GuidePedia

0


Παναγιώτης Νάστος
ΟΠρόεδρος Ερντογάν υποδέχτηκε τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Κυβέρνησης των Κούρδων του Ιράκ (IKRG) Νετσιρβάν Μπαρζανί στο Προεδρικό συγκρότημα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών για τον Τύπο. Δεν έγινε καμία δήλωση για την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης.

Η συνάντηση των δύο ανδρών έρχεται την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη σφοδρή επίθεση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) κατά μαχητών του PKK σε Βόρειο Ιράκ και Βόρειο Συρία.

Συγκεκριμένα οι ΤΕΔ έπληξαν στόχους Κούρδων μαχητών, συμπεριλαμβανομένων στρατοπέδων εκπαίδευσης, καταφυγίων και χώρων αποθήκευσης πυρομαχικών στο Ιράκ και τη βόρεια Συρία, δήλωσε την Τετάρτη το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως η Συριακή Πολιτική Άμυνα ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους έξι παιδιά, σε βομβαρδισμούς και συγκρούσεις μετά από αμερικανική επιδρομή νωρίτερα το πρωί στη βορειοδυτική Συρία κοντά στην Ατμέχ, στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Η επιχείρηση που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ με την υποστήριξη ενός πολεμικού αεροσκάφους F-16 και ενός ελικοπτέρου στην επαρχία Ιντλίμπ στα βορειοδυτικά της Συρίας ξεκίνησε γύρω στις 00.30.



Κάτοικος του χωριού, που μίλησε και δεν ήθελε να αποκαλυφθεί το όνομά του, είπε: «Γύρω στις 00.30 ακούστηκε ένας θόρυβος από έξω, νόμιζα ότι ήταν πλημμύρα. Όταν βγήκα και κοίταξα, ελικόπτερα αιωρούνταν από πάνω και ένα από τα ελικόπτερα καλούσε με τηλεβόα».

Δηλώνοντας ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες έκαναν εκκλήσεις να «παραδοθούν» για λίγο, ο κάτοικος του χωριού είπε: «Νομίζω ότι νόμιζαν ότι ερχόταν ένα όχημα για βοήθεια και άρχισαν να πυροβολούν. Ζημιές υπέστησαν και τα γύρω σπίτια».



Στις εικόνες διακρίνονται και τα υπολείμματα των πυρομαχικών που χρησιμοποιούσαν οι Αμερικανοί στρατιώτες.



Πηγές από την περιοχή τονίζουν ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες μπορεί να αναζητούσαν έναν από τους πιο καταζητούμενους αρχηγούς της τρομοκρατικής οργάνωσης DAESH.

Τον Οκτώβριο του 2019, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ο ηγέτης του ISIS Abu Bakr al-Baghdadi σκοτώθηκε σε παρόμοια επιχείρηση στο Idlib.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (Πεντάγωνο) Τζον Κίρμπι, σε σύντομη δήλωσή του για το θέμα, είπε ότι η επιχείρηση ήταν επιτυχής. Ο Κίρμπι δήλωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα από την αμερικανική πλευρά και ότι περισσότερες πληροφορίες θα κοινοποιηθούν όταν γίνουν διαθέσιμες. Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το όνομα ή την ομάδα του στόχου.

Η τουρκική επίθεση

Οι αεροπορικές επιδρομές αποτελούν μέρος της συνεχιζόμενης τουρκικής εκστρατείας στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας, τις οποίες η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατικές ομάδες.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε χθες Τετάρτη ότι η επιχείρηση ήταν επιτυχής και ότι σκοτώθηκαν "πολλοί τρομοκράτες".

"Στο στόχαστρο μπήκαν καταφύγια τρομοκρατών, σπηλιές, σήραγγες, αποθήκες πυρομαχικών και τα λεγόμενα αρχηγεία και στρατόπεδα εκπαίδευσης", ανέφερε η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΑΜ, χωρίς να διευκρινίζει πότε ακριβώς σημειώθηκαν τα πλήγματα. Είπε ακόμη ότι η αεροπορική επιχείρηση είχε στόχο μαχητές του PKK, οι οποίοι έχουν βάσεις στο Ιράκ, καθώς και την κουρδική πολιτοφυλακή YPG της Συρίας

Ο στρατός του Ιράκ καταδίκασε αυτό που αποκάλεσε τουρκική διείσδυση στον ιρακινό εναέριο χώρο ως παραβίαση της κυριαρχίας του.

Όλα τα αεροσκάφη που συμμετείχαν στην επιχείρηση, η οποία όπως είπε το Τουρκικό ΥΠΑΜ , είχαν στόχο τις περιοχές Ντερίκ, Σινκάρ και Καρατζάκ, επέστρεψαν στη συνέχεια στις βάσεις τους. Δεν έδωσε πληροφορίες για τις απώλειες που προέκυψαν από τα πλήγματα.

Ιρακινοί αξιωματούχοι ασφαλείας, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Reuters, δήλωσαν ότι τουλάχιστον 20 αεροπορικές επιδρομές είχαν πλήξει το εσωτερικό του Ιράκ στην ορεινή περιοχή Σιντζάρ (Σινκάρ).

