Με προεκλογικά τερτίπια ο Ερντογάν προσπαθεί να συμμαζέψει την κατάσταση
Παναγιώτης Νάστος
Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), δήλωσε ότι η κυβερνητική Λαϊκή Συμμαχία στην οποία ανήκει το κόμμα του, μαζί με το κόμμα AKP του Ερντογάν, επιβεβαίωσε την απόφασή της να μειώσει το εκλογικό όριο στην Τουρκία στο 7%, όπως ανέφερε την Τετάρτη η εφημερίδα Sabah.
«Είναι μια άσκοπη σπατάλη εργασίας για να συζητήσουμε αν το εκλογικό όριο θα είναι 5% ή 7%», δήλωσε ο Μπαχτσελί. «Ο Πρόεδρός μας ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι το όριο θα είναι 7%, θέτοντας τέλος στη φημολογία, επιβεβαιώνοντας την απόφαση της Λαϊκής Συμμαχίας».
Κατά τη διάρκεια της πτήσης του από την επίσκεψή του στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη την Κυριακή, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους ότι το κυβερνών κόμμα του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) τάχθηκε υπέρ της μείωσης του ασυνήθιστα υψηλού εκλογικού κατώτατου ορίου 10% στο επίσης υψηλό όριο του 7%.
Νωρίτερα τον Αύγουστο, ο φιλοκυβερνητικός αρθρογράφος Abdülkadir Selvi είχε γράψει ότι τα δύο κόμματα είχαν καταλήξει σε συμφωνία στο 5%.
Η κυβερνητική συμμαχία έχει συμφωνήσει για την αναθεώρηση του εκλογικού συστήματος εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά οι λεπτομέρειες των εκλογικών περιφερειών καθώς και το κατώτατο όριο που πρέπει να έχει ένα κόμμα προκειμένου να "μπεί" στην τουρκική βουλή, τελούν υπό συζήτηση μέχρι σήμερα.
Επί του παρόντος, τα κόμματα πρέπει να κερδίσουν τουλάχιστον το 10 % των ψήφων σε εθνικό επίπεδο για να μπουν στο κοινοβούλιο. Το προτεινόμενο εκλογικό σύστημα είναι ένα μόρφωμα μεταξύ του τουρκικού και του βρετανικού συστήματος, το οποίο εισάγειτ«μικρές περιοχές» ως εκλογικές περιφέρειες που θα έχουν επτά βουλευτές η καθεμία. Ως εκ τούτου, ευνοούνται μεγαλύτερα κόμματα όπως το AKP και μειονεκτούν μικρότερα, συμπεριλαμβανομένου του MHP.
Οι επόμενες γενικές εκλογές στην Τουρκία είναι προγραμματισμένες για το 2023.
Μια μελέτη που διεξήγαγε η κορυφαία δημοσκόπηση Metropoll τον Αύγουστο έδειξε μια απότομη πτώση των ψήφων του ΑΚΡ, κάτω στο 25,4 % από το 30,9% του Ιουλίου και το 42,56 % στις εκλογές του 2018. Τα στοιχεία της μελέτης δεν περιλαμβάνουν κατανομή συμμετεχόντων στην έρευνα που δήλωσαν αναποφάσιστοι.
Το MHP φαίνεται να έχει αυξήσει τα ποσοστά του δημοσκοπικά με βάση προηγούμενη μέτρηση, με τις εκτιμώμενες ψήφους του να αυξάνονται στο 8,9 % από το 5,5% του Ιουλίου. Σημειωτέον ότι το κόμμα του Bahçeli είχε κερδίσει το 11,10 % των ψήφων το 2018.
Οι δημοσκοπήσεις δρομολογούν εξελίξεις
Από τα παραπάνω συνάγονται πάρα πολύ χρήσιμα αναφορικά αφενός με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, αφετέρου με την μελλοντική στάση του Ερντογάν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Εσωτερικές εξελίξεις
Αναφορικά με το εσωτερικό της Τουρκίας, η μείωση του ορίου από το 10% στο 7% προκειμένου ένα κόμμα να μπεί στην τουρκική βουλή, δείχνει αμέσως ότι το δίδυμο Ερντογάν-Μπαχτσελί εκτιμά ότι τα εκλογικά ποσοστά του κόμματος MHP των γκρίζων λύκων θα είναι λίγο πάνω ή κάτω από 10% στην καλύτερη των περιπτώσεων, αλλά ούτε και κάτω από 7% αφού αυτό θα σήμαινε αδυναμία εισόδου του στη βουλή.
Ωστόσο το υπάρχον ποσοστό 25.4% του Ερντογάν, ακόμη και αν αυξηθεί από 10% έως 14% μέχρι τις εκλογές, δεν θα είναι σε θέση αθροιζόμενο με το maximum 10% του MHP να δημιουργήσουν κυβέρνηση αφού θα συγκεντρώνουν κάτω του 50%.
