GuidePedia

0

Ο Ερντογάν ανανεώνει το υπουργικό συμβούλιο! Το όνομα που αντικαθιστά τον υπουργό Σόιλου.

Ιωάννης Χάρχαρης
Ησυνεχής αναβολή της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, η οποία έπρεπε να συνεδριάσει τις προηγούμενες ημέρες, ενίσχυσε τους ισχυρισμούς για ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου.

Ενώ οι ισχυρισμοί ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας και πρόεδρος του κόμματος AK Party Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα κάνει μια αναθεώρηση στο υπουργικό συμβούλιο, μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, άλλαξε την ατζέντα της ημέρας διατηρώντας ψηλά τη θέση της στην ημερήσια διάταξη του ενδιαφέροντος. Υποτίθεται ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Φαρούκ Τσέλικ, είχαν μια προσωπική συνάντηση για 1,5 ώρα την Παρασκευή για την ανάθεση υπουργείου.

Ο Ερντογάν, βλέποντας την κατακραυγή του κόσμου για την αναποτελεσματικότητα της Κυβέρνησής του, στο θέμα με την κατάσβεση των πυρκαγιών και τις γελοίες δηλώσεις των Υπουργών του, για τον αεροπορικό στόλο των πυροσβεστικών αεροσκαφών (παντελής έλλειψη εναέριων μέσων πυρόσβεσης) αφ ενός, και αφ ετέρου, αφού ο Ziya Selçuk, πρώην υπουργός Εθνικής Παιδείας, παραιτήθηκε από τη θέση του αποφάσισε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Αντί να εδραιωθεί η θέση για τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϋλού, ο οποίος ήταν στην ημερήσια διάταξη με τις δηλώσεις του, άρχισε να ακούγεται το όνομα Faruk Çelik.

Οι ισχυρισμοί λένε ότι ο Ερντογάν, θα ξαφνιάσει στο υπουργικό συμβούλιο με τον Τσέλικ, ο οποίος προηγουμένως υπηρέτησε ως Υπουργός στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υπουργείο Επικρατείας και Υπουργείου Τροφίμων, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.
 

Ο Τσέλικ, ο οποίος ήταν μακριά από την πολιτική για μεγάλο χρονικό διάστημα, ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ziraat Bank. Οι ισχυρισμοί εντείνονται καθώς ακούγεται, ότι ο Τσέλικ, ενημέρωσε ήδη την ομάδα των συμβούλων του να είναι έτοιμοι για το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ διαδίδεται από στόμα σε στόμα ότι ο Ερντογάν, θα αναθέσει την έδρα του Υπουργείου Εσωτερικών στον Τσέλικ, ο οποίος έχει πολύ καλές πολιτικές φιλικές σχέσεις.

Παράλληλα ακούγεται, ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας και Πρόεδρος του AK Party Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα αναθέσει διαφορετικό καθήκον στον Σουλεϊμάν Σοϊλού λόγω της υποστήριξης του ηγέτη του Εθνικιστικού Κινήματος ( MHP) Ντέβλετ Μπαχτσέλι.

Από την άλλη, η δημιουργία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ένταξης, στο νέο υπουργικό συμβούλιο είναι από τις κινήσεις του Ερντογάν. Με την αναθεώρηση του υπουργικού συμβουλίου, είναι πιθανό το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Υπουργείο Γεωργίας και Δασοκομίας να χωριστούν και η Τουρκία να αποκτήσει 2 νέα υπουργεία.

Στα παρασκήνια, ξεχωρίζει επίσης η επανίδρυση του Υπουργείου Ανάπτυξης με το όνομα Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο συνδέθηκε με το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, με το προεδρικό κυβερνητικό σύστημα.



Σύμφωνα με τις ειδήσεις στο AjansUrfa, μετά τις γενικές εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015, αφού το AK Party δεν μπόρεσε να κερδίσει την πλειοψηφία για να κυβερνήσει μόνο του, σχηματίστηκε προσωρινή εκλογική κυβέρνηση αντί της 62ης κυβέρνησης.

Ενώ ο Faruk Çelik, έχασε την υπουργική του θέση μετά τις 7 Ιουνίου, διορίστηκε στο Υπουργείο Τροφίμων, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας μετά τις πρόωρες εκλογές την 1η Νοεμβρίου 2015. Ο Τσέλικ, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στην 62η κυβέρνηση, παρέδωσε τα καθήκοντά του στον Σουλεϊμάν Σοϊλού στις 25 Νοεμβρίου 2015. Μετά από 6 χρόνια, γίνεται λόγος ότι αυτή τη φορά ο υπουργός Σόιλου, θα αντικατασταθεί από τον Φαρούκ Τσέλικ, ο οποίος ανέλαβε την υπουργική έδρα πριν από χρόνια.

Ωστόσο οι πολιτικές συνθήκες στη σημερινή Τουρκία, μόνο κανονικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Το 2023, θα σφραγιστεί από δίδυμες εκλογές, βουλευτικές και προεδρικές.

Ο Ερντογάν και το κόμμα του, που κυβερνούν την Τουρκία από το 2002, έχουν καλούς λόγους να ανησυχούν, καθώς οι δημοσκοπήσεις τούς εμφανίζουν σε ταχεία αποδόμηση, με το ποσοστό του ΑΚΡ να έχει κατρακυλήσει στο 29%.

Μια ήττα του Ερντογάν το 2023, όχι μόνο θα κονιορτοποιούσε το όραμά του να πάρει μια θέση στην τουρκική ιστορία δίπλα ή πάνω από τον Κεμάλ Ατατούρκ, αλλά θα άνοιγε την προοπτική να βρεθεί αντιμέτωπος με δικαστικές διώξεις για σκάνδαλα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top