GuidePedia

0

 Μπουράκ Μπεκντίλ
Ο Μπάιντεν αιφνιδίασε τους εταίρους του EastMed αποσύροντας απότομα τη στήριξη των ΗΠΑ για τον αγωγό στις 9 Ιανουαρίου, σκοτώνοντας έτσι αποτελεσματικά το έργο, αποτρέποντας μια διαφοροποιημένη παροχή ενέργειας στην Ευρώπη και διαβεβαιώνοντας περαιτέρω ακόμη μεγαλύτερα έσοδα για τη Ρωσία και την πολεμική μηχανή της.

«Οι ενέργειες της κυβέρνησης Μπάιντεν σε αυτό το θέμα είναι ιδιαίτερα απαράδεκτες και υποκριτικές υπό το φως της σιωπηρής έγκρισής του αγωγού Nord Stream της Ρωσίας, ο οποίος θα εμβαθύνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από έναν ασταθή αντίπαλο.» — Γκας Μπιλιράκης, 24 Ιανουαρίου 2022.

Καθώς ο Μπάιντεν ήταν απασχολημένος με την υποτίμηση τριών ένθερμων συμμάχων των ΗΠΑ στη Μεσόγειο [Κύπρος, Ισραήλ και Ελλάδα] για να κατευνάσει τον Ερντογάν και μια φαντασίωση "πράσινης ενέργειας" -- δηλαδή χρόνια από το να είναι είτε έτοιμη είτε προσιτή -- για να κατευνάσει το Δημοκρατικό Κόμμα της Αμερικής, η Άγκυρα θα αποδεικνυόταν για άλλη μια φορά ένας δυτικός σύμμαχος μερικής απασχόλησης.

"Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας [κατά της Ρωσίας]... Η Τουρκία αποφάσισε να απόσχει", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. "Δεν θέλουμε να διακόψουμε το διάλογο με τη Ρωσία".

Ο Μπάιντεν θα πρέπει να αντιστρέψει αμέσως την απόφασή του και να επιτρέψει τον αγωγό EastMed.

Τον Δεκέμβριο του 2019, ο Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει τον Ερντογάν αυταρχική και υποσχέθηκε να ενδυναμώσει τα αντιπολιτευόμενα κόμματα της Τουρκίας μέσω δημοκρατικών διαδικασιών. Ήταν αστείο, ή ο Μπάιντεν είναι οπαδός των κρυπτονομισμάτων του Ερντογάν;

Για άλλη μια φορά, ο στρατηγικός λάθος υπολογισμός του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν συνοδεύεται από στρατηγικό κόστος: τον κατευνασμό της φιλο-Πούτιν, συμμάχου μερικής απασχόλησης του ΝΑΤΟ Τουρκίας και τον κίνδυνο της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

Τα τελευταία χρόνια η Ανατολική Μεσόγειος μετατράπηκε σε μια αργή ωρολογιακή βόμβα που καθόταν πάνω από πλούσιους υδρογονάνθρακες, την οποία διεκδικεί αναμφισβήτητα η Τουρκία ως αυτόνομη περιφερειακή δύναμη έναντι μιας συμμαχίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Σε αυτή τη διελκυστίνδα, η Τουρκία απείλησε να αναλάβει στρατιωτική δράση εάν η συμμαχία των αντίπαλων χωρών προχωρούσε με τα σχέδιά της να παρακάμψει την Τουρκία και να μεταφέρει ετησίως 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη με προγραμματισμένο υποθαλάσσιο αγωγό. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ένας τέτοιος αγωγός θα παραβίαζε την κυριαρχία της στη Μεσόγειο και προτείνει, όπως ήταν αναμενόμενο, έναν λιγότερο δαπανηρό αγωγό που θα μετέφερε φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω τουρκικού εδάφους.

Άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, ο Λίβανος και τα κράτη του Κόλπου, υποστήριξαν αυτό που αργότερα έγινε η ομάδα EastMed, η οποία επίσης ευνοήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι πρόσφατα.

