GuidePedia

0


Ο Μεντίνσκι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις 12:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας).

Με μίαμιση ώρα καθυστέρηση άρχισαν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στα σύνορα της Λευκορωσίας.

Ανοίγοντας τον διάλογο ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας, καλωσόρισε τις δύο αντιπροσωπείες και τόνισε ότι μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς.



«Σας καλωσορίζω και να διασφαλίσω ότι όλα θα διεξαχθούν ομαλά. Θα ήθελα να σας πω πρώτα απ' όλα ότι η ασφάλειά σας είναι εγγυημένη, μπορείτε να αισθάνεστε ασφαλείς κατά τη διάρκεια των σημερινών διαπραγματεύσεων. Ελπίζουμε να επιλύσετε τις διαφορές σας και ο λαός της Λευκορωσίας εύχεται και προσεύχεται για αυτό και περιμένουμε τα αποτελέσματα» είπε χαρακτηριστικά.

Την ώρα που η αγωνία κορυφώνεται η Ρωσία δηλώνει ότι επιθυμεί να έρθει σε συμφωνία ενώ από την πλευρά της η Ουκρανία ζητεί άμεση εκεχειρία.

Όπως δήλωσε ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι σήμερα, η Ρωσία ενδιαφέρεται να επιτευχθεί συμφωνία που να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών στις συνομιλίες της με την Ουκρανία, δήλωσε, καθώς Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι εοιμάζονται να συναντηθούν στα σύνορα Ουκρανίας- Λευκορωσίας.

Στο σημείο έφτασε λίγο πριν από τις 11 με ελικόπτερο η ουκρανική αντιπροσωπεία. Σε αυτή συμμετέχουν ο υπουργός Αμυνας Ρέζνικοφ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τοτσίτσκιι, ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Παντόλιακ, οι βουλευτές Αρακάμια και Ουμέροφ και ο εκπρόσωπος της Τριμερούς Ομάδας Επαφής, Κόστιν.

Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε σήμερα το πρωί εκεί όπου θα διεξαχθούν συνομιλίες με τη Ρωσία για να αξιώσει «άμεση» εκεχειρία και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία.

«Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στη ζώνη στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας για να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις. Το σημαντικό θέμα είναι άμεση εκεχειρία και η απόσυρση των στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος» αναφέρει η ουκρανική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν εν μέσω δυτικών κυρώσεων, που τέθηκαν σήμερα σε ισχύ και συνεχών εκρήξεων στις μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις, όπως το Κίεβο και τη Χαρκίβ, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Η πόλη Μπερντιάνσκ καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα.

Ύστερα από διπλωματικό θρίλερ και προτάσεις που απορρίφθηκαν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησαν να ξεκινήσουν διάλογο -μέσω αντιπροσωπειών- στην περιοχή του ποταμού Πρίπιατ, στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας. Οι λευκορωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι είναι έτοιμες να υποδεχθούν τις συνομιλίες που προβλέπεται να διεξαχθούν ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

«Ο τόπος των συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία στη Λευκορωσία είναι έτοιμος και εμείς αναμένουμε τις αντιπροσωπείες», ανακοίνωσε το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών στο Facebook.

Αυτό δημοσίευσε φωτογραφία της αίθουσας όπου θα διεξαχθούν οι συνομιλίες, στην οποία υπάρχει ένα μακρύ τραπέζι με περίπου δέκα θέσεις σε κάθε πλευρά και τις σημαίες των τριών χωρών στο βάθος.

Η Ουκρανία αποδέχθηκε χθες, Κυριακή, την ιδέα διεξαγωγής διαπραγματεύσεων μολονότι όπως είπε «δεν το πιστεύει πάρα πολύ» ότι αυτές θα μπορούσαν να δώσουν τέλος στη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε την Πέμπτη το πρωί.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας προβλέπεται να διεξαχθούν στα σύνορα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία, παρά το γεγονός ότι η τελευταία χρησιμεύει ως βάση οπισθοφυλακής για τις δυνάμεις της Μόσχας στην επίθεσή τους στο Κίεβο.

Οι συνομιλίες αυτές θα διεξαχθούν «χωρίς προαπαιτούμενα», σύμφωνα με την Ουκρανία, η οποία δηλώνει ότι δεν σκοπεύει «να συνθηκολογήσει».

Σύμφωνα με το Κίεβο, ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δεσμεύτηκε ότι τα ρωσικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και πύραυλοι που έχουν αναπτυχθεί στο έδαφός της χώρας του θα παραμείνουν εκεί κατά τη διάρκεια της άφιξης, των διαπραγματεύσεων και της αποχώρησης της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Εικόνα: Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας δημοσίευσε μια φωτογραφία από τον τόπο διεξαγωγής των σημερινών διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας.


Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ πήρε την απόφαση να στείλει οπλισμό στην Ουκρανία, έκλεισε και τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά στρατεύματα - όπως και η Ελλάδα - ενώ απαγορεύει και τα κρατικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

CNN: Τι περιμένουμε από τις διαπραγματεύσεις

Την ώρα που όλα όπως δείχνουν είναι έτοιμα, το CNN και ο αναλυτής Nathan Hodge σε άρθρο του αναλύει τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε από τη συνάντηση σήμερα.

«Πρόκειται για διπλωματική ανατροπή ή για μια πολιτική παράσταση ενώ η Ρωσία συνεχίζει τις επιθέσεις της στην Ουκρανία; Ας είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό: Η συνάντηση δεν αποτελεί μια σύνοδο μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.» αναφέρει και προσθέτει:

«Αντίθετα, είναι μια συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών και από τις δύο πλευρές. Το γραφείο του Ζελένσκι ανέφερε ότι του τηλεφώνησε ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο και του πρόσφερε εγγυήσεις ασφαλείας, λέγοντας ότι είπε ότι "λαμβάνω την ευθύνη να διασφαλίσω ότι όλα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και οι πύραυλοι που βρίσκονται σταθμευμένα στη Λευκορωσία, θα παραμείνουν το έδαφος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της ουκρανικής αντιπροσωπίας, κατά τη συνάντηση και την επιστροφή τους".»

«Μπορεί όμως κανείς να δεχθεί οποιαδήποτε εγγύηση από τον Λουκασένκο; Πρόκειται για τον ίδιο ηγέτη του οποίου οι αρχές κατέβασαν πτήση της Ryanair πάνω από τον λευκορωσικό εναέριο χώρο πέρυσι, με την επίκληση «συναγερμού ασφαλείας» και συνέλαβαν ένα νέο Λευκορώσο αντιφρονούντα, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.» τονίζει.

«Τι μπορεί να βγει από τη συνάντηση: Ο ίδιος ο Ζελένσκι την Κυριακή έθεσε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών από τη συνάντηση και μπορούμε να εικάσουμε ότι η συνάντηση στα σύνορα θα αποφέρει ελάχιστα. Προσφέρει ωστόσο στον Πούτιν κάποιο πιθανό περιθώριο για έξοδο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, εάν τα στρατεύματά του συνεχίζουν να είναι αντιμέτωπα με οπισθοχωρήσεις στο πεδίο της μάχης με τις ουκρανικές δυνάμεις.» καταλήγει η ανάλυση του CNN.
Ζελένσκι σε Τζόνσον: Κρίσιμες οι επόμενες 24 ώρες

εν τω μεταξύ ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε στον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους χθες Κυριακή ότι οι επόμενες 24 ώρες είναι κρίσιμες για την Ουκρανία, ενημέρωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο κ. Τζόνσον από την πλευρά του ανέφερε ότι το Λονδίνο και οι σύμμαχοί του θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να φθάσει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο Πούτιν βάζει στο τραπέζι τα πυρηνικά

Την ώρα πάντως που η Ουκρανία δέχεται να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν βάζει στο τραπέζι το απόλυτο όπλο του, τα πυρηνικά, τα οποία θέτει σε επιφυλακή. Μένει να φανεί αν θα επικρατήσει ψυχραιμία ή αν αυτή η ανακοίνωση από το Κρεμλίνο θα προκαλέσει μεγαλύτερο εκνευρισμό, πέρα από τα σύνορα των δύο χωρών.

Ο Λουκασένκο προειδοποιεί για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν και «μαριονέτα» του ρώσου προέδρου δήλωσε ότι η πολιτική των κυρώσεων στοχεύει στην εξάλειψη της Ρωσίας ως ανταγωνιστή και οδηγεί σε έναν ακόμη παγκόσμιο πόλεμο.
Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS: «Σε μια κατάσταση όπως αυτή θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τέτοιες κυρώσεις. Πολλά λέγονται για τον τραπεζικό τομέα. Φυσικό αέριο, πετρέλαιο, SWIFT. Είναι χειρότερο από πόλεμο. Η Ρωσία ωθείται προς έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Πρέπει να είστε πολύ επιφυλακτικοί και να αποφύγετε κάτι τέτοιο» είπε ο Λουκασένκο.

Πρόσθεσε ότι μια πυρηνική σύγκρουση θα μπορούσε να είναι το τελικό αποτέλεσμα της έντασης και της κλιμάκωσης. Τόνισε ότι οι επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας της Λευκορωσίας ενδέχεται να βοηθήσουν τη Ρωσία να αποκτήσει υποκατάστατα για τα δυτικά και ασιατικά μικροτσίπ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μοναδικός ωφελούμενος από αυτό που συμβαίνει εδώ. Με αυτό τον τρόπο η Ευρώπη μπορεί να δείξει τη θέση της και οι ανταγωνιστές να εξαλειφθούν» πρόσθεσε.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top