GuidePedia

0


Ο Ερντογάν επιχειρεί να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία για να κλείσει όλα τα “μέτωπα” που ο ίδιος είχε ανοίξει… Η προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αίγυπτο, ακόμη και με το Ισραήλ δεν έχουν σταματήσει και τώρα όπως φαίνεται κάνει κίνηση και προς τα ΗΑΕ.

Όπως γράφει το bloomberg “τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία φαίνεται να “χαλαρώνουν” περαιτέρω τις μακροχρόνιες περιφερειακές εντάσεις μέσω μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του ηγεμόνα του κράτους του Περσικού Κόλπου και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αργά τη Δευτέρα. Η τουρκική λίρα κέρδισε απ΄ αυτή τη συνομιλία…”

Σύμφωνα με το bloomberg αυτή η κλήση έγινε μετά από την αιφνιδιαστική συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου και του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΑΕ Σεΐχη Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχγιάν νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Σ΄αυτή συζητήθηκε η ενίσχυση των επενδύσεων. “Αυτό φάνηκε να τερματίζει τη χρόνια εχθρική ρητορική μεταξύ των δύο χωρών που έχουν εγκλωβιστεί σε συγκρούσεις στη Λιβύη και στη Συρία για σχεδόν μια δεκαετία”, αναφέρει στο ρεπορτάζ του το bloomberg.

Αξιωματούχοι των ΗΑΕ μίλησαν για την ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων στη Μέση Ανατολή καθώς η Ουάσινγκτον απομακρύνεται από την περιοχή και το Ιρά επιδιώκει να αναβιώσει την πυρηνική διπλωματία . Το Αμπού Ντάμπι άρχισε να υλοποιεί την υπόσχεση για καλύτερους δεσμούς με την Τουρκία που θα μπορούσαν να ωφελήσουν το εμπόριο , την ίδια στιγμή που οι δημοσκοπήσεις για τον Ερντογάν έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, εν μέσω απογοήτευσης από τον χειρισμό της οικονομίας .

Η τουρκική λίρα πάντως ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν ένα μήνα και τα ομόλογα ενισχύθηκαν εν μέσω εικασιών ότι η εξέλιξη με την επικοινωνία με τα ΗΑΕ θα μπορούσε να βοηθήσει στην ώθηση ξένων επενδύσεων στην Τουρκία.
Η κλήση μεταξύ του Ερντογάν και του διάδοχου του Αμπού Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχγιάν, ήταν «πολύ θετική και φιλική», σχολίασε στο Twitter ο διπλωματικός σύμβουλος των ΗΑΕ, Ανουάρ Γκαργκάς.

Όλα αυτά αλλάζουν το σκηνικό και αποδυναμώνουν κατά κάποιο τρόπο τις συμμαχίες που η Ελλάδα έχει “χτίσει” με χώρες που μέχρι τώρα είχαν ψυχρές σχέσεις με την Τουρκία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top