Ο Μπάιντεν αιφνιδίασε πρόσφατα τους εταίρους του EastMed αποσύροντας απότομα τη στήριξη των ΗΠΑ για τον αγωγό, σκοτώνοντας έτσι αποτελεσματικά το έργο, αποτρέποντας έναν διαφοροποιημένο ενεργειακό εφοδιασμό στην Ευρώπη και διαβεβαιώνοντας περαιτέρω ακόμη μεγαλύτερα έσοδα για τη Ρωσία και την πολεμική μηχανή της. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι το έργο των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν αντιθετικό για τους «στόχους του για το κλίμα». Ο Μπάιντεν ελπίζει ότι κανείς δεν θα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2025, ημερομηνία για την προγραμματισμένη ολοκλήρωση του αγωγού EastMed, αν και εναλλακτικές λύσεις -- εκτός από την ενέργεια που παρέχεται από αντιπάλους της Αμερικής -- όπως η Ρωσία και το Ιράν -- δεν είναι σχεδόν έτοιμες. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναφέρθηκε επίσης σε μια υποτιθέμενη έλλειψη οικονομικής και εμπορικής βιωσιμότητας, παρόλο που μια μελέτη του 2019 που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσε ότι «το έργο EastMed είναι τεχνικά εφικτό, οικονομικά βιώσιμο και εμπορικά ανταγωνιστικό».

Λίγοι άνθρωποι συμφώνησαν με το σκεπτικό του Μπάιντεν.

Ο Έλληνας αμυντικός αναλυτής Θεοχάρης Ανδρεόπουλος έγραψε ότι η απόφαση του Μπάιντεν ήταν θρίαμβος για την Τουρκία και ήττα για την Ελλάδα:

"Εν ολίγοις, αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία, η οποία υποτίθεται ότι δυσφούσε τους Αμερικανούς, πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε: την ακύρωση του αγωγού.

«Η πιο σημαντική παράμετρος στο non-paper που δικαιολογεί τη θέση των ΗΠΑ, πέρα από τα οικονομικά και εμπορικά στοιχεία, επισημαίνει ότι ο αγωγός αυτός αποτελεί πηγή έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο – παίρνοντας σαφώς τη θέση της Τουρκίας!

"Δηλαδή, οι Αμερικανοί δεν θέλουν τον αγωγό επειδή η Άγκυρα μπορεί να "θυμώσει".

Επίσης, όπως ήταν αναμενόμενο, η κίνηση των ΗΠΑ ενθάρρυνε περαιτέρω τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν έκρυψε ποτέ τις νεο-οθωμανικές, αρδευτικές φιλοδοξίες του για αυτό που κάποτε θεωρούνταν «τουρκική λίμνη»: το Αιγαίο και η Μεσόγειος.

Σε ομιλία του στις 18 Ιανουαρίου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι, "Χωρίς [αγωγό που διέρχεται] από την Τουρκία, το μεσογειακό αέριο δεν μπορεί να μεταφερθεί στην Ευρώπη".

Η στροφή του Μπάιντεν ήρθε σε μια εποχή που η Τουρκία κάμπτει τους μυς της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο Θάλασσα. Αγνοώντας τους αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς και την τιμωρητική οικονομική κρίση, η τουρκική κυβέρνηση αναπτύσσει και κατασκευάζει για το Πολεμικό Ναυτικό τρεις νέες φρεγάτες, μη επανδρωμένα αντι-υποβρύχια πολεμικά πλοία, υποβρύχια, μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας, ένα πλοίο συλλογής πληροφοριών, επιθετικά σκάφη, έναν εγχώριο αντιπυραυλικό πύραυλο και μια αποβάθρα ελικοπτέρων προσγείωσης 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το πιο σημαντικό, ο κατάφωρος εσφαλμένος υπολογισμός του Μπάιντεν ήρθε μόλις λίγες εβδομάδες πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία και ανακοινώσει τις εντολές της να επανασχεδιάσει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.