Συνεπώς ο συνασπισμός Ερντογάν -Μπαχτσελί θα χρειαστεί να προσεταιριστεί και ένα τρίτο κόμμα το οποίο θα συγκεντρώνει άνω του νέου ορίου του 7%, ενώ παράλληλα θα πρέπει για να αυξηθούν τόσο πολύ τα ποσοστά του Ερντογάν, άνω των 14 μονάδων, ώστε ο Τούρκος Πρόεδρος να πραγματοποιήσει εντυπωσιακή μεταστροφή στο εσωτερικό της χώρας του, αλλά και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Θα πρέπει να δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα τον Τούρκο Πρόεδρο, να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην καθημερινότητα του Τούρκου πολίτη και στα προβλήματά του, παίρνοντας μια σειρά μέτρων προς ανακούφισή του.
Θα υπάρξει μεγάλη παροχολογία από πλευράς Ερντογάν προς τον Τούρκο πολίτη, με επιδόματα, φορολογικές ελαφρύνσεις ,καθώς επίσης και κινήσεις άμεσες βελτίωσης του συστήματος υγείας της χώρας του που δοκιμάζεται από τον Covid-19, προκειμένου να κερδίσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους του, οι οποίοι στις προηγούμενες εκλογές τον ψήφισαν, αλλά τώρα χωρίς να έχουν εφελκυσθεί από άλλα κόμματα παραμένουν διστακτικοί στο να τον ψηφίσουν εκ νέου.
Επίσης θα πρέπει να μην θέσει εκτός νόμου το όποιο κουρδικό κόμμα κατέβει στις εκλογές, αφού έτσι θα έστρεφε την συντριπτική μάζα των Κούρδων ψηφοφόρων εναντίον του. Παράλληλα αν κουρδικό κόμμα κατέβαινε στις εκλογές τότε οι ψήφοι των Κούρδων θα πήγαιναν σε αυτό και όχι στην αντιπολίτευση.
Έτσι και η αντιπολίτευση για να κυβερνήσει θα έπρεπε να προσεταιριστεί το κουρδικό κόμμα, το οποίο θα έπαιρνε σίγουρα άνω του 7%. Αυτό θα ήταν βούτυρο στο ψωμί του Ερντογάν, ο οποίος θα κατηγορούσε την νυν αντιπολίτευση για συμμαχία με τους Κούρδους, γεγονός που θα δικαιολογούσε "εσωτερικές παρεκτροπές" στην Τουρκία υποκινούμενες από τον ίδιο.
Θέματα εξωτερικής πολιτικής-Ελληνοτουρκικά-Μεταναστευτικό
Οι εσωτερικές εξελίξεις είναι εκείνες που θα δρομολογήσουν και τη στάση της Τουρκίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Στο μεταναστευτικό λόγου χάρη, είναι μονόδρομος για τον Ερντογάν η τήρηση σκληρής στάσης αναφορικά με την αποδοχή Αφγανών μεταναστών, αφού η τουρκική κοινή γνώμη είναι εναντίον πιθανής φιλοξενίας-αποδοχής αυτών.
Αυτό έχει ως συνέπεια ο Ερντογάν να προσπαθεί να έχει καλές σχέσεις με τους Ταλιμπάν προκειμένου αυτοί με ενέργειές τους να μην διογκώσουν το μεταναστευτικό κύμα. Επίσης η Τουρκία θα προσπαθήσει να "τα βρεί" με το Ιράν σε αυτό το θέμα προκειμένου να μην φθάσουν στα σύνορα των δύο χωρών καραβιές Αφγανών μεταναστών.
Αν τελικά πετύχουν τα παραπάνω η εκτίμησή μας είναι ότι τα σύνορα μας με την Τουρκία δεν θα γνωρίσουν την πίεση που πολλοί φαντάζονται και σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε εφάμιλλα γεγονότα με τα περσινά.
Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, εκτίμηση μας είναι ότι φραστικά κατά καιρούς θα συντηρούνται οι παράλογες τουρκικές διεκδικήσεις από Τούρκους αξιωματούχους, αλλά τίποτα περισσότερο από τις συνηθισμένες προκλητικές ενέργειες, εφόσον Γαλλία-ΕΕ αλλά και ΗΠΑ συνεχίζουν να τηρούν τη στάση τους ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα.
Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει την Ελλάδα ένα "δεύτερο Ισραήλ", αναφορικά με στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τα συμφέροντα τους στη ΝΑ Μεσόγειο και την Νότια Ευρώπη γενικότερα, ενώ παράλληλα η συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ είναι ουσιώδης και για την Μ.Ανατολή.
Η Ελληνική κυριαρχία στον αέρα θα γίνεται ολοένα και περισσότερο εμφανής, γεγονός που καθιστά απαγορευτική την οποιαδήποτε σκέψη για προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων από τον Ερντογάν, ο οποίος έχει άλλα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής να επιλύσει κατά προτεραιότητα, με προεξέχον αυτό της Λιβύης όπου ο χρόνος τον πιέζει, μιας και οι εκλογές είναι προγραμματισμένες να γίνουν τον Δεκέμβριο του 2021, οπότε και θα πρέπει η Τουρκία να έχει αποχωρήσει στρατιωτικά.
Τέλος, Συρία,Β.Ιράκ και Αφγανιστάν είναι τα θέματα που ακολουθούν στις προτεραιότητες του Τούρκου Προέδρου.
Δημοσίευση σχολίου