GuidePedia

0

Επικοινωνία Biden - Macron, συνομιλία Putin - Johnson και ο διπλωματικός μαραθώνιος συνεχίζεται.

Εν μέσω ενός εντεινόμενου διπλωματικού μαραθώνιου για την εξεύρεση λύσης στην κρίση στην Ουκρανία, όπου Δύση και Ρωσία επιδίδονται σε μια κλιμακούμενη «ψυχροπολεμική» ρητορική και ανταλλαγή λεκτικών πυρών, αυξάνονται οι φόβοι για μια σύγκρουση «από λάθος», τη στιγμή που στην ευρύτερη περιοχή αρχίζουν να συγκεντρώνονται ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις και στις δύο πλευρές της ρωσο-ουκρανικής μεθορίου.

MuteΜε τη Ρωσία να έχει «στρατοπεδεύσει» περίπου 100.000 στρατιώτες στη μεθόριο με την Ουκρανία, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως στέλνουν 3.000 στρατιώτες σε Γερμανία, Πολωνία και Ρουμανία προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν σενάριο ρωσικής εισβολής, αν και έσπευσαν να διευκρινίσουν πως οι δυνάμεις αυτές δεν πρόκειται να εμπλακούν σε τυχόν συγκρούσεις και πως η αποστολή τους είναι να ενισχύσουν την άμυνα των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα απάντησε άμεσα, κάνοντας λόγο για «καταστροφικό και αδικαιολόγητο βήμα» που αυξάνει την ένταση και μειώνει τα περιθώρια για μια πολιτική και διπλωματική λύση.
Πάντως και παρά την ανάπτυξη 3.000 στρατιωτών και τη ρητορική ότι με αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ στέλνουν σαφές μήνυμα στον Putin ότι ενδιαφέρονται για το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους τους, το αμερικανικό Πεντάγωνο εκτιμά ότι η Ρωσία δεν έχει λάβει καμία απόφαση για εισβολή στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, ο διπλωματικός μαραθώνιος και οι επαφές συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan να μεταβαίνει σήμερα Πέμπτη 3/2 στο Κίεβο σε μια προσπάθεια διαμεσολάβησης μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας με απώτερο στόχο την υπεράσπιση των τουρκικών συμφερόντων.

Τι ψάχνει ο Erdogan στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος Erdogan κατά τη σημερινή συνάντηση του με τον Ουκρανό ομόλογό του, Volodymyr Zelenksy θα ζητήσει και από τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, έχοντας ξεκάθαρα στο μυαλό του πως μια στρατιωτική σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανία, θα έφερνε σε πραγματικά δυσχερή θέση την Τουρκία.
Η τουρκική κυβέρνηση διατηρεί σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία και μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα έφερνε την Άγκυρα σε δύσκολη θέση, μια και θα έπρεπε να επιλέξει μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Μάλιστα ο Erdogan έχει προτείνει μια συνάντηση των Putin – Zelensky στην Τουρκία, πρωτοβουλία στην οποία έχει βάλει «πάγο» ο πρόεδρος της Ρωσίας, ο οποίος θεωρεί πως η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ενεργήσει ως ανεξάρτητος διαμεσολαβητής.
Άλλωστε τα εμπορικά «ανοίγματα» της Τουρκίας στην Ουκρανία (οι εμπορικές συναλλαγές Τουρκίας – Ουκρανίας αναμένεται να ξεπεράσουν τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021), η αποστολή τουρκικών drones αλλά και οι διάφορες θέσεις Erdogan (π.χ. έχει απορρίψει την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους) έχουν προκαλέσει όχι μόνο καχυποψία από τον Putin, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία τις επόμενες ημέρες, αλλά και τις έντονες αντιδράσεις της Μόσχας.

Στέλνουν στρατό οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως αποστέλλουν 3.000 στρατιώτες σε Πολωνία και Ρουμανία προκειμένου να θωρακίσουν την ανατολική Ευρώπη σε περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει να εισβάλλει στην Ουκρανία.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως θα σταλούν 2.000 στρατιώτες από τις ΗΠΑ σε Πολωνία και Γερμανία, όπου θα ενωθούν με άλλα στρατεύματα, ενώ άλλοι 1.000 που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη θα μεταφερθούν στη Ρουμανία.
«Αυτές οι δυνάμεις δεν πρόκειται να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
Δεν είναι μόνιμες μετακινήσεις.
Ανταποκρίνονται στις τρέχουσες συνθήκες» ανέφερε Αμερικάνος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως οι δυνάμεις αυτές θα προστεθούν στους άλλους 8.500 στρατιώτες που έχουν ήδη τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.
Το Πεντάγωνο κάνει λόγο για ισχυρό μήνυμα προς τη Ρωσία, αν και εκτιμά πως δεν υπάρχει ακόμα απόφαση από τη Μόσχα για εισβολή στην Ουκρανία.

