GuidePedia

0


Εδώ και πάρα πολύ καιρό η Τουρκία θέτει με εμμονή το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου. Το κάνει μεθοδικά και εκμεταλλεύεται την αδυναμία της Αθήνας να καταλάβει ότι όσα λένε από την Άγκυρα δεν τα λένε για λόγους «επικοινωνίας» ή για να «ικανοποιήσουν την εσωτερική τους κοινή γνώμη». Καλό είναι στην Αθήνα να μην κρίνουν «εξ ιδίων τα αλλότρια»…

Στην Ελλάδα ελάχιστα ΜΜΕ γράφουν εδώ και πολλούς μήνες για το θέμα.
Οι χθεσινές δηλώσεις Τσαβούσογλου αποκάλυψαν τις προθέσεις της Τουρκίας και η Αθήνα πρέπει να βγει από τον λήθαργο.

Τι είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ;

«Στον ΟΗΕ στείλαμε δυο επιστολές, επειδή η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης τους. Όμως η Ελλάδα άρχισε να παραβιάζει αυτό το καθεστώς από τη δεκαετία του 60…

Θα παρακολουθούμε το ζήτημα αυτό. Αν χρειαστεί θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις και μετά ξεκινάει αυτή η συζήτηση».

Ο κ.Τσαβούσογλου μας απειλεί με συζήτηση που δεν είναι καθόλου αθώα βεβαίως. Η Τουρκία επαναλαμβάνει τα περί αποστρατιωτικοποιήσεως έχοντας εξασφαλίσει όχι απλά τη σιωπή και την ανοχή της «δημοκρατικής Δύσης», αλλά πολύ φοβόμαστε την προτροπή της να θέσει το θέμα σε τραπέζι διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα, στο οποίο οι «σύμμαχοι» θα έρθουν με τη γνωστή προτροπή: «Βρείτε τα»!

Η παγίδα έχει στηθεί εδώ και χρόνια και οι δοκιμές έχουν γίνει: η Τουρκία δήθεν θα «δώσει» την απόσυρση της «Στρατιάς Αιγαίου», η οποία είναι μόνο…γραφεία κι εμείς να «αυτοκτονήσουμε» αποσύροντας δυνάμεις από τα νησιά μας!

Για την όποια ελληνική κυβέρνηση οι αποφάσεις είναι εύκολες , γιατί στην ουσία μία είναι η αυτονόητη απάντηση που θα δώσει και στους «συμμάχους»: Δεν συζητάμε καν το θέμα!

Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι θα υπάρξει σήμερα ή στο μέλλον ελληνική κυβέρνηση που θα δεχτεί έστω να συζητήσει ακόμη και ως «σενάριο» τέτοιο θέμα.

Ας «κλείσουν οι δίαυλοι επικοινωνίας», ας «θυμώσουν» οι αξιαγάπητοι σύμμαχοι που εισπράττουν πολλά δις από την Ελλάδα ή ας έρθει ο κ.Τσαβούσογλου να επιβάλλει αν τολμά την «αποστρατιωτικοποίηση» των νησιών.

Αυτό που θα πρέπει να καταλάβει η σημερινή κυβέρνηση είναι ότι δεν μπορεί να περνά «στα ψιλά» τα όσα λέει ο Ερντογάν, ο Ακάρ , ο Τσαβούσογλου και άλλοι για την αποστρατιωτικοποίηση. Αυτά που λένε «μένουν» όχι μόνο στις ηγεσίες των «συμμαχικών» χωρών αλλά και στους πολίτες τους. Οι φωνές των Τούρκων περί αποστρατιωτικοποίησης θα δημιουργήσουν σιγά, σιγά την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι αυτή που επιθυμεί την επίλυση διαφορών με όπλα και όχι η Τουρκία.

Ας αφήσει λοιπόν στην άκρη, έστω για λίγο, την «ευρωπαϊκή κοσμοπολίτικη, υπεράνω» αντιμετώπιση του θέματος κι ας συμπεριφερθεί ακόμη και χωρίς την «αστική ευγένεια» για την οποία υπουργοί κάνουν και τηλεοπτικά φροντιστήρια. Έχουμε να κάνουμε με την τουρκική αλητεία και αυτή δεν αντιμετωπίζεται με «ευγένειες».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top