Οι δηλώσεις των Κούρδων Πεσμεργκά του Β. Ιράκ

Νωρίτερα, οι αρχές της αυτόνομης περιφέρειας του ιρακινού Κουρδιστάν ανέφεραν πως τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν τουλάχιστον έξι θέσεις μελών της τουρκικής κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), κάνοντας λόγο για «ανθρώπινες απώλειες», αλλά χωρίς να δώσουν συγκεκριμένο απολογισμό θυμάτων.

«Τουρκικά μαχητικά έβαλαν στο στόχαστρο αρκετές θέσεις μαχητών του PKK», τουρκικού κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος, κυρίως στις περιοχές Μαχμούρ και Σίντζαρ (βόρεια), ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Κουρδιστάν, χωρίς να δώσει συγκεκριμένο απολογισμό των θυμάτων.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της περιοχής Κουρδιστάν του Ιράκ ανέφερε ότι αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το PKK, οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα και δυτικούς συμμάχους της, διαθέτει βάσεις μετόπισθεν και στρατόπεδα εκπαίδευσης στην περιοχή Σίντζαρ και σε ορεινές ζώνες του ιρακινού Κουρδιστάν, που γειτονεύει με την Τουρκία.

Η Άγκυρα, που έχει εγκαταστήσει de facto αρκετές δεκάδες στρατιωτικές βάσεις εδώ και 25 χρόνια στο ιρακινό Κουρδιστάν, εξαπέλυσε την άνοιξη του 2021 στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας εναντίον του PKK στο βόρειο τμήμα της ιρακινής επικράτειας, με επαναλαμβανόμενα αεροπορικά πλήγματα και ενίοτε χερσαίες μάχες.

Τον Δεκέμβριο, τρεις τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση στο βόρειο Ιράκ, που αποδόθηκε στο PKK από την Άγκυρα.

Τον Αύγουστο, τέσσερις τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εναντίον των αυτονομιστών στην περιοχή.

Επίσης τον Αύγουστο, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή της Τουρκίας στο βορειοδυτικό Ιράκ, με στόχο κλινική όπου πιστεύεται πως νοσηλευόταν τραυματισμένο στέλεχος του PKK.

Αεροπορικές τουρκικές Επιθέσεις και στη Βόρεια Συρία

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο χθες για «πλήγμα τουρκικού UAV» εναντίον θέσης των συριακών κουρδικών δυνάμεων κοντά στις πετρελαιοπηγές στο Ραμεϊλάν, στον βορειοανατολικό τομέα της εμπόλεμης Συρίας, χωρίς να αναφερθεί στο PKK.

Η βορειοανατολική Συρία βρίσκεται στα χέρια των Κούρδων του YPG, που έχουν εμπλακεί επανειλημμένα σε μάχες με τουρκικά στρατεύματα.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Η πρόσφατη τουρκική επίθεση στο Β. Ιράκ, έρχεται να επαληθεύσει πλήρως την εκτίμησή μας όπως αυτή αναλύθηκε εκτενώς σε άρθρο μας στις 23/12/2021 με τίτλο, "Αλλού θα χτυπήσει! Η Τουρκία σχεδιάζει επίθεση στο Β. Ιράκ έχοντας στο μάτι το πλούσιο σε πετρέλαιο Κιρκούκ"

Τότε ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Hulusi Akar δήλωνε: "Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τους νόμους των Τουρκμένων στο Κιρκούκ. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις εκεί πολύ στενά

Το πολύ πλούσιο σε κοιτάσματα Κιρκούκ, του οποίου σημειωτέον η ποιότητα πετρελαίου είναι εξαιρετική λόγω της χαμηλής του περιεκτικότητας σε θείο και του γεγονότος ότι τα στρώματα των υδρογονανθράκων βρίσκονται σε μικρό βάθος από την επιφάνεια του εδάφους, σε συγκερασμό με το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, αποτελούν τον πραγματικό λόγο της τουρκικής επίθεσης στο Β. Ιράκ, το PKK είναι η επίφαση

Οι παραπάνω δύο παράμετροι καθιστούν το κόστος εξόρυξης του πετρελαίου χαμηλό και πολύ συμφέρον.

Οι Κούρδοι Πεσμεργκά του Β. Ιράκ έχουν δημιουργήσει τακτικό στρατό επιπέδου 2 Ταξιαρχιών, με πολεμικό υλικό και οπλικά συστήματα προερχόμενα από τις ΗΠΑ.

Τυχόν ένταξη του Κιρκούκ στην επικράτεια του Κουρδικού μορφώματος του Β. Ιράκ, αυτεπάγγελτα θα σήμαινε και ανεξαρτητοποίησή του από την τουρκική επιρροή και φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου επιθυμητό στην Άγκυρα.

Έχοντας ως πάρα πολύ πιθανή την ομαλοποίηση της κατάστασης στη Συρία το προσεχές χρονικό διάστημα, ενδέχεται να έχουμε δύο κουρδικά ημιαυτόνομα κράτη στο Β. Ιράκ και στη ΒΑ Συρία , τα οποία θα έχουν στα εδάφη τους πετρελαιοπηγές και άρα οικονομική αυτονομία και τα οποία θα αποτελούν εδαφική συνέχεια το ένα του άλλου.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στο Β. Ιράκ και τη Β.Συρία, εκτός των παραπάνω λόγων αποσκοπεί στο να τονώσει το πεσμένο ηθικό των Τούρκων πολιτών, προσπαθώντας να τους αποσπάσει από τη σκληρή καθημερινότητα και τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top