GuidePedia

0

Θα μπορούσαμε να έχουμε στο μέλλον ένα επεισόδιο τύπου Ιμίων, υπογράμμισε ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Όσον αφορά το διεθνές δίκαιο, είναι ξεκάθαρο ότι οι Τούρκοι παραλογίζονται, σχολίασε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος στον 989Alpha Radio και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή, αναφορικά με τις νέες προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου, με τις οποίες αμφισβητεί ανοιχτά την κυριαρχία ελληνικών νησιών.

Όσον αφορά το νομικό σκέλος, όπως είπε ο κ. Δεσποτόπουλος, «αναφέρονται στη Σύμβαση της Λωζάννης, η οποία προβλέπει διάφορα για την στρατιωτική παρουσία μας σε Λήμνο και Σαμοθράκη, ξεχνούν όμως ότι με τη Συνθήκη του Μοντρέ το ’36, αντικαθίσταται πλήρως η Σύμβαση αυτή. Και με αυτή τη Συνθήκη οι Τούρκοι, ελέγχουν τα Στενά και τα έχουν στρατικοποιήσει . Υπήρξε και μία αναφορά της τουρκικής κυβέρνησης, του υπουργού Εξωτερικών της εποχής, που μιλώντας για την κύρωση της Σύμβαση, είπε ότι ναι, στη Λήμνο και στη Σαμοθράκη, η Ελλάδα θα μπορεί πια να έχει στρατό».

«Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και Ικαρία. Συνθήκη της Λωζάννης, άρθρο 13. Δεν αναφέρεται πουθενά για αποστρατικοποίηση. Για τη στρατιωτική παρουσία στα Δωδεκάνησα, υπάρχουν κάποιες προβλέψεις στη Σύμβαση Ειρήνης των Παρισίων, στην οποία όμως, η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέλος, δεν συμμετέχει, δεν έχει κανένα δικαίωμα γι΄αυτό. Και δεν έχει δικαίωμα να αντλεί, ως τρίτο μέρος, οποιαδήποτε έγκληση, κατά το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.

Ο διεθνολόγος υπογράμμισε ότι η ουσία είναι πως η Τουρκία προκαλεί. Και εξήγησε: «Έχει αυξήσει τη ρητορική της. Γιατί θέλει αποστρατικοποίηση των νησιών; Μήπως αισθάνεται απειλή από οποιαδήποτε στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας σε νησιά του Αιγαίου, τη στιγμή που η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη αποβατική δύναμη της Μεσογείου, ακριβώς απέναντι από αυτά;».

Σχολιάζοντας την αλλαγή ρητορικής των Τούρκων, είπε: «Μέχρι πριν από 2,3,5 χρόνια, πίεζαν για την αποστρατικοποίηση. Τώρα, έχουν πάει ένα σκαλοπάτι παραπέρα. Λένε, επειδή στρατικοποιείτε τα νησιά και επειδή – δήθεν – παραβιάζετε τις Συνθήκες, τα νησιά αυτά δεν σας ανήκουν. Δηλαδή, έχουν φθάσει στο σημείο, να θέτουν θέμα όχι απλά αποστρατικοποίησης, αλλά κυριότητας των νησιών».

Η αναβάθμιση αυτή των απειλών της Τουρκίας, έχει διπλό στόχο, σύμφωνα με τον διεθνολόγο: «Αφενός το εσωτερικό ακροατήριο. Το μόνο που μπορεί να κρατήσει ο Ερντογάν ως ανάχωμα στην επερχόμενη ήττα τους στις εκλογές, είναι τα εξωτερικά θέματα, διότι εσωτερικά τα πράγματα είναι δύσκολα, ειδικά στο κομμάτι της οικονομίας. Δεν έχει αφήγημα. Δεν παύει όμως αυτή η ρητορική να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αναζήτησης της Τουρκία εξόδων στη θάλασσα. Η Τουρκία θέλει να αποκτήσει θαλάσσιες ζώνες που δεν της ανήκουν, προσπαθεί να εκφοβίσει την Ελλάδα με τη ρητορική αυτή, προκειμένου να την αναγκάσει να έρθει σε έναν διάλογο που θα αφορά θέματα που δεν υπάρχουν βέβαια προς διάλογο αυτή τη στιγμή, όπως αποστρατικοποίηση, γκρίζες ζώνες κ.λπ.».

Πού θα μπορούσαμε να έχουμε πρόβλημα

«Δεν νομίζω ότι θα τολμήσει στο πεδίο να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια κατάσταση επιθετική, ή τουλάχιστον στα νησιά αυτά. Θα μπορούσαμε να έχουμε στο μέλλον ένα επεισόδιο τύπου Ιμίων, διότι οι Τούρκοι έχουν μια λίστα νησιών που άλλοτε είναι οκτώ νησιά, άλλοτε 12, άλλοτε 18, βραχονησίδες, αλλά και νησιά, κατοικημένα κιόλας κάποια, που θεωρούν ότι δεν έχουν παραχωρηθεί αυτά τα νησιά στην Ελλάδα, εκεί θα μπορούσαμε να έχουμε πρόβλημα», υπογράμμισε ο κ. Δεσποτόπουλος.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top