πρακτορείο Ρόιτερς επανήλθε χθες με εκτενές ρεπορτάζ από Άγκυρα και Ιερουσαλήμ για τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των δύο χωρών.

Όπως αναφέρουν οι ανταποκριτές του πρακτορείου, η κατασκευή αγωγού Τουρκίας-Ισραήλ είναι ένα ζήτημα που απασχολεί παρασκηνιακά και τις δύο πλευρές, οι οποίες θεωρούν πως το έργο να μπορεί να αποτελέσει μιαν από τις εναλλακτικές λύσεις της Ευρώπης στον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό. Ωστόσο, υπάρχει παραδοχή και στις δύο πρωτεύουσες ότι θα χρειαστεί να γίνουν περίπλοκοι ελιγμοί για να επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία. Η ιδέα για κατασκευή αγωγού που να μεταφέρει το ισραηλινό φυσικό αέριο προς την Τουρκία και απ’ εκεί στην Ευρώπη πάει πίσω στην εποχή της πρώτης γεώτρησης στο Λεβιάθαν. Ωστόσο, η όξυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών έβαλε το θέμα στο ψυγείο, με το Ισραήλ να προωθεί άλλες ιδέες όπως ο αγωγός Ανατολικής Μεσογείου που βρήκε συμμάχους σε Κύπρο και Ελλάδα, δύο χώρες που επίσης δεν ήθελαν να δουν την Τουρκία να κερδίζει ενεργειακούς πόντους.

Η αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και η επίσκεψη Ισαάκ Χέρτζογκ στην Άγκυρα επανέφεραν το θέμα στην πρώτη γραμμή. Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το Ρόιτερς, οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών συνεχίστηκαν και μετά την επίσκεψη Χέρτζογκ στην Τουρκία. Ο ίδιος αξιωματούχος δεν αποκλείει λήψη «συγκεκριμένων αποφάσεων» μέσα στους επόμενους μήνες για την προτεινόμενη όδευση του αγωγού αλλά και για οντότητες που θα συμμετέχουν στο έργο. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε προ ημερών ότι ο αγωγός «είναι από τα πιο σημαντικά έργα που μπορούμε να κάνουμε σε επίπεδο διμερών σχέσεων» και εμφανίστηκε έτοιμος να στείλει τους υπουργούς του στο Ισραήλ για περαιτέρω συζητήσεις.
Φαίνεται πως ισχύει και στην περίπτωση του ισραηλινοτουρκικού αγωγού ό,τι και για τον EastMed, αφού σύμφωνα με αξιωματούχους που εμπλέκονται στην ενεργειακή βιομηχανία, παράγοντες όπως οι περιορισμοί στην παραγωγή και οι γεωπολιτικές εξελίξεις «μπορεί να αφήσουν το έργο νεκρό στο βάθος της θάλασσας».

Η υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Καρίν Ελχαράρ, δήλωσε πως υπάρχουν πολλά ζητήματα που δεν έχουν ακόμα συζητηθεί, συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών. «Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση οικονομικά εφικτή, κάτι που δεν είναι αυτονόητο», ανέφερε η Ισραηλινή υπουργός. Ο αγωγός υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να επεκταθεί σε απόσταση 500-550 χιλιομέτρων και θα κοστίσει έως και 1,5 δισεκατομμύριο για την κατασκευή, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, καθιστώντας τον πιο διαχειρίσιμο από τον αγωγό EastMed το κόστος του οποίου υπολογίζεται στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αυτή τη στιγμή το Λεβιάθαν παρέχει φυσικό αέριο σε Ισραήλ, Ιορδανία και Αίγυπτο. Η αμερικανική Chevron και οι ισραηλινές NewMed Energy και Ratio Oil στοχεύουν σε αύξηση της παραγωγής από 12 στα 21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Η Ευρώπη κατά την περσινή χρονιά είχε εισαγάγει 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου, που καλύπτει περίπου το 40% των αναγκών της. Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της NewMed το επιπλέον φυσικό αέριο μπορεί να υγροποιηθεί και να μεταφερθεί με πλοία είτε προς την Άπω Ανατολή είτε προς την Ευρώπη, σημειώνοντας πως η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμα προορισμό. Από τις άλλες εταιρείες δεν υπήρξε τοποθέτηση όταν ρωτήθηκαν από το Ρόιτερς.

Ταξίδι Τσαβούσογλου την Κυριακή

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Τούρκιγιε (πηγή ΓΤΠ) ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί το Ισραήλ την ερχόμενη Κυριακή 3 Απριλίου όπου θα έχει συνάντηση με τον Γιαΐρ Λαπίντ. Η εφημερίδα αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, όπου αναμένεται η αξιολόγηση της διαδικασίας διορισμού πρεσβευτών μεταξύ των δύο χωρών, θα συζητηθούν ευκαιρίες συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το διμερές εμπόριο και περιφερειακά ζητήματα. Στη συνάντηση, κατά την οποία θα είναι και το Παλαιστινιακό στην ημερήσια διάταξη, ο Τσαβούσογλου θα μεταφέρει τις «ευαισθησίες» της Τουρκίας για το θέμα αυτό.

Μετά την επίσκεψη Τσαβούσογλου, το Ισραήλ θα επισκεφθεί και ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ. Μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Τσαβούσογλου θα μεταβεί στην Παλαιστίνη για να συναντηθεί με τον ομόλογό του Ριάντ Μάλκι. «Ο Τσαβούσογλου θα εξηγήσει στον συνομιλητή του ότι η εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ δεν θα γίνει σε βάρος της Παλαιστίνης», γράφει η εφημερίδα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top