Ρωσία: «Καταστροφικό βήμα»

Για καταστροφικό και αδικαιολόγητο βήμα που κλιμακώνει την ένταση και περιορίζει τα περιθώρια διαλόγου έκανε λόγο η Ρωσία, αναφερόμενη στην απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν επιπλέον στρατεύματα στην Ευρώπη.
Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Alexander Grushko, η κίνηση αυτή «είναι μόνο προς τέρψη των Αρχών του Κιέβου», που προτρέπονται να συμπεράνουν ότι «είναι δυνατόν και περαιτέρω ατιμώρητα να συνεχίσουμε να σαμποτάρουμε τις συμφωνίες του Μινσκ», τη μόνη υπαρκτή κατά τη Μόσχα δυνατότητα για διευθέτηση της εμφύλιας σύρραξης στην Ουκρανία.



Επικοινωνία Putin – Johnson

Εν τω μεταξύ, χθες Τετάρτη 2/2 πραγματοποιήθηκε και η επικοινωνία του προέδρου Putin με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Boris Johnson.
Ο Johnson υποστήριξε ότι κάθε ευρωπαϊκό κράτος έχει δικαίωμα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, εφόσον το επιθυμεί, με τον Putin να επισημαίνει την απροθυμία του ΝΑΤΟ να απαντήσει στις ανησυχίες που διατυπώνει η Ρωσία όσον αφορά την περιφερειακή της ασφάλεια.
Από την Downing Street έγινε γνωστό ότι Putin και Johnson συμφώνησαν στην ανάγκη συνέχισης του διαλόγου για την εξεύρεση «ειρηνικής λύσης» στην ουκρανική κρίση.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Johnson «τόνισε την ανάγκη να βρεθεί ένας τρόπος που θα σέβεται τόσο την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας όσο και το δικαίωμα στην αυτοάμυνα» και υπογράμμισε στον Putin ότι «οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος θα ήταν τραγικός λάθος υπολογισμού».

Συνομιλία Biden – Macron

Συνομιλία για την κρίση στην Ουκρανία είχαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ Joe Biden και της Γαλλίας Emmanuel Macron, οι οποίοι εξέτασαν το συντονισμό των διπλωματικών πρωτοβουλιών τους και των σχεδιαζόμενων κυρώσεων στη Ρωσία σε περίπτωση που προχωρήσει σε στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, Biden και Macron «συμφώνησαν ότι οι ομάδες τους θα παραμείνουν σε στενή επαφή» και ότι θα υπάρξει «διαβούλευση με τους συμμάχους στο NATO και τους εταίρους στην ΕΕ» όσον αφορά τη «συντονισμένη και συνεκτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών».

Μεταφέρει στρατεύματα

Στο μεταξύ, η Ρωσία μεταφέρει στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας.
Τις τελευταίες ώρες διέρρευσαν φωτογραφίες από δορυφόρο με τη διάταξη των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τις αναφορές, στο συγκεκριμένο στρατόπεδο διεξάγονται σε καθημερινή βάση γυμνάσια, ενώ η κινητικότητα βαριών οχημάτων είναι μεγάλη.



Η φωτογραφία που ακολουθεί είναι από την περιοχή Persianovsky στη Ρωσία, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα.
Διακρίνονται κρατήρες από δοκιμές όπλων και κτίρια μέσα στο χιόνι.
Ανάλογες εγκαταστάσεις και στοιχεία, προκύπτουν και από το Pogonovo, μία περιοχή σε απόσταση 220 χιλιομέτρων από τα σύνορα.



Βρετανικά μαχητικά αναχαίτισαν ρωσικά βομβαρδιστικά

Η Βρετανία αναχαίτισε και συνόδευσε τέσσερα ρωσικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη που προσέγγισαν την περιοχή ενδιαφέροντος της νωρίτερα την Τετάρτη, δήλωσε εκπρόσωπος της Βασιλικής Αεροπορίας.
«Μαχητικά Typhoon τα οποία βρίσκονταν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Lossiemouth της Βασιλικής Αεροπορίας, υποστηριζόμενα από ένα αεροσκάφος Voyager που απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Brize Norton της Βασιλικής αεροπορίας, για να αναχαιτίσουν αγνώστου ταυτότητας αεροσκάφη που προσέγγιζαν την περιοχή συμφερόντων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στη συνέχεια αναχαιτίσαμε και συνοδεύσαμε τέσσερα ρωσικά αεροσκάφη Bear», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε δήλωση του που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Τα αεροσκάφη Bear είναι η κωδική ονομασία του ΝΑΤΟ για τα ρωσικά αεροσκάφη Tu-95 και Tu-142.
Τα αεροσκάφη δεν εισήλθαν στον κυρίαρχο εναέριο χώρο της Βρετανίας. 

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top