Λίγο αφότου η Ρωσία αναγνώρισε επίσημα δύο αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, το Donesk και το Luhanz, η Γερμανία ανακοίνωσε στις 22 Φεβρουαρίου ότι αναστέλλει το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 Baltic Sea, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να διπλασιάσει τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου απευθείας προς τη Γερμανία και τη Δυτική Ευρώπη και να παρακάμψει την Ουκρανία. Ο Nord Stream 2, αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ίσως το πιο διχαστικό ενεργειακό έργο της Ευρώπης, ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβρη, ωστόσο παρέμεινε αδρανής εν αναμονή πιστοποίησης από τη Γερμανία και την ΕΕ. Ως εκ τούτου, η Γερμανία ανέστειλε «ηρωικά» κάτι που δεν λειτουργούσε εξαρχής.

"Καλώς ήρθατε στον γενναίο νέο κόσμο όπου οι Ευρωπαίοι πολύ σύντομα θα πληρώσουν 2.000 ευρώ για 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου!" τουίταρε Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας, και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας -- αναφέροντας ότι λόγω της αναστολής, οι τιμές επρόκειτο να διπλασιαστούν.

Προειδοποιήσεις σχετικά με τις συνέπειες της δολοφονίας του αγωγού EastMed -- αποτρέποντας έτσι τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού προς την Ευρώπη -- έφθασαν λίγο πριν τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας. Προφανώς, ήταν άλλο ένα σαφές μήνυμα που ο Μπάιντεν προτίμησε να αγνοήσει. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της 24ης Ιανουαρίου που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Κογκρέσου του Αμερικανού εκπροσώπου Γκας Μπιλιράκη:

"Καθώς το φυσικό αέριο αποτελεί καθαρότερη ενεργειακή επιλογή σε σύγκριση με τον άνθρακα, αποτελεί κρίσιμη πηγή ενέργειας για τις κυβερνήσεις που επιδιώκουν μετάβαση σε πιο πράσινες πηγές ενέργειας.. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει αυτό το γεγονός και έχει κηρύξει τον αγωγό της Ανατολικής Μεσογείου «ειδικό έργο».

"Οι ενέργειες της κυβέρνησης Μπάιντεν σε αυτό το θέμα είναι ιδιαίτερα απαράδεκτες και υποκριτικές υπό το φως της σιωπηρής έγκρισής του αγωγού Nord Stream της Ρωσίας, ο οποίος θα εμβαθύνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από έναν ασταθή αντίπαλο", δήλωσε ο βουλευτής Μπιλιράκης."

Καθώς ο Μπάιντεν ήταν απασχολημένος υποτιμώντας τρεις ένθερμους συμμάχους των ΗΠΑ στη Μεσόγειο για να κατευνάσει τον Ερντογάν και μια φαντασίωση "πράσινης ενέργειας" -- δηλαδή χρόνια από το να είναι είτε έτοιμη είτε προσιτή -- για να κατευνάσει το Δημοκρατικό Κόμμα της Αμερικής, η Άγκυρα θα αποδεικνυόταν για άλλη μια φορά ένας δυτικός σύμμαχος μερικής απασχόλησης.

Στις 25 Φεβρουαρίου, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Τουρκία απείχε από την ψηφοφορία για την αναστολή της ένταξης της Ρωσίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης που εδρεύει στο Στρασβούργο. "Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στο Στρασβούργο, η Τουρκία αποφάσισε να απόσχει", δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. "Δεν θέλουμε να διακόψουμε το διάλογο με τη Ρωσία".

Ο Μπάιντεν θα πρέπει να αντιστρέψει αμέσως την απόφασή του και να επιτρέψει τον αγωγό EastMed.

Τον Δεκέμβριο του 2019, ο Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει τον Ερντογάν αυταρχική και υποσχέθηκε να ενδυναμώσει τα αντιπολιτευόμενα κόμματα της Τουρκίας μέσω δημοκρατικών διαδικασιών. Ήταν αστείο, ή ο Μπάιντεν είναι οπαδός των κρυπτονομισμάτων του Ερντογάν;

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top